Mener Norge henger etter Sverige og Danmark: – Dumt å si noe annet

RIGA (VG) Mens Norge ikke har vært i mesterskap siden 2000, fortsetter Sverige og Danmark å levere år etter år.

 • Mats Arntzen, VG
 • Bjørn S. Delebekk (foto), VG
Publisert Publisert

Sverige tok seg til åttedelsfinale i sommerens EM, mens danskene kjempet seg helt til semifinalen.

Torsdag fulgte svenskene opp med å påføre Spania deres første tap på 66 VM-kvalifiseringskamper – som passende nok var 0–1-tapet mot Danmark i 1993.

– De har opparbeidet seg en følelse på hva som skal til og hvordan de skal gjøre det her. De spiller stort sett på samme måten og prøver å utvikle det, men det er ikke noe diskusjon på hvordan den fotballen skal spilles, svarer Ståle Solbakken på VGs spørsmål.

Norges landslagssjef tar seg god tid til å reflektere rundt nabolandenes suksess. Han forteller at han så torsdagens Spania-skalp – og roser den unge duoen Dejan Kulusevski (21) og Alexander Isak (21).

– De har knekt den koden og så må vi prøve å knekke den koden, vi også. Det var kanskje litt det som skjedde på 90-tallet. Da den første kom så kom de tre neste også. Vi var seks minutter unna å ta fire på rad om vi hadde tatt EM i 1996.

VEIEN TIL EM: Ståle Solbakken scoret selv 1–1-målet mot Latvia, i det som var Nils Johan Sembs første kamp som Norge-trener. Det endte med 1–3-tap på Ullevaal, men Norge tok seg likevel til mesterskap.

Han har selv erfaring som mangeårig trener i FC København og kjenner godt til danskenes suksess.

– Danmark har en ekstrem talentmasse på alle posisjoner og et utvalg som de ikke har hatt på hundre år, så det handler nok om å jobbe veldig godt over lang tid.

Fredag vant Norges U21-landslag 3–1 i den VGTV-sendte kampen mot Østerrike.

– Vi må bare prøve å henge på. Da jeg gikk inn her så ledet U-landslaget 2–1. Vi må prøve å vinne i lørdag, så bygger vi, men vi har et lite stykke dit, det er dumt å si noe annet.

Sjekk dette drømmetreffet:

Solbakken tror at kontinuitet er et nøkkelord.

– De har spilt i de aller største ligaene i ganske lang tid. Det er nok hemmeligheten egentlig der, tror jeg, den enorme bredden de har i de fem store ligaene. Det er ganske ekstremt, sier han.

Birger Meling forteller at spillergruppen lar seg inspirere av det de andre skandinaviske landene har fått til.

– Det handler bare om å spille sluttspill og tilegne seg erfaring over tid. Jo flere spillere man har som spiller i gode europeiske klubber og som spiller i Europa hvert år, jo bedre er det for landslaget. Det er vår jobb å komme oss til sluttspill, så får vi starte med å gjøre jobben i morgen, sier han.

Norge spiller borte mot Latvia lørdag kveld klokken 18.00 norsk tid. Kampen sendes på TV 2.

Publisert
 1. Norges herrelandslag i fotball
 2. Ståle Solbakken
 3. Fotball
BT anbefaler

«Jeg må si deg noe som ingen kan høre», sa kameraten. Det moren hørte gjennom døren, avdekket et pedofilt nettverk gjennom 20 år.

Ett år senere ringte en etterforsker. «Hold deg fast», sa han.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. «Jeg må si deg noe som ingen kan høre», sa kameraten. Det moren hørte gjennom døren, avdekket et pedofilt nettverk gjennom 20 år.

 2. – Det vil være galskap å fjerne denne grønne lungen

 3. De trodde på gjenåpning, men slik blir det ikke: – Jeg er lei meg

 4. USA definerer Norge som høy­risiko­land: Fraråder reiser hit

 5. Mer giftig enn et hogg­orm­bitt. Nå har fisken dukket opp i Norge.

 6. «Ei regjering må representere meir enn strekket mellom Lillestrøm og Sandvika»