Slik gikk alt galt i Livigno

Hvordan kunne uskyldige munnsår bli en av Norges største dopingsaker?

Therese Johaug har store åpne sår på leppene i Livigno. Bildet er tatt 5. september, dagen før legen Fredrik S. Bendiksen har gitt henne kremen Trofodermin. Det var denne kremen mot solbrente lepper som førte til at Therese Johaug leverte positiv dopingtest.
  • Kurt Haugli
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Om morgenen 5. september holdt han foredrag om hvordan norsk langrenn bruker medisiner på lovlig vis. Kvelden før hadde landslagslege Fredrik Bendiksen gitt Therese Johaug kremen som førte til positiv dopingprøve.

Det var like etter lunsj på Hotel Bivio i Livigno 5. september. Therese Johaug hadde sammen med de andre jentene på landslaget gjort unna en morgenøkt på rulleski. Etterpå var det pressetreff. Astmasaken rundt Martin Johnsrud Sundby var het i norske medier.

De norske jentene var tydelig spente på hvilke spørsmål Aftenposten, NRK, TV 2 og Dagbladet kom til å stille. Det var disse mediene som hadde tatt turen til den italienske alpebyen, som i tillegg til vakker natur er kjent som et shoppingmekka ettersom distriktet er fritatt for italiensk moms.

Les også

Han ga Johaug sjokkbeskjeden: - Den telefonsamtalen var bare kaos

Solen i Seiser Alm

Therese Johaug smilte, holdt vannflasken og mobilen tett til brystet. Ofte har hun hatt munnsår. Men denne dagen var det verre enn det har vært tidligere.

Fredrik S. Bendiksen, jentenes landslagslege, holder foredrag for norske medier om hvordan medisinbruken i norsk langrenn er. Det er 5. september i Livigno. Dagen før hadde han gitt Therese Johaug salven Trofodermin.

— Du, nå sliter du med de munnsårene mer enn noen gang, sa Aftenposten i innledningen til intervjuet.- Denne gangen er det ikke det vanlige. Jeg ble så sabla solbrent på samlingen, fortalte Johaug.

Lite visste både hun og vi om at hun en måned senere skulle være tatt i doping. På grunn av solbrente lepper.

Langrennsjentenes lege hadde gjort en av norsk idretts største legetabber kvelden før. Det var bare én natt til han skulle holde foredrag for norske medier om forsvarlig medisinbruk i norsk langrenn. Da gjorde han noe uforsvarlig. Han ga Therese Johaug salven Trofodermin som hun kunne bruke på sine såre lepper.

— Det er et etisk grunnlag for meg som doktor å bruke så lite medisiner som mulig og å bruke medisiner kun på indikasjoner forsøker jeg å holde veldig strengt. Slik skal det være, sa han denne morgenen i Livigno da han forklarte hvordan det medisinske apparatet i norsk langrenn jobber.

Da var allerede Therese Johaug medisinert med noe som skulle føre til hennes verste mareritt.

Les også

Overrasket Kalla: - Jeg vil ikke tro det er sant

Måtte på apoteket

Fredrik S. Bendiksen var kalt ned til Livigno for blant annet å fortelle mediene om hvordan norske langrennsløpere ble medisinert på lovlig vis. Han hadde ikke med seg det som fungerte for Johaugs såre lepper. Han gikk på apoteket.

Det var der han kjøpte det som skulle komme til å bli skjebnesvangert. Farmacia Pedrini Dott ligger bare noen hundre meter fra Hotel Bivio hvor de norske løperne i Livigno bodde under samlingen i tidlig i september.

Han presenterte seg som landslagslege for de norske løperne og ba om råd. Han fikk med seg to kremer. Den ene fikk Therese Johaug. Men den virket ikke. Legen ga da Therese Johaug tuben med kremen Trofodermin. En krem som inneholder stoffet clostebol. Det er et steroid som er forbudt å bruke for idrettsutøvere.

Ansatte på apoteket i Livigno, hvor Bendiksen kjøpte kremen, forteller til Dagbladet at det står en dopingadvarsel på pakningen.

— Jeg spurte Bendiksen om den sto på dopinglisten. Han svarte nei, fortalte en gråtkvalt Therese Johaug på pressekonferansen i går.

Les også

Dette vet vi, og dette vet vi ikke om Johaug-saken

Det uforklarlige

På en eller annen uforklarlig måte hadde den erfarne idrettslegen bommet fullstendig. Han hadde gitt Therese Johaug en salve som ville føre til positiv dopingtest.

I går satt en sønderknust, gråtende, fortvilet og forbannet Therese Johaug på pressekonferanse i VIF-salen på Ullevaal stadion og forklarte at hun hadde stolt hundre prosent på legen.

Fredrik S. Bendiksen, legen som helst kaller seg doktor, sier at han har jobbet med idrettsmedisin siden 1980. Han har også vært administrerende direktør for legemiddelfirmaet Pfizer i Norge i en periode. Det er drøye to år siden han fikk jobben som landslagslege for de norske jentene. Omtrent alle jentene på laget har ham som sin faste lege.

Det manglet ikke på erfaring. Likevel hadde han ingen forklaring, bare beklagelse, på hvorfor han hadde gitt Therese Johaug Trofodermin, salven som inneholder stoffet clostebol. Et anabolt steroid som er totalforbudt å bruke for toppidrettsutøvere.

— Jeg registrerte at det sto clostebol på kremen, men jeg klarte ikke koble det opp mot at det sto på WADAs liste. Jeg har studert dette dag og natt, og hvorfor jeg ikke klarte å finne det ut, kan jeg ikke gi en god forklaring på. Jeg er dypt ulykkelig over den situasjonen jeg har brakt henne inn i, sa Bendiksen.

Publisert

Mest lest akkurat nå

  1. Væpnet politi holder vakt ved utestedet i Bergen sentrum

  2. Søndag skal det brake løs. Spørsmålet er hvor.

  3. – Eg sto opp og røska pride­flagga våre ut av skåpet

  4. Krasjet i kryss i Fana

  5. Fanakorps tok NM-gull

  6. Kom til Norge og Bergen som tolv­åring. Dette vet vi om den terrorsiktede.