Sjekk hvor lite sannsynlig det er at Brann rykker opp

Lars Arne Nilsen får en knalltøff oppgave, skal vi tro tallekspertene.

2-1 mot Follo i serien og 4-1 mot Bryne i cupen gjør at den nye Brann-treneren Lars Arne Nilsen har gode dager. Men Norsk Regnesentral mener det er lite sannsynlig at Brann rykker opp...
 • Roar Lyngøy
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Den nye Brann-treneren har fått en real drømmestart etter at han tok over for Rikard Norling: Tre poeng i første seriekampen mot Follo mandag, og cupavansement på Bryne torsdag.

Bergenserne kan endelig smile igjen. Men ta ikke helt av, kjære Brann-supportere. Ifølge tallknuserne i Norsk Regnesentral er det nemlig svært lite sannsynlig at Brann kaprer en av de to direkte opprykksplassene.

– Det er 11,8 prosent sjanse for at Brann rykker direkte opp, sier sjefsforskerne Anders Løland og Magne Aldrin til Bergens Tidende.

På oppdrag fra BT har Regnesentralen foretatt en sannsynlighetsberegning for Obos-ligaen etter 11 serierunder.

Serien ledes av Sogndal med sine 26 poeng. Sogndal gis hele 74,9 prosent sjanse for direkte opprykk. Serietoer Hødd (21 poeng) gis 30,6 prosent sjanse. Brann på 7. plass er ni poeng bak Sogndal og fire poeng bak Hødd.

De seks største favorittene til direkte opprykk er:

 • Sogndal 74,9 %
 • Hødd 30,6 %
 • Bærum 22,8 %
 • Kristiansund 19,2 %
 • Jerv 14,6 %
 • Brann 11,8 %

Dette er altså sjansen for direkte opprykk, altså å bli nummer en eller to. Et tredje lag kan rykke opp via kvalifisering, men siden det er så tidlig i sesongen har ikke Regnesentralen regnet på sjansene for opprykk via kvalik.

Beregningene er basert på en statistisk modell hvor hvert lag har et styrketall. Det tas hensyn til hjemmebanefordel, men ikke eventuell formutvikling.

– Siden det gjenstår så mye som 19 runder har vi i tillegg valgt å også legge noe vekt på fjorårets resultater for å bestemme styrketallene og hjemmebanefordelen. Årets resultater er gitt 61 prosent vekt, mens fjorårets er gitt 39 prosent vekt. Etter hvert som årets serie skrider frem vil årets resultater bli tillagt mer vekt, sier forskerne.

Rekkefølgen på styrketallene følger dermed ikke helt tabellsituasjonen, men tar hensyn til hvem som har møtt hvem samt at fjorårets resultater spiller inn. Når styrketallene og hjemmebanefordelen er tallfestet fra de spilte kampene, spilles resten av kampene 10.000 ganger på en datamaskin. Tabellsituasjonen gjøres tilsvarende opp 10.000 ganger.

Disse fire lagene har størst sjanse til å rykke ned:

 • Ranheim 57,2 %
 • Fredrikstad 64,9 %
 • Hønefoss 68,9 %
 • Nest-Sotra 87,9 %
Publisert
 1. Fotball 1. div
 2. Lars Arne Nilsen
 3. SK Brann

Les mer om dette temaet

 1. Tallknuserne: Trønderne kan gjøre seg klar til gullfest

 2. Sorry, Høgmo: Kun 14 prosent sjanse for seier i kveld

BT anbefaler

– Denne restauranten er en attraksjon i seg selv

– Gjestene sluses om bord. Noen tar en runde øl. Her er det ingen promille å miste på de 25 minuttene båtturen tar, skriver BTs anmelder.

LES SAKEN