Mener Norge henger etter Sverige og Danmark: – Dumt å si noe annet

RIGA (VG) Mens Norge ikke har vært i mesterskap siden 2000, fortsetter Sverige og Danmark å levere år etter år.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Sverige tok seg til åttedelsfinale i sommerens EM, mens danskene kjempet seg helt til semifinalen.

Torsdag fulgte svenskene opp med å påføre Spania deres første tap på 66 VM-kvalifiseringskamper – som passende nok var 0–1-tapet mot Danmark i 1993.

– De har opparbeidet seg en følelse på hva som skal til og hvordan de skal gjøre det her. De spiller stort sett på samme måten og prøver å utvikle det, men det er ikke noe diskusjon på hvordan den fotballen skal spilles, svarer Ståle Solbakken på VGs spørsmål.

Norges landslagssjef tar seg god tid til å reflektere rundt nabolandenes suksess. Han forteller at han så torsdagens Spania-skalp – og roser den unge duoen Dejan Kulusevski (21) og Alexander Isak (21).

– De har knekt den koden og så må vi prøve å knekke den koden, vi også. Det var kanskje litt det som skjedde på 90-tallet. Da den første kom så kom de tre neste også. Vi var seks minutter unna å ta fire på rad om vi hadde tatt EM i 1996.

VEIEN TIL EM: Ståle Solbakken scoret selv 1–1-målet mot Latvia, i det som var Nils Johan Sembs første kamp som Norge-trener. Det endte med 1–3-tap på Ullevaal, men Norge tok seg likevel til mesterskap.

Han har selv erfaring som mangeårig trener i FC København og kjenner godt til danskenes suksess.

– Danmark har en ekstrem talentmasse på alle posisjoner og et utvalg som de ikke har hatt på hundre år, så det handler nok om å jobbe veldig godt over lang tid.

Fredag vant Norges U21-landslag 3–1 i den VGTV-sendte kampen mot Østerrike.

– Vi må bare prøve å henge på. Da jeg gikk inn her så ledet U-landslaget 2–1. Vi må prøve å vinne i lørdag, så bygger vi, men vi har et lite stykke dit, det er dumt å si noe annet.

Sjekk dette drømmetreffet:

Solbakken tror at kontinuitet er et nøkkelord.

– De har spilt i de aller største ligaene i ganske lang tid. Det er nok hemmeligheten egentlig der, tror jeg, den enorme bredden de har i de fem store ligaene. Det er ganske ekstremt, sier han.

Birger Meling forteller at spillergruppen lar seg inspirere av det de andre skandinaviske landene har fått til.

– Det handler bare om å spille sluttspill og tilegne seg erfaring over tid. Jo flere spillere man har som spiller i gode europeiske klubber og som spiller i Europa hvert år, jo bedre er det for landslaget. Det er vår jobb å komme oss til sluttspill, så får vi starte med å gjøre jobben i morgen, sier han.

Norge spiller borte mot Latvia lørdag kveld klokken 18.00 norsk tid. Kampen sendes på TV 2.

Publisert: