Brå roser Klæbo: – Helt eksemplarisk

Legenden Oddvar Brå (69) synes Johannes Høsflot Klæbo (24) har taklet disken fra VM-gullet på femmila bra. Vladimir Smirnov (57) sammenligner episoden med to andre ikoniske øyeblikk.

FÅR GODE ORD: Oddvar Brå synes Johannes Høsflot Klæbo har tålt VM-dramatikken på en god måte. Her et bilde fra Klæbo fremdeles var på gullplass, før han ble disket. Bak Aleksandr Bolsjunov i tårer etter at han fikk spurten ødelagt.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Med alt som har skjedd har det vært veldig spesielt, sier Brå til VG.

Han snakker om dramatikken under og etter femmila i VM. Klæbo og Aleksandr Bolsjunov gikk i hverandre på oppløpet, og russerens stav brakk. Klæbo ble i etterkant disket fra gullet, som endte opp hos Emil Iversen.

Les også

Bolsjunovs trener om Klæbo: – Sterk handling

Klæbo og Norge leverte anke til FIS’ appellkommisjon tirsdag, men onsdag trakk Klæbo anken.

– Når du får litt tid på deg, tenker man annerledes. Når man ser totalbilde, synes jeg kanskje det var lurt å trekke anken. Selv om det er bittert. Johannes gjorde et fantastisk løp, sier Brå.

Han er imponert over hvordan 24-åringen har håndtert episoden.

– Klæbo har taklet det helt eksemplarisk synes jeg. Det er nesten ufattelig. At han klarte å gå så rolig fra området uten å sparke til noe, synes jeg er ganske utrolig. Det vet jeg ikke om jeg hadde klart, sier Brå og ler.

Les også

Lillebror Klæbo med brudd i tåen etter VM-dramaet: – Mye frustrasjon

Smirnov peker på to øyeblikk

Klæbo begrunnet valget om å trekke anken med at han ikke ville fremstå som en sytete utøver, og at renn skal avgjøres på stadion.

Men Klæbo har naturligvis uttalt at han har vært sint og frustrert. Han mener han ikke gjorde noe galt.

– Det var dramatisk. Krangelen om hvem som har rett er et stort dilemma, veldig vanskelig. Jeg kan ikke reglene, sier Vladimir Smirnov, fire ganger verdensmester, til VG.

Han har ingen mening om hvorvidt det var riktig eller ikke av Klæbo å anke saken. Men kasakhstaneren synes det er typisk at en løper fra Norge og fra Russland/Sovjet havner i ikoniske dueller.

IKONISK: Oddvar Brå og Aleksandr Savjalov møttes over en stav på skistadion i Lillehammer i 2004, 22 år etter deres legendariske duell på sisteetappen i VM-stafetten i Holmenkollen.

Hendelsen mellom Klæbo og Bolsjunov minner Smirnov om da Brå brakk staven på VM-stafetten i Holmenkollen (1982) i kamp med Aleksandr Savjalov. Samt da Bjørn Dæhlie tok VM-gull i Falun (1993) på jaktstart foran Smirnov selv på målfoto.

– Det var hard kamp. Når to så store personer som Klæbo og Bolsjunov havner i fokus, øker interessen. Det var en utrolig interessant duell, sier Smirnov.

POPULÆR: Vladimir Smirnov ble populær i Norge etter mange tette dueller mot blant annet Bjørn Dæhlie.
Les også

Den nye store duellen: – Vil stå igjen som to av de største

Duellen

Han vurderer styrkeforholdet mellom Klæbo og Bolsjunov slik:

– Klæbo er ikke på nivå med Bolsjunov på distanse. Mens Bolsjunov ikke er på samme nivå på sprint, Klæbo er konge der. Men jeg tror ikke det bare kommer til å være de to.

Brå mener det ikke er tvil om at Klæbo er habil på distanse. Han tror de neste årene kommer til å handle mye om Klæbo og Bolsjunov.

Til helgen venter nye tak på 15 kilometer fellesstart og 50 kilometer jaktstart i verdenscupavslutningen.

I TÅRER: Bolsjunov var sønderknust i målområdet sist søndag. Da gikk Klæbo bort til han. Siden ble Klæbo disket.
Les også

Brå om Bolsjunovs stavbrekk: – Tiden stopper

– Jeg ser frem til å treffe Bolsjunov igjen. Jeg vil gratulere ham. Vi skal konkurrere i mange år fremover. Da er det fint at vi to har et greit forhold, sa Klæbo i en uttalelse.

Bolsjunov var sønderknust i målområdet sist søndag. Da gikk Klæbo bort til han.

– Jeg var veldig skuffet, og hørte ikke hva Johannes sa. Jeg håper at forholdet mellom oss fortsatt blir sportslige og bra, sa Bolsjunov til VG søndag, før endelig utfall var kjent.

Publisert: