Russisk laboratoriesjef går av etter skandalerapport

Grigorij Rodsjenkov blir beskyldt for å ha tildekket en rekke positive dopingprøver.

TVILSOMT: Det Internasjonale friidrettsforbundet har bedt Russland svare for åtte påståtte brudd på dopingreglene. Blant de som mistenkes er Marija Savinova-Farnosova, som vant gull på 800 meter under OL i London 2012.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Mandag offentliggjorde verdens antidopingbyrå (WADA) en rapportom omfattende systematisk doping, korrupsjon og ødeleggelse av 1417 dopingprøver i Russland.

NYHETSANALYSE:

Les også

Hvor var du da Putin brakk staven?

Ifølge rapporten er det sterke bevis på at dopinglaboratoriet i Moskva, og deres direktør Grigorij Rodsjenkov, har tildekket mange positive dopingtester i flere idretter slik at utøverne kunne fortsette å konkurrere.

Rodsjenkov har også innrømmet til WADA at han destruerte 1417 dopingprøver for å skjule sine spor for etterforskerne. Rodsjenkov har ikke bare akseptert, men også bedt om penger for å skjule positive tester.

— Tar med seg alt det negative

WADA anbefalte en utestengelse av Rodsjenkov. Nå bekreftes det at laboratoriesjefen fratrer sin stilling.

Russlands sportsminister Vitaly Mutko bekrefter at Grigorij Rodsjenkov trekker seg som leder av det russiske antidoping-laboratoriet.

— Han tok avgjørelsen for å ta med seg alt det negative, sier Russlands sportsminister Vitalij Mutko til det russiske nyhetsbyrået Tass, ifølge Associated Press.Det russiske antidoping-laboratoriet er allerede blitt suspendert.

WADA-apporten konkluderer med at det har vært uheldig statlig påvirkning gjennom personer i Sportsdepartementet i Russland.

Les også

Seks punkter som forklarer den store dopingskandalen

Sportsministeren støtter ødeleggelse av prøver

Russiske idrettstopper har gått hardt ut mot rapporten og anbefalingen om å utestenge Russland.

Sportsminister Mutko, som også er fotballpresident og involvert i FIFA, sa tidligere tirsdag at han fullt ut støtter at dopinglaboratoriet i Moskva ødela 1417 dopingprøver.

— Dette er noe hele verden burde gjøre. Det er dumt å ta vare på prøver i ti år. Du gjør dopingkontrollen nå. Ferdig med det. Gi medaljen. Ha det! Hvorfor gå så langt tilbake i tid, sa Mutko til Interfax.

Den russiske sportsministeren hevder at WADA ble informert om at dopingtestene ble ødelagt ved antidoping-laboratoriet i Moskva.

— Dette ble gjort med WADAs kjennskap. Det er en prosedyre som går ut på å beholde disse prøvene med tanke på den eller den situasjonen. For resten av prøvene var det ingen slike instruksjoner, og de ble ødelagt, sa Mutko.

— Vi har ingenting å være flau over. Ja, vi har problemer i dag, men vi har aldri prøvd å legge skjul på dem, sa Mutko.

Les mer om de russiske reaksjonene på skandalen:

Les også

Russisk minister støtter ødeleggelsen av 1417 dopingprøver

Putin skal møte friidrettstopper

Den russiske sportsminsteren sa også at Russlands antidoping-organer er bygget opp og organisert nøyaktig på samme måte som det norske antidoping-systemet.

I 2009 inngikk Antidoping Norge et samarbeid med den ferske russiske antidopingorganisasjonen RUSADA, for å utvikle organisasjonen til å bli en effektiv dopingjeger.

Til arbeidet ble det bevilget 600.000 kroner fra Utenriksdepartementet.

Onsdag skal Russlands president Vladimir Putin ha et møte med russiske friidrettstopper i Moskva. Møtet har lenge vært planlagt, men den russiske friidrettspresidenten Vadim Zelitsjenok opplyste overfor AP at dopingbeskyldningene nok kan bli tatt opp under møtet, ifølge NTB.

Putin har foreløpig ikke kommentert dopinganklagene, men en talsmann for presidenten kalte tidligere tirsdag WADA-beskyldingene for «grunnløse».

Dersom du fortsatt er interessert i avsløringene, finner du mer her:

Publisert: