Kommer Carlsens første seier?

Magnus Carlsen spilte remis i første kamp i Norway Chess. Her får du andre dag.

  • Øystein Skribeland
Publisert: Publisert:

Sjekk resultatservice her!

icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Vladimir Kramnik er mannen som sier han ikke har noe særlig vinnerinstinkt. Men han liker å slenge med leppa mot Magnus Carlsen. 15.30 i dag møtes de to.

— Magnus Carlsen er overvurdert. Både jeg og Levon Aronia er like gode sjakkspillere. Ratingnivået skyldes andre ting enn sjakk, sa Kramnik til VG. Men det var i fjor vår.

- Liker bare å spille

I år forklarer den 38 år gamle russeren Magnus Carlsens høyere nivå med et bedre vinnerinstinkt:

— Faktisk bryr jeg meg ikke så mye om å konkurrere – jeg bryr meg ikke om å være best. For meg har sjakk aldri vært personlig. De fleste av dem, som Magnus, Garry, Karpov, var helt sykt opptatt av å vinne uansett hva de gjorde. Selv om de spilte kort eller hva som helst ønsket de inderlig å vinne. Jeg liker tennis og fotball, men når jeg spiller, bryr det meg ikke om jeg vinner eller taper. Jeg liker bare å spille, sa Kramnik til den brasilianske filmskaperen Clara Cavour for en måned siden.

- Bare tull

Nå 6. rangerte Kramnik var Magnus Carlsens store forbilde for 10-12 år siden, men nå synes verdensmesteren idolet blir vel pompøst av og til:

— Han virker imponerende, men ofte blir det bare tull, sa han til NRK i mars og føyde til:

— Kramnik tror han vet alt. Det er veldig imponerende hvordan lirer av seg forskjellige varianter og så videre, og det er ikke alltid så lett å gjennomskue hvis man ikke kan gamet ordentlig selv. Men hvis man ser litt dypere, er det ofte bare tull.

- Han vil nok vinne

Sjakkstedet chess.24.com tror ikke så mye Kramniks manglende vinnervilje:

— Uansett hvor lite han sier han er opptatt av å vinne, vil det nok smake spesielt godt å slå Carlsen på hjemmebane. Jo større utfordring, jo større er Kramniks motivasjon, skriver nettstedet i sin forhåndsomtale av Norway Chess. De minner også om at Kramnik har gode minner fra Norge, han vant verdenscupen i Tromsø i fjor.

På den annen side synes nettstedet at Kramnik er blitt mer ustabil med alderen. Hans mer aggressive stil etter at han tapte VM-tittelen til Vishy Anand i 2007 bare øker muligheten for blandede resultater.

To prøvelser

Kramnik står også overfor to prøvelser i Norway Chess:

Hatkampen mot Veselin Topalov, med historie tilbake til VM-kampen mellom de to i 2006. Topalovs manager mer enn antydet at Kramnik jukset på sine mange toalettbesøk, opptil 50 i løpet av ett parti. Kramnik vant til slutt kampen, som i sjakkretser ble døpt til "Toilgate".

Siden har de nesten ikke spilt mot hverandre og iallfall ikke håndhilst på hverandre før partier, et klart brudd på sjakketikette. Heller ikke under lynsjakken på Flor & Fjøre mandag ga de hverandre hånden.

Skifte av spillesteder: Dette liker Kramnik dårligere enn de fleste. I Norway Chess er det fire spillesteder. Seks av rundene går på Scandic Forus, men spillerne skal innom to andre spillesteder, og de har alt vært på Flor & Fjære.

Statistikken:

Både Kramnik, som har hvite brikker i dag, og Carlsen åpnet med remiser i går.

Statistikk Kramnik - Carlsen klassisk sjakk: 4 seire, 4 tap, 12 remiser. Kramnik har ikke slått Carlsen i klassisk sjakk siden 2011, de to siste partiene har endt i remis. Det gjorde også lynsjakkpartiet på mandag.

Kampene begynner 15.30, og de spilles slik:

Levon Aronian - Sergej Karjakin

Vladimir Kramnik - Magnus Carlsen

Fabiano Caruana - Peter Svidler

Veselin Topalov - Alexander Grischuk

Simen Agdestein - Anish Giri

Stillingen etter 1. av 9 runder

1. Fabiano Caruana 1

2. Levon Arionan 1/2

2. Simen Agdestein 1/2

2. Magnus Carlsen 1/2

2. Anish Giri 1/2

2. Sergej Karjakin 1/2

2. Vladimir Kramnik 1/2

2. Peter Svidler 1/2

2. Veselin Topalov 1/2

10. Alexander Grischuk 0

Følg kommentatorbordet i vinduet over. Sendingen starter ca. 15.20.

Her kan du se video fra hvert enkelt bord

Publisert: