Branns sportssjef kan stå overfor tidenes kamelmåltid hvis han skal beholde jobben

KOMMENTAR: Lars Arne Nilsens dager synes talte. Spørsmålet er om sportssjefen følger med i dragsuget.

Publisert Publisert

LENKET SEG: Rune Soltvedt lenket seg til Lars Arne Nilsens håndledd ved å uttale at han – samme hva – vil beholde treneren også neste sesong. Foto: Ørjan Deisz

  • Anders Pamer

Sjelden har vi sett noen binde seg strammere til masten enn det Branns sportssjef Rune Soltvedt gjorde rett før Branns spillergruppe skulle evaluere årets sesong.

I det som kunne tolkes som et forsøk på å kvele spillernes trenerkritikk, tok Soltvedt ordet i BT.

Der kunngjorde han at samme hva spillernes evaluering inneholdt, ville hans innstilling til styret være at Lars Arne Nilsen skal fortsette som Branns trener.

Uansett.

I intervjuet med BT ga Soltvedt uttrykk for at han skulle stå ved sin trener også i tøffe tider og at hans jobb er å støtte treneren.

Man skulle tro at Soltvedts fremste jobb først og fremst er å ivareta Branns interesser – ikke trenerens. Men det sa han ingenting om.

STÅR BAK: Rune Soltvedt er Lars Arne Nilsens sjef. De to er del av en ekstremt sammensveiset ledertrio – sammen med daglig leder Vibeke Johannesen. Foto: Marius Simensen, Bildbyrån

For at det skal være i Branns interesse å fortsette med en trener som ikke har sine spilleres tillit – etter en sesong som har gått skeis – det er ikke enkelt å se.

Branns styre tar stilling til nettopp dette spørsmålet i disse dager.

Hvis det ender med at Nilsen takkes av med passe mengder ros og en fortjent positiv sluttattest, hva skjer så med Soltvedt?

Kan han arbeide videre under et styre som overstyrer hans faglige innstilling om at Lars Arne Nilsen skal være Branns trener?

Det serveres mye tungt fordøyelig mat i julen, men i så fall står Branns sportssjef overfor tidenes kamelmåltid hvis han skal beholde jobben. Den må svelges mothårs, for Soltvedt må da straks i gang med å finne erstatteren for en trener han ikke ville miste.

Det er grunn til å merke seg hvordan de to lederne som i fire og et halvt år har stått last og brast med sin trener, nå manøvrerer ulikt.

Det var daglig leder Vibeke Johannesen som først undervurderte misnøyen både blant Branns tilhengere og spillere. Etter kampen mot Odd, uttalte Johannesen at Nilsens fremtid ikke var tema, det var «ferdigsnakket». I en garderobe hvor man så frem til å kunne fremføre sine synspunkter i en kritisk evaluering, ble det budskapet mottatt med vantro.

Da fulgte 1–11 på de to siste kampene.

TETT: Lars Arne Nilsen og Rune Soltvedt har samarbeidet svært tett. Soltvedt støtter Branns trener i den pågående evalueringen i Brann. Foto: Vegard Wivestad Grøtt, Bildbyrån

Men siden har ikke Johannesen ytret seg om Nilsens stilling, men holdt seg i bakgrunnen og henvist til Soltvedt. Han var også diplomatisk i starten da han ble spurt om trenerens fremtid.

Men endte altså opp med å lenke seg til treneren og kaste nøkkelen.

For Branns del er neppe problemet gedigent. De har en tidligere sportssjef i organisasjonen, tilfeldigvis den sportssjefen med størst anseelse i klubbens historie. Per-Ove Ludvigsen er ansatt som speider. Han kan når som helst dirigeres over til et annet ansvarsområde, forutsatt at han er villig til det.

Dermed er det ikke gitt at en lederutskiftning på Stadion må føre til usikkerhet, eller en ny, vanskelig overgangsperiode.

Ironisk nok har Ludvigsen selv blitt servert en kamel i sin forrige periode i Brann. Etter 2006-sesongen mente han at Mons Ivar Mjelde var feil mann for klubben og argumenterte for dette overfor styret. Styret beholdt likevel Mjelde.

Ludvigsen touchet ikke klovdyret, og gikk av som sportssjef.

Fortsatt er Lars Arne Nilsen Branns trener. Styret har opptrådt korrekt og profesjonelt ved å avvente klubbens evaluering før de tar stilling til trenerens fremtid. Utfallet kan komme når som helst – seinest etter styremøtet i neste uke. Da kan det bli spennende å se hvordan Soltvedt håndterer situasjonen.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. – Jeg har tro på at vi skal snu dette med Lars Arne Nilsen som trener

  2. Her er spillernes dom over Brann-treneren

  3. Brann-lederen antar at trenerens stilling blir tema på neste styremøte

  4. «Denne gangen kan de ikke bare lytte til hverandre. De må lytte til supportere og spillere.»

  1. SK Brann
  2. Anders Pamer