Italiensk Watford-suksess

De står bak Udinese-suksessen, og har gjort Granada til et topplag. Nå er det Watford som nyter godt av Pozzo-familiens fotballkunnskap.

Watford har så langt kun tapt borte mot Manchester City.
  • Tore Strand
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Søndag ettermiddag møtes Watford og Crystal Palace på Vicarage Road, og da er det ikke mye britisk arbeidskraft i aksjon for Watford. I sesongens første kamp etter opprykket, stilte Watford et lag av elleve forskjellige nasjonaliteter.

Eierne er italienske uten tilknytning til nærområdet, og med økonomiske interesser i andre klubber.

Følg Watford-Crystal Palace direkte her klokken

Så langt har Watford klart seg godt etter opprykket, og har fortsatt å spille en attraktiv fotball som preget laget de siste sesongene. Den nye tid i klubben startet da Pozzo-familien kjøpte klubben i juni i 2012. Giampaolo Pozzo og hans sønn Gino er kjent for å ha gjort lille Udinese til en stabil toppklubb. Udinese har spilt i serie A i tyve sesonger, har smakt på mesterligafotball, og vært kjent som klubben som kjøper billig og selger dyrt. Det beste eksempelet på det er Alexis Sanchez, som kom for småpenger til klubben og siden ble solgt til Barcelona for 220 millioner kroner.

Fire managere bak opprykket

I Watford fryktet fansen at de nye klubbeierne kun ville bruke klubben som en rugeklubb for talentene som siden skulle bli sendt til Udinese. Det er kun delvis skjedd, ikke minst fordi Watford sist sommer kjøpte spillere med mye rutine i sitt forsøk på å etablere seg i Premier League.

Det skjedde etter en helt spesiell sesong som endte med opprykk. For på veien mot Premier League hadde Watford fire forskjellige managere.

Italieneren Beppe Sannino styrte det hele da sesongen startet, men sa opp i august i fjor etter samarbeidsproblemer med spillergruppen. Inn kom Oscar Garcia med erfaring fra La Masia, ungdomsakademiet til Barcelona, men etter en måned i jobben sa han opp som følge av helseproblemer.

Siden ble skotten Billy McKinlay forfremmet fra trener til manager, men det var kortvarig, og inn kom Slavisa Jokanovic. Serberen ledet Watford til opprykk, og mente han var moden for en kraftig lønnsforhøyelse da klubben skulle i gang med en sesong i toppdivisjonen etter åtte sesonger med Championship-fotball. Han kom aldri til enighet med Pozzoene, og dermed var det slutt for manageren med den høyeste seiersprosenten i klubbens historie.

Klubben viktigst

Quique Sanchez Flores, med fortid i klubber som Valencia, Benfica og Atlético Madrid, leder nå en klubb med klare retningslinjer for hvordan den skal drives.

For verken Flores eller de andre managerne har fått anledning til å ansette sine egne foretrukne i trenerstab og støtteapparat. Det er eierne, Pozzo-familien, som har ansatt trenere og medisinske eksperter, og enten godtar manageren det eller så blir han ikke ansatt.

I realiteten er det Gino Pozzo som styrker klubben. Han har bosatt seg i London og er den som har med spillerkjøp å gjøre. Filosofien er at det er klubben som må tenke langsiktig. Managere kommer og går, og derfor er det Gino Pozzo som forhandler med, og kjøper spillere. Manageren har rett til å si at den og den spilleren ikke er ønsket, eller passer inn, men er først og fremst ansatt for å jobbe med de spillerne som til enhver tid er tilgjengelige for Watford-spill.

Les også

Tidligere Lyn-spiss har tatt Premier League med storm

Ingen unnskyldninger

Pozzo-tilnærmingen til å drive en klubb handler om å legge forholdene til rette for spillerne, sørge for at de blir trent på beste måte, at de har den rette innstillingen, den rette dietten, og at klubben sørger for at spillerne trives. Lykkes ikke spillerne er de enten ikke gode nok, eller så er det manageren som ikke er dyktig nok. Det er med andre ord en årsak til at klubbmottoet er «No excuses».

Det har vært stor gjennomtrekk av spillere de siste sesongene, og kun Troy Deeney og Lloyd Doyley var også i klubben da Pozzo-familien overtok i 2012. De har merket en del små og store endringer i klubben. Som ett av få lag benytter Watford seg av fly ved flere av bortekampene. Tanken er at spillerne skal få bedre tid til restitusjon, og klubben har også kjøpt seg inn i fire restauranter i nærområdet der spillerne gratis kan spise middag. Det er først og fremst gjort for at de unge spillerne i laget hele tiden skal spise sunt, og være nøye med matinntaket.

Les også

18-årig innbytter sørget for bittert Hangeland-tap

Sir Elton John Stand

Penger har også klubben sprøytet inn for å ruste opp Vicarage Road. Det første Pozzo-familien gjorde var å bygge en ny tribune i ene enden av banen. For den tidligere klubbeier Elton John var det et stort øyeblikk da han i fjor var til stede da «Sir Elton John Stand» ble innviet.

Den i sin tid Brann-aktuelle Odion Ighalo scoret 24 mål i opprykkssesongen, og spiller sannsynligvis på topp i oppgjøret mot Crystal Palace. Nigerianeren er en spiller som har vært i Pozzo-systemet i lang tid. Den tidligere Lyn-spilleren har spilt både for Granada i La Liga og Udinese i serie A. Han kom på lån til Watford fra den italienske klubben foran forrige sesong, men allerede i oktober signerte Watford en permanent kontrakt med Igaholo som startet sesongen med en fulltreffer da Watford spilte 2–2 borte mot Everton.

Watford har så langt kun tapt borte mot Manchester City, og møter Crystal Palace etter to seirer mot Swansea og Newcastle. Det er solide takter for en klubb som synes å være på stabil kurs fremover både økonomisk og sportslig.

Pozzo-familien har bygget et Watford som kan ha potensial til å ta en Udinese, og bli i toppen i lang tid fremover.

Publisert

Premier League

SVUTMP
1Arsenal76011771018
2Manchester City75202361717
3Tottenham Hotspur75201871117
4Brighton & Hove Albion6411115613
5Manchester United640288012
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk