Lundby: – «Skal vi danse» var et ærlig forsøk på å komme til OL

FORNEBU (VG) Maren Lundby (27) forteller at hun tok avgjørelsen om å droppe vinter-OL for tre uker siden.

FORBILDE: Maren Lundby skjønte for omtrent tre uker siden at hun måtte glemme OL 2022. Her fotografert etter lørdagens «Skal vi danse».
 • Ole Kristian Strøm, VG
 • Naina Helén Jåma (foto), VG
Publisert Publisert

Da hadde hun allerede i april merket at ting ikke var som de skulle være og skjønt at OL hang i en tynn tråd.

Det var en lettet Maren Lundby som VG traff etter lørdagens «Skal vi danse»-program på Fornebu. Noen dager tidligere fortalte hun i et sterkt NRK-intervju at hun sliter med vekten, og at hun ikke er villig til å slanke seg på en uforsvarlig måte slik at hun kan delta i 2022-OL. Etter noen tårer både før og etter dansen sto en rakrygget – men emosjonell – hoppstjerne og svarte på våre spørsmål.

– Det er deilig å ha fortalt om det. Det er mye spørsmål, og da har jeg måttet svare litt rart på det. Du har liksom noe å skjule. Det er godt å si ting som de er.

– Du er et forbilde. Tenkte du også på det da du tok avgjørelsen?

– Jeg var veldig usikker på hvordan folk ville ta det da jeg fortalte om det. Jeg prøvde å si det for å få det bra med meg selv, men også være et forbilde og sette ord på de tingene. Ikke juge om noe. Det er så dumt. Alle fortjener å høre sannheten. Det er viktig med åpenhet rundt dette.

– Er toppidretten syk?

– Jeg synes ikke hoppsporten er syk. Den har vært mye sykere. Hoppsporten er veldig sunn nå. Det har også fungert veldig bra for meg i mange år. Jeg har fått det til bra. Jeg har fått god hjelp og gjort ting på en ordentlig måte. Det har jeg tenkt å fortsette med. Jeg føler absolutt ikke at hoppsporten er så syk som enkelte skal ha det til.

«SMILET I DITT EGET SPEIL»: Maren Lundby valgte selv ut låten som hun og dansepartner Philip Raabe danset til.

– Når begynte du å vurdere at du ikke skulle være med OL til vinteren?

– Siden juni har jeg skjønt at dette ser vanskelig ut. Men jeg har holdt koken oppe og prøvd å se muligheter. Spille på lag med kroppen. Jeg føler at jeg gjør det nå, men tiden til OL er for knapp.

– Ble du med i «Skal vi danse» fordi du følte at det ikke ble OL?

– Nei! «Skal vi danse» var et forsøk på komme inn i ny rutine, prøve noe nytt, se om kroppen responderer annerledes enn den har gjort. «Skal vi danse» var et ærlig forsøk på å komme seg til OL.

– Forklar!

– Fordi da vi startet med «Skal vi danse», hadde jeg fortsatt et håp om at det var tid til å komme dit jeg ønsker. «Skal vi danse» var et forsøk på å bryte opp litt. Kroppen har ikke respondert godt på trening, og derfor var det viktig å se muligheter. Jeg fikk støtte for at det var en morsom idé. Noe innovativt når en må prøve noe nytt.

– Skal du tilbake som topphopper?

– Planen absolutt å komme tilbake. Motivasjonen for å komme tilbake er enda sterkere etter dette. Det å få en nedtur gjør noe med deg. Det motiverer meg veldig å komme sterkt tilbake.

Les også

– Dette viser hvor bra forbilde Maren er

Da VG spør om når hun tok avgjørelsen om å stå over OL, svarer den regjerende OL-mesteren i hopp:

– Det er vel tre uker siden jeg bestemte meg for at OL går fløyten. At jeg skulle fortelle det denne uken, hadde litt med den dansen vi har hatt her i dag. Jeg følte jeg kunne få fram noe veldig fint med å fortelle det nå som vi hadde denne dansen.

Hun og partner Philip Raabe fikk trampeklapp etter å ha danset til «Smilet i ditt eget speil» (Chris Holsten). «Kast maska du har lov til å gråte», heter det blant annet i denne låten. Gråt gjorde Maren Lundby også da dommere og publikum reiste seg og ga henne trampeklapp.

– Det var veldig rørende å gjøre denne dansen. Jeg hadde ikke forventet å få den reaksjonen selv. Det er mye følelser. Hele pakka gjør at det blir veldig emosjonelt.

Publisert
 1. Skihopping
 2. Skal vi danse
 3. Maren Lundby
 4. OL
BT anbefaler

«For en kamp av Brann. De dominerte fra start til mål.»

Sol, scoringer og stemning!

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Før så de ikke vitsen med å gå i tog. – Nå er det dessverre blitt mange flere ukrainere i Bergen.

 2. 22 grader i Bergen i dag

 3. Slagsmål flere steder. Stor utrykning til Solheimsviken.

 4. Mann får penger for å flytte: – Var ikke andre muligheter

 5. – Fantastisk å være en del av Brann

 6. – Jeg er ufør, og jeg er ferdig med å skamme meg