Northug trøbler: - Formen er svakere enn det han hadde sett for seg

Slik vurderes Petter Northug av eksperter og landslagstopper.

Petter Northug fikk det ikke til å stemme under minitouren i Lillehammer i helgen. Ekspertene tror likevel at trønderen vil slå knallhardt tilbake utover vinteren.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Etter to verdenscuphelger har Petter Northug fortsatt ikke skremt konkurrentene. På minitouren i Lillehammer ble det 15. plass sammenlagt, noe som gjorde trønderen til syvende beste nordmann.

Etter fyllekjøringen i mai, er dette sesongen der Northug skal slå tilbake i VM i Falun i februar. Rett før fristen i høst signerte han representasjonsavtalen med landslaget, som gjør at han kan representere landslaget i verdenscupen.

Foreløpig har imidlertid avstanden opp til løpere som Martin Johnsrud Sundby vært stor i distanserenn.

— Sprintformen virker veldig bra. Han var god der i Kuusamo, og var veldig sprek på sprinten i Lillehammer, selv om han ble felt av en taktisk feil i semifinalen. Jeg tror distanseformen kommer. Den er litt svakere enn det han hadde sett for seg. Så var det selvsagt løyper som passer ham maksimalt dårlig i Lillehammer, men han ønsket nok å vise seg fra en bedre side, sier NRK-ekspert Jann Post til Aftenposten.

Les også

Northug har klippekort på landslaget - selv om seks nordmenn gjorde det bedre

Langrennssjefen: — Har troen på Northug

Northug er regjerende mester på 15 kilometer fri teknikk med intervallstart, og har derfor friplass på distansen i Falun-VM. Også sprintplassen virker å være sikker. Dermed er det på distanserennene han først og fremst må overbevise med tanke på VM-uttaket.

— Jeg har troen på Northug. Han har vist lyspunkter i sesongstarten. Han var ok på søndag, og jeg hadde en god prat med ham etter rennet lørdag. Jeg vil si at han er innenfor skuddhold, men har litt å gå på formmessig, mener langrennssjef Åge Skinstad.

Les også

Skinstad om Northug-stikk: - Hadde ikke i min villeste fantasi trodd at han skulle vise så dårlig dømmekraft

Norge har ti plasser med sin verdenscupkvote, og Northug er slik sett bankers på verdenscuplaget.

— Jeg er ikke bekymret, fastslår Skinstad.

— Løperne skal være i form i slutten av februar og frem til starten av mars. Det er god tid til det. Northug er også den eneste som er VM-klar med sin friplass, så sånn sett er han heldig, fortsetter langrennssjefen.

Også landslagssjef Vidar Løfshus sier at han er trygg på at Northug vil finne storformen.

– Jeg stoler veldig på Petter. Han har tatt det litt ned i et par sesonger, og det har kanskje kostet å ta seg opp igjen, men jeg er ikke redd for ham, sa Løfshus med tanke på resten av sesongen, uttalte han til NTB søndag.

- Har ikke hatt overskudd

Jann Post mener at Northug ennå ikke går på overskudd etter mye tung treningsbelastning.

— Han har trent veldig mye, og det er tydelig at han ikke helt har overskuddet. Det blir spennende å se hvordan kroppen kreagerer når han slipper opp. Han må gå fort på et eller annet tidspunkt, men foreløpig er det ingen stor fare. Vi må komme oss gjennom Tour de Ski før vi kan si noe ordentlig, sier Post.

Han fortsetter:

— Så er det klart at lista er lagt høyere. Det er vanskeligere å kvalifisere seg til VM for Norge nå enn i 2009. Men Northug kommer ikke til et VM for å kvalifisere seg. Han kommer for å vinne gull. Hvis han ikke kan gå for gull eller medaljer, er det ikke så interessant uansett. Jeg er overbevist om at han har gjort treningen som skal til, og at formen er stigende. Men foreløpig er bare sprintformen i verdensklasse.

Til helgen får Northug en ny sjanse til å overbevise skeptikerne, når verdenscupsirkuset flytter seg til Davos.

— All historie tilsier at Northug finner formen, kan han matche hvem som helst. En Sundby vet veldoig godt at han vil få en utfordring i en spurt mot Northug. Sundbys plan er nok å kvitte seg med samtlige i Mørdarbakken i Falun-VM, sier Jann Post.

Publisert: