- Mistenksomheten er vanskelig å leve med

De fremste lederne på Olympiatoppen frykter en demonisering av langrenn etter astmasaken.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø innrømmer gjerne at astmasaken har vært tung å bære, men mener at toppdirettens fremste organ i Norge alltid har holdt seg på den riktige siden av regelverket.
  • Kurt B.M. Haugli
Publisert Publisert
  • Her finner du kronikken som Tore Øvrebø og Roald Bahr har skrevet:
  • Kronikk: Vi medisinerer ikke friske utøvere
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

SOGNSVANN: Toppidrettssjef Tore Øvrebø og sjeflege på Olympiatoppen Roald Bahr forteller i et leserinnlegg Aftenposten at de vil til bunns i astmasaken.

— Hvorfor går dere nå til det skritt å skrive kronikk om tema?

— Omdømmet får en knekk fordi vi er rammet av mistenkeliggjøring. Dette må vi ta svært alvorlig. Vi må vise frem hva vi gjør og hvorfor det er greit å gjøre det slik, forteller Tore Øvrebø om hvorfor de nå på kronikkplass forteller om hvordan Olympiatoppen arbeider.

De to er bekymret over det som har skjedd den siste tiden. De opplever å få høre historier om at barn nekter å ta astmaspray fordi de er redd for å bli mistenkeliggjort.

«Denne stigmatiseringen er svært uheldig», skriver de i sitt innlegg i Aftenposten.

  • Vår reporter har truffet en gjeng med unge langrennsløpere som satser. De synes det er vanskelig for tiden:
Les også

Unge astmatikere føler de blir hetset: - Diskusjonen har gått for langt

Prøver å forklare sammenhenger

I leserinnlegget gjør de rede for hvordan Olympiatoppen arbeider og hvilke regler de forholder seg til. De to gjør det helt klart at de ikke har

Sjeflege ved Olympiatoppen Roald Bahr er medforfatter i leserinnlegg om astmasaken.

noe som helst å skjule. Olympiatoppens ledere er helt klare på at de til enhver tid har hatt løpernes helse i fokus, og at det aldri har vært snakk om å gi råd som har ført til at noen har gått over grensen.

Likevel har denne høsten vært preget av den såkalte astmasaken i norsk langrenn.

— Hva var det egentlig som gikk galt?

— Klimaet endret seg med Sundby-saken. Den handler om hvordan WADAs regelverk skal fortolkes. Det handler om én type astmamedisin og hvordan bruken av den skal behandles på en helt annen måte enn de andre medisinene som ikke er inne på dopinglistene til WADA. Men det er blitt slått inn en slags kile i omdømmet og synet på hvordan behandlingen av luftveiene til norske idrettsutøvere blir organisert i norsk idrett, sier Tore Øvrebø.

— Feile premisser

Han mener at det er misforståelser som har ført denne debatten dit den er kommet nå.

— Det er misforståelser som blir premisset for den videre diskusjonen. Vi skal ikke medisinere friske utøvere, sier Øvrebø.

Han ser frem til rapporten fra granskningskommisjonen som Norges Skiforbund har satt ned for å se nærmere på medisinbruken i sporten.

— Vi avventer resultatet av gjennomgangen. Dersom det skulle vise seg at vi har en uheldig praksis i norske landslag eller på Olympiatoppen, så vil selvfølgelig umiddelbart jobbe for å korrigere dette, sier Øvrebø.

På den riktige siden

Nå er han og Roald Bahr ganske sikre på at det ikke blir avdekket større avvik.

Dette skrive de to i sitt leserinnlegg:

"Det er skapt inntrykk av at landslagenes medisinske støtteapparat søker prestasjoner gjennom medisinering av friske utøvere. Det tar vi på største alvor. Alt vi gjør skal tåle dagens lys.

Vårt fokus er utelukkende på utøvernes helse. Olympiatoppen har intet kjennskap til at langrenn eller andre landslag har andre holdninger eller annen praksis, men vi stiller oss bak at et uavhengig utvalg skal gjennomgå rutiner og holdninger til håndtering av astma og andre luftveissykdommer for toppidrettsutøvere."

Nekter ingen

Tore Øvrebø har ingen indikasjoner på at norsk idrett har tøyd strikken i sin bruk av medisiner.

— Når det gjelder kroniske sykdommer, så mener jeg det er feil å nekte en utøver å drive på med sin idrett hvis det finnes botemidler som er lovlige, sier Øvrebø som hele tiden sier at det alltid er snakk om å holde seg på den riktige siden av reglene.

Han forsikrer at det er helsen til utøveren som er hovedfokus for det medisinske arbeidet ved Olympiatoppen.

— Vi vet at det er en del idretter som kan ha negative konsekvenser for helsen. De skal minimaliseres, og hvis det er ting vi kan eliminere skal vi fange det opp slik at de kan leve et ubekymret liv etter at karrièren er over. Vi tar ansvar for hele mennesket ikke bare utøverdelen. Derfor er helse hele tiden referansen, sier Øvrebø.

Publisert
BT anbefaler

– Jeg våknet av at det banket på. Det var en fyr som sa han skulle bo her.

En mann i 30-årene skal ha mottatt flere titalls tusen kroner i depositum og forskuddsleie fra minst fire ulike leietakere av en leilighet i Bergen sentrum.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Mann i 20-årene skal ha skutt måke fra bilvindu

  2. – Jeg husker da det var kamp om plassene. Nå er vi glade for hvert barn vi får.

  3. – Du kan ta bilde av oss, men vi har medieforbud

  4. Bil og lastebil krasjet på fergekai

  5. – Timeplanen til en seksåring er til å gråte av

  6. – Jeg er frisk som en fisk. Og overvektig.