Nå skytes det i EM-byen

Det er to år siden jeg var i Donetsk, en perle av byer, en EM-by. Nå herjer krigen. Bygninger ødelegges, mennesker meies ned, skriver Ola Bernhus.

SPEKTAKULÆR: Hjemmebanen til Sjakhtar Donetsk, Donbass Arena. Her fra 2011. I helgen kom det bilder av et delvis ødelagt stadion etter eksplosjoner. Foto: Witters/Digitalsport

  • Ola Bernhus
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

I denne byen øst i Ukraina, en gang et gruvehøl, i 2012 en nyoppusset blomsterby, hadde Ukraina bygd en av sine arenaer til fotball-EM, Donbass Arena. Den fineste av alle banene som ble brukt i fotball-EM, ny hjemmebane til Sjakhtar Donetsk.

I helgen kom bilder av et delvis ødelagt stadion, ramponert av bomber og menneskelig uforstand. En krigsarena.

Aftenpostens sportskommentator Ola Bernhus.

I ukevis har det kommet bilder av bygninger som jeg for to år siden kikket nysgjerrig på, noen dystre og makttunge fra sovjet-tiden, noen moderne og nybygde med ambisjoner som strakte seg ut i verden.I noen av disse bygningene har man har man internert sine fanger, utenfor har man drevet sin krig, skutt og massakrert.

Latent hat

I byens flotte hovedgate ble ukrainske krigsfanger drevet frem denne helgen, spyttet og kastet på av russiske tilskuere på fortauene, latterliggjort og hånet. Det var slik Stalin fornedret sine krigsfanger.

Visst ble det også for to år siden snakket og skrevet om motsetninger mellom den opprinnelig ukrainske og den russiske befolkningen, om russere som nekter å snakke ukrainsk og lengtet tilbake til sovjettiden, om latent hat mellom de to folkegruppene.

Men at byen to år senere skulle være krigsmark?

Les også

Ukrainsk klubb fikk stadion sprengt

Jeg skrev hjem den gangen: « Når vi går litt omkring, finner vi park på park, imponerende bygninger, blomsterarrangementer og små, snertne trivselstiltak hvor vi ser. Og vi tenker straks: Denne byen er en sensasjon, så hvorfor reiser folk til Praha og Krakow hele tiden?»Nå kan ingen lenger tenke på å ta en trivselstur til Donetsk. Ikke på mange år.

I mens prates det på høyeste politisk hold. «Det fins ingen militær løsning på Ukraina-konflikten, bare politisk», sier vår utenriksminister gang på gang.

De samme politikerne som nå prøver å ødelegge en by, skal først bli enige og så bygge byen opp igjen. Det er det internasjonale samfunnets plan. Man gjør seg sine tanker.

Publisert
  1. Fotball
  2. Sportsblogger
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Sønnen deres ble skutt av politiet. Nå forteller de om Morten.

Vibekke og Lasse Michelsen vil at du skal vite at Morten fikk gjort mye før han ble psykisk syk.

Mest lest akkurat nå

  1. Her har eierne store planer: – Det skal bli det motsatte av Myrkdalen

  2. Trengereidtunnelen åpen for fri ferdsel

  3. Folkehelseinstituttet bommet kraftig på smittetall i julen

  4. Et nabolag på nåler

  5. Syv nye smittede i Bergen

  6. Denne gjengen vil gjerne ha middagsrestene dine