NRK: - Sykkelforbundet kan gå konkurs etter VM

Norges Cykleforbund (NCF) risikerer å gå konkurs som følge av underskudd i forbindelse med sykkel-VM i Bergen, skriver NRK. Sykkelpresidenten benekter at det er mulig.

Sykkel-VM ble en stor publikumssuksess, men kan bli et økonomisk mareritt for Norges Cykleforbund. EIRIK BREKKE

Arrangementet ble en folkefest, men ser ut til å gå med et dundrende underskudd.

– Vi vet ikke hvor ille det er, men det er ille, det er det ingen tvil om, hevder Arild Salte, som er daglig leder for Oslo Klassikerne og leder for Norges Sykkelrittforening, til NRK.

Salte mener styret i både NCF og Bergen 2017 AS har manglet økonomisk kompetanse og har gjort store tabber som følge av det. Han har blant annet sett gjennom NCFs regnskap fra 2016, og mener det ser svært mørkt ut.

– Det er en spesiell situasjon. Konsekvensen er vel at sykkelforbundet må si opp folk. De har ingen verdier hvis egenkapitalen forsvinner totalt, og lønninger er slik jeg ser det eneste post de kan spare på. Det vil gå utover sykkelsatsingen i Norge, sier Salte.

Salte er også kritisk til at det ikke ble kjøpt en valutasikring, noe som koster arrangørene dyrt.

– Det kan fort være et tap på 8,5 millioner kroner, sier sykkelpresident og daglig leder for sykkel-VM i Bergen, Harald Tiedemann Hansen.

– Det er mulig vi har brukt mer penger enn vi hadde, sier arrangementssjef Helge Stormoen til NRK.

Sykkelpresident og øverste leder for VM i Bergen, Harald Tiedemann Hansen, benekter at det er konkursfare for forbundet.

– Når noen sier at forbundet kan gå konkurs, er de helt på ville veier. Jeg blir litt matt. Jeg er i godt håp om at vi skal lande fint på beina og gå i null, sier Tiedemann Hansen til VG mandag kveld.

Les også

Nær én million TV 2-seere mistet bildene da strømmen gikk: Her finner de feilen

Les også

Slik gikk det med spådommene om sykkel-VM

Momskompensasjon

Han sier det opprinnelig ble budsjettert med 156 millioner kroner, men at det er nedjustert med rundt 20 millioner. Hvor stort underskuddet til slutt blir, vet ikke sykkelforbundet før en gang neste år.

– Det skyldes at momskompensasjonen blir vedtatt av Stortinget hvert år. Det er én pott. Hvis mange søker, blir det mindre på oss. Derfor vet vi ikke hvor mye vi får, faktisk ikke før i desember 2018, sier Stormoen.

Sykkelpresidenten innrømmet før VM at han gjerne skulle ha sluppet den usikkerheten.

– Vi vet ikke hvor mye vi får. Er det 50, 75 eller 100 prosent? For meg er det en litt for stor usikkerhet, og det er noe jeg gjerne skulle ha vært foruten. Det er krevende likviditetsmessig, selv om vi har løst akkurat den biten, sa Tiedemann Hansen til NTB.

Håper staten stiller opp

I det samme intervjuet sa Tiedemann Hansen at det var for tidlig å si om mesterskapet ville gå med underskudd eller ikke, men la til at han følte de var «helt på grensa» og at de jobbet hardt med å holde kostnadene nede.

Selv om staten ikke har stilt underskuddsgaranti, håper Tiedemann Hansen at staten kan bidra dersom de røde tallene kommer. Men ifølge Kulturdepartementet er det ikke sikkert det kommer mer penger.

– Sykkel-VM var et strålende arrangement. Det foreligger ikke noen søknad nå, men jeg vil minne om at sykkel-VM allerede har fått 52 millioner fra staten, sist fikk de ti millioner før sommeren. Det samlede beløpet er 12 millioner mer enn de opprinnelig søkte om, sier Bård Folke Fredriksen i Kulturdepartementet til NRK.

Også sykkel-VM i Oslo i 1993 ble en blytung byrde for Norges Cykleforbund. Det økonomiske tapet på 12 millioner kroner preget norsk sykkelsport i flere år.