Ødegaard kan bli cupmester – ett år etter finalen skulle blitt spilt

Lørdag kan Martin Ødegaard (22) vinne sitt første trofé på merkelig vis. Nordmannen var med på å sende Real Sociedad til cupfinale, men først lørdag – over ett år senere – skal kampen spilles.

JAKTER GULL: Martin Ødegaard fant seg godt til rette i Real Sociedad, og bidro til at klubben tok seg til cupfinalen.
 • Magnus Gamlem, VG
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Når Martin Ødegaard går i garderoben etter lørdagens Premier League-kamp mellom Arsenal og Liverpool, kan han være minutter unna sin første tittel som profesjonell fotballspiller. For bare én halvtime etter kampstart i London, skal hans tidligere klubb, Real Sociedad, spille cupfinale i Spania over 2000 kilometer unna nordmannens nye hjemmebane. Den finalen kan du se på VG+.

Fjorårets utgave av den spanske cupfinalen skulle opprinnelig spilles 18. april 2020, men innen da hadde coronaviruset begynt å herje Spania. Finalen mellom Real Sociedad og Athletic Club ble utsatt, men lørdag skal de baskiske rivalene endelig gjøre opp om trofeet.

Vinner Ødegaards eks-klubb, blir han historiens første mannlige norske cupmester i spansk fotball. Caroline Graham Hansen gikk til topps med Barcelona i fjorårssesongen.

Ødegaard blir uansett cupmester om «La Real» vinner, siden det kreves minimalt med spilletid for å være kvalifisert som mester. Nordmannen spilte fem kamper på veien mot finalen. Det blir imidlertid opp til klubben å bestemme om han skal få medalje eller ikke, som et bevis på at han var med på bragden.

– Dette er en ekstraordinær situasjon, hvor finalen spilles påfølgende år, og det finnes ikke en bruksanvisning. Det blir opp til Real Sociedad å bestemme hvem som får medalje, og da jeg var kontakt med klubben var de usikre på hvor mange de får til å dele ut, sier ekspert på spansk fotball, Petter Veland, som jobber for Viaplay.

Det vanlige er at klubbene får 40 medaljer å dele ut. De skal fordeles på spillere og ansatte som klubben mener fortjener å få edelt metall.

– Klubben bestemmer, men jeg vil anta at en spiller som var så delaktig med tre mål og tre assist på fem kamper, står foran flere andre i køen, sier Veland.

Diego Llorente (Leeds) og Willian José (Wolves) kan også bli mester på avstand etter å ha meldt overgang til nye klubber.

Ødegaard spilte ikke de to første rundene av cupen, men var likevel sentral i baskernes ferd mot finalen. Nordmannen var blant annet med på å senke klubben som eier ham, Real Madrid, i en kamp hvor han ga Real Sociedad i ledelsen i første omgang.

For Ødegaard eks-klubb er det 33 år siden forrige cuptriumf. Athletic Club har ventet i 36 år.

Bilbao-klubben sendte blant annet ut Barcelona på dramatisk vis på sin vei mot finalen:

I januar valgte Ødegaard Arsenal over Real Sociedad når han på nytt skulle på utlån. Det er imidlertid ikke noe vondt blod mellom 22-åringen og gamleklubben som skulle tilsi at de vil straffe ham i medaljeutdelingen.

– Snarere tvert imot. Jeg tipper det er noen høyt oppe i klubben som gir fra seg medaljen sin for at han skal få, sier Veland.

Les også

Ødegaard refses av ekspertene: – Helt middelmådig og ordinær

Ødegaard ble også godt likt blant Real Sociedad-fansen, og bidro med syv mål og ni assist i hans ene sesong i klubben. Cupfinalen får han derimot ikke oppleve, uten at Veland tror det plaget den norske landslagskapteinen nevneverdig.

– Jeg tror han trives godt med å spille mot Liverpool. Hadde du spurt ham om han ville byttet med finale, er jeg ikke sikker på om han ville gjort det. Men alle drømmer om å få spille en finale, og det er kjipt å gå glipp av. Det er noe av det største man kan oppleve, mener fotballeksperten.

I fjor ble «La Real» og Athletic enige om å utsette cupfinalen slik at fansen kunne få oppleve den historiske begivenheten fra tribunen. Men heller ikke i år er det tillatt med tilskuere på stadion, da smittetrenden i Spania fremdeles er stigende. Det viser VGs oversikt.

Athletic Club har også tatt seg til finalen av årets utgave av cupen, og går noen hektiske uker i møte. Bare to uker etter lørdagens finale, skal de nemlig spille om samme trofé – denne gangen mot Barcelona.

– Om de vinner begge finalene, vil de sette en historisk presedens med to cupseire på to uker. Det kan bli noen lyse eller mørke uker, sier Veland.

Kampstart i Copa del Rey-finalen er kl. 21.30.

Publisert
 1. Spansk fotball
 2. Real Sociedad
 3. Martin Ødegaard
 4. Athletic Bilbao
 5. Fotball
BT anbefaler

Turister fra hele verden strømmer til den nedlagte bunkeren på Os

– Hvis noen hadde fortalt meg dette for 30 år siden, ville jeg ledd høyt, sier Tore Bratseth.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. – Vi har mistet det som gjorde 90-tallet så fantastisk

 2. – En fantastisk følelse

 3. Fant blindpassasjerer på lasteskip: – De hadde vært der i ti dager

 4. Mandag blir det rekordhøy strømpris for Vestland

 5. Lager målshow uten toppscoreren: – Hadde ikke solgt hvis vi kom til å savne henne

 6. – Vel verdt en tur til Bømlo