Karanteneutfordringer for Solbakken: Haaland kan gå glipp av landskampen mot Gibraltar

Karantenereglene i flere land skaper trøbbel for landslaget og kan gjøre at Norge mangler blant andre spissduoen Erling Braut Haaland og Alexander Sørloth til første oppgjør i VM-kvalifiseringen.

KAN MANGLE: Erling Braut Haaland, Alexander Sørloth og andre spillere fra Tyskland skaper trøbbel for det norske landslaget. Karanteneregler i landet kan stoppe dem fra å spille Norges første kamp i VM-kvalifiseringen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Det bekrefter toppfotballsjef i NFF, Lise Klaveness til VG.

– Akkurat nå er det blant annet utfordringer med å få spillere fra flere land, herunder Tyskland, frigitt til første kamp mot Gibraltar fordi de fleste regioner ikke har unntak fra innreisekarantene ved innreise fra «UK and UK overseas territories», og Gibraltar regnes som britisk oversjøisk område, skriver hun i en melding.

I Tyskland har nemlig Robert Koch-instituttet definert alle deler av Storbritannia, inkludert kongedømmets territorier utenfor de britiske øyer, som såkalt virusvariantområde. For slike områder gjelder i utgangspunktet innreisekarantene på 14 dager når man kommer til Tyskland.

Det kan skape trøbbel for landslaget. FIFAs regelverk sier nemlig at klubbene ikke er pliktig å frigi spillere til landslagssamling hvis spillerne må i innreisekarantene i 5 dager eller flere etter endt samling.

– Alle regionene i Tyskland har definert Gibraltar på denne måten med hensyn til innreisekarantene. Men i enkelte områder, herunder Nordrhein-Westfalen (Dortmund), er det noen mulige unntak som kanskje kan anvendes. Vi jobber med å få klarlagt dette frem mot samlingen, forteller Klaveness.

Troppen som Ståle Solbakken presenterte inkluderer fem spillere som holder til i Tyskland. Det er nevnte Haaland og Sørloth, i tillegg til førstekeeper Rune Almenning Jarstein, Mats Møller Dæhli og Julian Ryerson.

Landslaget har spillere som holder til i 12 forskjellige land ute i verden, og alle landene har unike karanteneregler. Landslagssjef Ståle Solbakken ble spurt om karantenereglene skapte utfordringer for landslagsuttaket på fredagens pressekonferanse, men sa da at han overlot det arbeidet til Klaveness.

Hun jobber nå på spreng med tematikken.

– Dette er krevende regelverk å navigere i for landene har regionale regler som er innbyrdes ulike og regelverket endres raskt. De fleste av de 12 landene hvor våre spillere spiller til daglig har regler om innreisekarantene, men de fleste har unntak for profesjonelle spillere som testes og reiser i henhold til UEFAs smittevernprotokoll, sier Klaveness.

Norge skal møte Gibraltar, Tyrkia og Montenegro i sine tre første kamper i VM-kvalifiseringen. Kampene mot Gibraltar og Montenegro er bortekamper hos de respektive landene Norge skal møtes. Tyrkia-kampen er egentlig en hjemmekamp, men er flyttet til Malaga ettersom norske myndigheter ikke gir unntak til karantenereglene for toppidrettsutøvere.

Publisert: