Heldekkende protest mot seksualisering

Sarah Voss (21) vakte oppsikt da hun under EM vraket den tradisjonelle turndrakten med høy skjæring til fordel for en heldekkende. Flere konkurrenter kastet seg imidlertid raskt på tyskerens protest mot seksualisering av sporten.

FULL MARKERING: Sarah Voss fra Tyskland droppet den lille trikoten til fordel for en denne heldekkende – og ble kanskje et forbilde for en ny turntrend under EM i Basel i helgen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

– Vi kvinner ønsker alle å føle oss vel i vår egen hud. I turn blir det vanskeligere og vanskeligere etter hvert som du vokser ut av barnekroppen. Da jeg var en liten jente syntes jeg det ikke var så farlig med de trange gymdraktene. Men da puberteten kom, da jeg fikk menstruasjon, begynte jeg å kjenne meg stadig mer ukomfortabel, uttaler 21 år gamle Sarah Voss til TV-kanalen ZDF i kjølvannet av sin protestmarkering.

– Vi håper gymnaster som er ukomfortable i de vanlige draktene, vil kjenne seg modige nok til å følge vårt eksempel, tilføyer Sarah Voss ifølge BBC.

Årets turn-EM startet i sveitsiske Basel sist onsdag.

Mesterskapet for kvinner og menn avsluttes søndag. Norge stiller med flere utøvere. I kvinneklassen gjorde noen av dem det bedre i kvalifiseringen i bom enn Sarah Voss. Den tidligere tyske allroundmesteren havnet langt ned på resultatlisten, men var blant dem som ble viet størst oppmerksomhet.

KASSERT: Sarah Voss i den tradisjonelle turntrikoten for kvinner under VM i Doha for to og et halvt år siden.

– Ha en god følelse og fortsatt se elegant ut? Hvorfor ikke?, skrev hun på sin Instagram-konto torsdag – med henvisning til den heldekkende drakten hun konkurrerte i.

Hun mener også at «prosjektet ligger nær vårt lags hjerte».

Sarah Voss har full støtte fra sine tyske lagkamerater og det tyske turnforbundet, som i en uttalelse understreker at idrett og turn bør være arenaer der alle kvinnelige utøvere hele tiden føler seg komfortable i sin bekledning.

Det tyske turnforbundet sier at deres utøvere i EM har ønsket å stå opp mot seksualisering i turn, og tilføyer at «saken» er blitt stadig mer viktig for å hindre seksuelle overgrep.

Tysklands Kim Bui (32), tidligere EM-bronsevinner i skranke, opptrådte første konkurransedag i en tradisjonell trikot – den trange med høy skjæring – men uttalte deretter at de ønsket å statuere et eksempel som lag, og turnet etter det i heldekkende drakt.

Det gjorde også tyske Elisabeth Seitz (27), VM-bronsemedaljør i skranke 2018.

BEKVEM BEKLEDNING: Tysklands Elisabeth Seitz på bom under allroundfinalen i EM fredag.

– En ting mindre å bry seg om, sier Seitz og mener risikoen for å «avsløre noe» ved et uhell.

De to utfoldet seg i heldekkende trikoter under allroundfinalen fredag.

Nederlandske EM-turnere har også rost sine tyske konkurrenters trikotinitiativ. En talsperson fra det nederlandske forbundet skal ha uttalt til den nederlandske TV-kanalen NOS at dommere ofte har gitt poengfratrekk til utøvere som har forsøkt å justere og gjøre sine trikoter mer komfortable mens de har utført konkurranseprogrammet.

Det internasjonale turnforbundets regelverk gir tillatelse til å konkurrere i en drakt i ett stykke med gull benlengde, «fra hofte til ankel», så lenge den har en elegant design.

Publisert: