I dag gjør de verdens lengste bortereise

Fra Praha til Vladivostok. Trolig har ingen reist lengre til en seriekamp noen gang.

UT PÅ TUR: Nathan Oystrick (til h.) og hans Lev Praha er på bortereise og spiller tirsdag kamp i Vladivostok, bokstavelig talt på den andre siden av verden fra Praha. Lev er på en ukes bortereise, der de dekker over de fire østligste lagene i serien; Metallurg Novokuznetsk, Sibir Novosibirsk, Admiral Vladivostok og Amur Kharabovsk. Her er Oystrick i duell med Bars Kazans Mikhail Varnakov under en hjemmekamp i Praha. Foto: Michal Kamaryt - AP

  • Roy Ellingsen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Sist uke var norsk ishockey i samtaler med KHL. Dersom et lag fra Stavanger, Oslo eller Hamar skulle bli med i KHL, må de venne seg til tanken om mange timer i fly. Ti timers reise til Vladivostok, for eksempel.

Vladivostok er i Europa kanskje best kjent som endestoppet til Den transsibirske jernbanen. Byen ligger på den russiske øskysten og er bare for Russlands stillehavsflåte. Vladivostok ligger ved kysten mot Japan og 11 timer foran Greenwich Mean Time (London-tid).

Ti tidssoner

Den østeuropeiske ishockeyligaen KHL hadde sitt utspring fra den gamle russiske superligaen og er en forlengelse av det som en gang var Sovjets øverste serie. Helt fra starten i 2008 har KHL hatt med storlag fra det gamle Sovjet, som Dinamo Riga og Dinamo Minsk, selv om de var utenfor Russland.

Siden har ligaen ekspandert og tatt med lag fra stadig større områder. Tsjekkiske Lev Praha kom med i 2012 og Admiral Vladivostok fra det russiske Fjerne Østen kom med denne sesongen. Da oppsto også tidenes lengste reise for en seriekamp i idrettshistorien.

Når Lev Praha, Slovan Bratislava og Medveszak Zagreb reiser til Vladivostok og Khabarovsk, spiller de kamp 10 tidssoner unna sin egen!

Med linjal over verdenskartet er dog ingen reise lengre enn den mellom Praha og Vladivostok. For Praha-spillerne vil kampen oppleves som den går klokken 11 om formiddagen.

Overrasket ekspert

– Det er svært vanskelig å få til å tilpasse døgnrytmen på kort til. Skal man prestere med stor tidsforskjell, er bør man reise i god tid, sier Alex Wisnes, førsteamanuensis ved Høgskolen i Bergen og ekspert på treningsfysiologi.

– Det finnes hormoner man kan ta for å styre døgnrytmen, men det er veldig vanskelig å gjøre noe med det når kampene kommer så tett som de gjør i seriespill, og de er spredt over et stort område, sier Wisnes.

Verst er det selvsagt for Admiral Vladivostok og Amur Khabarovsk, de to lagene som ligger i tidssonen GMT+11 og oftere spiller kamper i Moskva og enda lengre vest i Europa.

– Jeg skjønner ikke at de kan gjøre det. Individuelle utøvere som skal prestere sørger som regel for å reise fire-fem dager før konkurranse, for å omstille seg, sier Wisnes.

Kanskje er det ikke bare hockeyferdighetene som avgjør hvilke spillere Admiral tilegner seg.

– Noen er flinkere til å styre søvnen og tilpasse døgnrytmen enn andre, så det er sikkert noen på laget som takler dette bedre enn andre, sier Wisnes.

Fire svenske admiraler

Lev Praha har startet KHL-sangen bra og har plukket med seg 18 poeng på 10 kamper. Holder de kursen, bør de sikre seg en av de åtte første plassene i vest og med det en trygg sluttspillplass.

Alt tyder på at Admiral har en mektig hjemmefordel. Laget startet serien med syv bortekamper, uten at de noterte en eneste seier etter ordinær tid. De første hjemmekampene kom fredag og søndag, og bød på to seirer, den første sågar over legendariske CSKA Moskva (4-2). Søndag ble langveisfarende Dinamo Riga slått 3-0. Admiral Vladivostok har ingen norske spillere i stallen sin, men svenskene Joakim Lundström, Mathias Porseland, Niclas Bergfors og Richard Gynge holder alle til på den russiske østkysten. Finske Hannu Jortikka er trener for liganykommeren.

Publisert
  1. Ishockey
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

– Jeg har alltid vært god på å snu ting

Morten Røssland er klar og tydelig: Han er bergenser, og bergensere som sier de ikke vil trene Brann, lyver.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Elbil tok fyr etter kollisjon

  2. Partene var enige. Nå er Søderlunds overgang satt på vent.

  3. To timers ventetid på ferge: – Det er fullt kaos

  4. 24 nye smittede i Bergen

  5. Nye innreiseregler: Disse landene skifter farge

  6. Monika søkte om støtte til datterens trening: – Da jeg fikk svaret, ble jeg ganske sjokkert