Nå er Brann favoritter til å vinne gull!

KOMMENTAR: Ingen frykt, ingen respekt. Det er en holdning som kan ta Brann til seriemesterskapet, skriver BTs Anders Pamer.

Publisert Publisert

MED VENSTRE: Fredrik Haugen er kjent for høyrefoten sin, denne gang klinket han til med feil fot. Foto: Wold, Ole Martin / NTB scanpix

  • Anders Pamer
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Rosenborg - Brann 1–2:

  • Vi du alltid vite siste nytt om Brann? – Meld deg på nyhetsbrevet om Brann her .

Det har vært åpenbart i flere sesonger. Brann har reist til Molde og Trondheim og har kjent seg underlegne. De har tilpasset kampplanen deretter. De har kompensert for sine mangler, lagt seg lavt og stolt på et forsvarsspill det ikke er lett å bryte ned.

De har lagt opp taktikken etter det andre laget, de har danset det andre lagets dans.

Da er man som regel et lite skritt etter. Hele veien.

Dette var noe annet. På Lerkendal en varm søndag i mai var det Brann som styrte. De dikterte rytmen i kampen. De kjørte brystkassen frem, de løftet haken og de fremsto uten frykt. De spilte seg ut av forsvar med småspill, de våget å flytte frem spillere, de turte å spille sin fotball.

Etter ganske kort tid fikk de responsen de ønsket. Ikke fra sine egne lojale supportere, men fra de seiersvante trønderhordene.

De pep. De plystret. De ble stille i lange perioder.

For her var ikke Rosenborg herrer i eget hus. Her var det Brann som hadde ballen. Og det var ikke så mye et offensivt direkte tannløst Rosenborg kunne gjøre med akkurat det.

GLADIATOR: Sivert Heltne Nilsen var hærføreren som ledet Brann til seier i Trondheim. Foto: Wold, Ole Martin / NTB scanpix

Styrer kampene

Brann er blitt mer ballsikre. Det fortjener å bli lagt merke til, de har utviklet evnen til å styre fotballkamper. Like viktig er det naturligvis at de har tilegnet seg selvtillit, trygghet og tro. De kommuniserte dessuten fornuftig i forkant av kampen, da de gjentok igjen og igjen at de kom til Lerkendal uten noe å tape og for å angripe motstanderen.

Det kladdet en hel del i angrepsspillet. Det var forunderlig mange stikkpasninger som savnet adresse. Men frem til selve målsjansen skulle skapes, gled Brann gjennom flere Rosenborg-ledd. Gang på gang, og aldeles problemfritt. Det ga dem tro.

Anders Pamer, kommentator i BT. Foto: Jan M. Lillebø

Derfor, da Rosenborg kranglet inn en scoring, var det ingen symptomer på stress i Brann-leiren. Peter Orry Larsen kom først til en kjempesjanse, men bommet.

Like etterpå satt den første. Fredrik Haugen krøllet inn 1–1 med venstrefoten. Og etterpå: Larsen med 2–1 etter et langt innkast fra Gilli Rólantsson.

Derfra og ut ble det et ordentlig toppoppgjør. Nerve, nådeløse dueller, blod, skader og 22 mann med ekstrem vilje til å vinne. Så lenge dommeren annullerte et Rosenborg-mål som skulle vært godkjent, er det ikke rett å si at Branns seier var fortjent.

Men hva gjør vel det?

Brann fremstår som en verdig serieleder etter nær halvspilt serie. De slo Rosenborg i en jevnspilt kamp på bortebane, de spiller sitt eget spill og stoler på sine egne ferdigheter.

Ikke tulleoptimisme

Skal vi snakke seriegull nå? Gjerne. Hvorfor ikke?

Brann kommer til å lede serien frem til serien tar pause. Det er ingenting som tyder på annet, og det er ikke lett å se hva som skal få dette mannskapet til å rakne nå. I sommer kommer Rosenborg til å styrke laget, men det tror jeg nok også Brann har ambisjoner om.

Og forspranget er på seks poeng, Brann er ubeseiret og de har sørget for kollektiv kneskjelv i hele Trøndelag.

Beholder de fryktløsheten, angrepsinnstillingen, vinnerviljen og entusiasmen – ja, da vinner de faktisk serien i 2018. Hvorfor ikke bli vant til tanken? Det handler ikke om bergensk selvgodhet eller tulleoptimisme.

For nå er Brann favoritter til å vinne. Blir de ikke redd av den tanken, blir det ikke lett å stanse gulltoget til Lars Arne Nilsen.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Brann-treneren går for seier i Trondheim: – Vi skal være tøffe i trynet

  2. Derfor går det an å tro på Brann

  3. Frykter du Branns tur til Trondheim? Denne mannen er kjempeoptimist

  4. I denne videoen sender Helland et stikk til Brann-fansen

  1. Peter Orry Larsen
  2. Fredrik Haugen
  3. SK Brann