Brann vil legge kunstgress på Stadion

Trolig tar Trond Mohn regningen.

KAN BLI KUNSTIG UNDERLAG: Dersom Brann får det som de vil, kommer denne gressmatten til å bli byttet ut med plastikk allerede før neste sesong.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

En lang debatt kan omsider skrinlegges, i alle fall om Brann-styret gjør som administrasjonen og det sportslige apparatet i klubben vil. På mandagens medlemsmøte la nemlig Brann frem en anbefaling om å legge kunstgress på Brann Stadion. Dersom styret, etter å ha forhørt seg med klubbens medlemmer, følger anbefalingen, vil det bli lagt kunstgress på Brann Stadion allerede etter inneværende sesong.

— Temaet er blitt diskutert på ett styremøte tidligere. Stemningen på de møtene går i retning av at det vil bli kunstgress på Brann Stadion, sier styreleder Eivind Lunde.

Vage om Mohn-støtte

Å skifte underlag fra natur- til kunstgress vil koste Brann åtte millioner kroner. Summen vil dog vokse til overkant av ti millioner kroner i et tiårsperspektiv, da klubben må skifte ut kunstgressmatten én gang i løpet av den perioden.

Detaljene rundt hvordan omleggingen skal finansieres er Brann-ledelsen vage med å formidle. I et intervju med Bergens Tidende gjort etter hans avgang, fortalte imidlertid klubbens forrige daglige leder, Roald Bruun-Hanssen, at Trond Mohn var klar for å betale for en omlegging til kunstgress dersom det på et tidspunkt skulle være ønsket.

Nå finnes ønsket fra Branns side, uten at de ønsker å si noe om hvorvidt Mohn er en del av finansieringsplanene.

PRESENTERTE PLANENE: Styreleder Eivind Lunde, sportssjef Rune Soltvedt, mediesjef Gorm Natlandsmyr og daglig leder Vibeke Johannesen var alle på plass da planene om å legge kunstgress på Brann Stadion ble presentert for pressen mandag.

— Han får stadig høre om våre visjoner med Brann Stadion, og vi har løpende samtaler med ham, sier Vibeke Johannesen, som nå er klubbens daglige leder på permanent basis. - Så dere har finansieringsplanene på plass?

— Vi har oversikt over mulighetene som ligger der ute. Vi hadde ikke gått så langt hvis vi ikke visste det, sier Johannesen.

Les også

Johannesen blir ny Brann-leder

Støtte internt

Da Brann skulle legge nytt underlag på Stadion i 2008, ble det vedtatt at det fortsatt skulle være naturgress. Den gang fantes det stor motstand internt, spesielt i spillergruppen.

Nå har forslaget om å skifte til kunstig underlag langt bredere forankring blant alle avdelinger i klubben. Et flertall av spillerne sier at de ønsker å spille på kunstgress, og trenerne, utviklingsavdelingen, helseteamet, banemannskapet og ledergruppen har også gitt sine "ja" til omleggingen.

KAN BETALE: Velgjører Trond Mohn.

Klubbens begrunnelse er, blant annet, at det trolig vil øke sjansene for sportslig suksess, at det vil gi mer stabile treningsforhold og at det vil gi flere muligheter til også å ha andre aktiviteter på arenaen.— Treningsforholdene vi har i dag er ikke gode nok. Ved å legge kunstgress kan vi trene på vår egen kamparena, og vi kan, for eksempel, bedre legge til rette for bruk av forskjellige analyseverktøy. Kunstgress vil gjøre det letter på kontrollere kvaliteten på treningene, sier sportssjef Rune Soltvedt.

I tillegg til dette regner klubben med å spare mellom 120.000 og 300.000 kroner i året i rene driftskostnader, mens brukstiden av stadionmatten vil øke fra 200 til 1500 timer.

Har omvendt styrelederen

Brann-ledelsen håper argumentene er gode nok til omvende skeptikerne.

— Jeg tror meningene om dette temaet er veldig delte. Noen har nok et veldig følelsesladet forhold til denne debatten, og det må vi respektere, sier Johannesen, og legger til:

— Men debatten har foregått i klubben i lang tid, og det har skjedd mye i norsk fotball siden vi begynte å diskutere det. Kanskje det har vært en modningsprosess også blant medlemmene.

Én av dem som er blitt omvendt er styreleder Lunde, som personlig alltid har vært av den oppfatningen at fotball skal spilles på nyklippet gress.

— Men jeg har jo merket at spillere som kommer til Brann nesten aldri har spilt på gress før. Man er jo blitt vant med å spille på kunstgress fra man er yngre til man blir voksen. Kunstgress er nok fremtiden, dessverre, sier han.

Les også

Nå skal Nilsen teste Brann-spillernes kondisjon

Doddo støtter forslaget

Dermed er det bare medlemsmassen som gjenstår å overbevise. Lederen for medlemsutvalget, Erlend Vågane, ønsket ikke å si hvordan stemningen var blant medlemmene i forkant av mandagens møte.

— Jeg skal ikke mene for mye om den saken før jeg har loddet stemningen blant medlemmene. Men dette har vært et tema lenge, og jeg synes det er viktig at også medlemmenes stemmer blir hørt i debatten, sier han. Til syvende og sist er det styret som tar avgjørelsen.

BTs Brann-blogger Eduardo "Doddo" Andersen er også positiv til et skifte.

— Ideelt sett burde det vært naturgress på Stadion, men pragmatikeren i meg vil ha kunstgress. Spillere har fortalt meg at forskjellen er enorm og at den kommer kunstgresslagene til gode, så Brann må skifte for å utlikne konkurransefortrinnene. Dessuten har jo gressmatten på Stadion ikke alltid vært tilrettelagt for offensiv og vakker fotball, mener han.

I tillegg til å skifte underlag på stadionmatten, ønsker klubben også å forbedre treningsfasilitetene på Nymark. Tanken er at en av de nåværende gressbanene skal få kunstgress, mens den andre rehabiliteres. Alle disse vil i så fall få undervarme og eget vanningsanlegg, som den nye kunstgressmatten på Stadion.

Dette ønsket er foreløpig bare løse planer, og klubben vil gå i dialog med Bergen kommune om et eventuelt samarbeid for å få dem realisert.

Publisert: