Superstjerne donerer OL-gull i protest mot norsk barnevern

Idrettsikon deltok i tsjekkisk demonstrasjon der Norges flagg ble koblet til hakekors.

Her poserer Dominik Hasek med sin gullmedalje etter finalen av ishockeyturneringen i Nagano-OL. Bak Hasek er Richard Smehlik. Tsjekkia beseiret Russland med 1-0 i finalen. AP

I Tsjekkia er ishockey en gedigen idrett, og én av de største legendene er målvakten Dominik Hasek (50).

Han hadde en lang og innholdsrik karrière i NHL, der han gjorde seg fortjent til kallenavnet «The Dominator».

Dominik Hasek var med på demonstrasjoner mot norsk barnevern denne uken. AP

Haseks største triumf på isen kom nok i 1998, da han vant OL-gull med det tsjekkiske landslaget i Nagano.Nå er imidlertid Hasek klar for å gi bort gullmedaljen. Årsaken er raseri mot norske myndigheter.

Store demonstrasjoner

Bakgrunnen er at norsk barnevern har gjort seg svært upopulære i flere land den siste tiden, deriblant Tyrkia, Litauen og Tsjekkia.

Lørdag var det store demonstrasjoner i Tsjekkias to største byer, Praha og Brno. Demonstrantene mener norske myndigheter tar altfor mange barn fra utenlandske familier.

Spesielt mye oppmerksomhet får Eva Michalkova, en tsjekkisk kvinne som ble fratatt retten om å ta hånd om sine barn av norske myndigheter. Barnevernet skal ha mistenkt at Michalkova og hennes ektemann David hadde utsatt barna, henholdsvis seks og ni år gamle, for seksuelle overgrep.

Barna har siden 2011 vært plassert hos en fosterfamilie.

Hakekors

Blant de som uttrykte sin misnøye var altså ishockeylegenden Dominik Hasek. Han er villig til å donere gullmedaljen til sakens formål.

— Gullmedaljen er fantastisk, jeg setter veldig pris på den, men livet til barna og moren deres er enda viktigere, sier Hasek i et intervju med RT Ruptly som er lagt ut på YouTube.

Hasek ütdyper ikke kritikken av norsk barnevern i intervjuet, men rundt ham er det utsagn av langt mer ekstrem art.

I videoen ser man et banner med teksten «Stopp det onde barnevernet = stopp barn som lider». I tillegg kan man se et banner der man har innlemmet et hakekord i det norske flagget.

Dette flagget, en kombinasjon av det norske flagget og hakekorset, var på plass under demonstrasjonen Dominik Hasek deltok på. Skjermdump, RT Ruptly

I et intervju med NRK fredag kommenterte direktør i Barne-, ungdoms— og familiedirektoratet Mari Trommald demonstrasjonene mot norsk barnevern.– Det er ikke rart å tenke seg at mange føler seg frustrert og urettferdig behandlet dersom de blir fratatt omsorgen. Jeg tror at det er det som er uttrykket når de går i tog, sa hun.