Økland-avskjeden som måtte komme

KOMMENTAR: Det ville omtrent vært umulig for Arne Larsen Økland å fortsette som klubbdirektør i Viking slik de siste månedene har utartet.

SLUTTER: Her er Arne Larsen Økland avbildet på Viking stadion bare timer før han ryddet kontoret og forlot jobben som klubbdirektør i Viking på dagen. Aftenbladets sportsleder Stig Nilssen mener Økland har hatt en svært krevende jobb, men ser samtidig at han ikke har lykkes med planen.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Det er ingen tvil om at Arne Larsen Økland har hatt en svært presset og krevende tid som Viking-sjef. Trykket har vært stort på samtlige fronter etter at den tidligere Dolly Dimples-sjefen og fotballspilleren overtok sommeren 2012. Sportslige nedturer, knallrøde regnskapstall, tom kasse og interne uenigheter har preget hverdagen han har ansvaret for.

Dette er på ingen måte en forsvarstale for 60-åringen, mer enn nyttig påminnelse om hvilke forutsetninger og rammer Økland faktisk har hatt. Det er ikke lett å spare en haug med penger samtidig som du skal skape et topplag.

Delt bilde hos fansen

Samtidig har ikke Økland framstått som den sprudlende og offensive klubbdirektøren som smitter med sitt engasjement. Det har blitt for mye butikk og for lite fokus på det Viking som bedrift faktisk skal være: et lag som skaper gleder og underholder dem som er glad i klubben.

Hos fansen er nok bildet delt etter Øklands avgang. Noen vil se at Bømlo-karen har sørget for at Vikings økonomiske tilstand ikke er verre enn den er, andre vil minnes hans uttalelser og lovnader om at laget neste sesong i alle fall skulle bli bedre enn tilfellet var året før.

KOMMENTERER: Sportsleder i Stavanger Aftenblad, Stig Nilssen.

Det kom på ingen måte som en overraskelse at Økland velger å slutte på dagen i Viking. De som følger klubben tett har sett signalene. Økland har virket sliten og motløs. Han har valgt å si opp jobben av egen vilje, men sannheten er at de siste dagene og månedenes hendelser omtrent gjorde det umulig for ham å fortsette.Det var det forrige styret med Geir Solstad i spissen som ansatte Økland. Da Solstad ble vraket av valgkomiteen foran årets generalforsamling, og et nytt styre som ønsket endringer ble valgt inn 16. mars, skjønte Økland straks at det ville bli trøbbel.

Toppet seg onsdag forrige uke

Det toppet seg onsdag i forrige uke under et styremøte. Der ble 2015-planen og budsjettet Økland og hans administrasjon hadde jobbet fram lagt til side av det nye styret. Økland kan ikke ha oppfattet det som annet enn et stort nederlag – og at han på den måten ble strippet for tillit.

Arne Larsen Økland har nok lenge skjønt at det bare var et spørsmål om tid før hans dager i direktørstolen var talte. Jeg er rimelig sikker på at det nye styret også forventet at det skulle skje i løpet av året. Men ikke nå, og ikke med en oppsigelse som sørget for at direktøren pakker og drar til den private øya si utenfor Bømlo på dagen.

Legger du til at også markedssjef Arild Gjerde pakket snippvesken og forlot klubben samtidig i går, ser du at Viking har havnet i en vanskelig situasjon – i en tid som allerede var krevende nok.

Viking har fått mye pepper for at de drives som et gubbevelde hvor gjenbrukskulturen av gamle helter er stor. Mange har tatt til orde for at det må komme endringer dersom det som en gang var en storhet skal reise seg igjen. Nye krefter med nye tanker og friskt, engasjerende mot har blitt etterspurt.

Les også

Økland ferdig i Viking

Blir flere ut

I så måte har det nye styret virkelig anledningen til å plassere inn denne typen mennesker i sentrale posisjoner nå. Det er nok av ledige stillinger i klubben, trolig blir det enda flere i løpet av sesongen. Det er nemlig ingenting som tyder på at oppvasken er over.

Samtidig er det grunn til å stille spørsmål ved om en slik opprydning i praksis vil ha en forfriskende effekt. En klubbdirektør handler på vegne av det styret har bestemt. Det samme gjelder andre sentrale stillinger i klubben.

Det hjelper nemlig fint lite å bytte ut mannskapet i frontlinjen så lenge det mer eller mindre er de samme personene som står i bakgrunnen og gir kommandoene. I praksis er det bare aksjonær Helge Bie og Kongeparkens Håkon Lund som er nye i styret.

Granfelt aktuell?

Det er ikke lett å peke på kandidater som både er kvalifiserte og som ønsker å ta en direktørjobb i Viking nå. Men da Viking sommeren 2012 ansatte Arne Larsen Økland som

klubbdirektør, var Charlie Granfelt ett av navnene som ble sjekket opp og vurdert i forkant av ansettelsen. Granfelt har en fortid som klubbdirektør i den svenske storklubben AIK i en treårsperiode fra 2005-2008. Nå er salgsdirektøren i Skretting nyvalgt styreleder i Viking. Dermed blir han en sentral mann i jobben med å finne Øklands arvtaker.

Jeg blir ikke veldig overrasket dersom det ender med at Granfelt selv etter hvert blir en kandidat til jobben. Og at Egil Østenstad, som nå sitter i styret, blir foreslått som ny styreleder.

Publisert