Klatreselskap: – Løke har nådd toppen av Mount Everest

Frank Løke har sammen med fire andre personer fra rundt omkring i verden nådd toppen av Mount Everest. - Løke og hans sherpa var først oppe.

8849: Det er antall meter Frank Løke har klatret for å nå toppen av Mount Everest.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Det bekrefter Løkes kamerat Torkjel Haabeth overfor VG tirsdag morgen.

– Planen var egentlig at de skulle komme opp på toppen 17. mai - og at Frank skulle stå der og vifte med det norske flagget på selveste nasjonaldagen. Men på grunn av at været har vært veldig bra de siste dagene, bestemte de seg for å gjøre et forsøk nå, sier Torkjel Haabeth videre.

I en oppdatering på Instagram tirsdag morgen skriver klatreselskapet Ascent Himalayas at den kjente tidligere håndballspilleren Frank Løke (41) har nådd toppen av Mount Everest. Det skjedde ifølge selskapet ved 04-tiden natt til tirsdag norsk tid.

– Vi vil takke alle guidene, sherpaene og kjøkkenmannskapet for den harde innsatsen de har lagt ned for at denne ekspedisjonen og dokumentaren ble en suksess, skriver de blant annet.

Frank Løke har to døtre, Ada som blir 15 - og Edel som blir åtte år. Hans søster Heidi Løke beskriver brorens prestasjon som «helt rått». Samtidig føler hun seg ikke hundre prosent trygg ennå, for hun er godt klar over at han også skal ned fra verdens høyeste fjell.

– Jeg er ikke helt sikker før han er trygt nede igjen. Men dette er så kult. Han setter seg mål, og da skal det bare gjennomføres uansett. Koste hva det koste vil. Han følger drømmene sine, og han har hatt en drøm om å være på toppen av verden i mange år. Jeg er ikke overrasket, sier håndballproffen og søster Løke og legger til:

– Det som nå er kjedelig for oss at vi kommer til å få høre dette hver dag. Dette blir hardt for oss, ler hun.

Hun forteller at de i tiden før turen hadde mange samtaler om turen, og selv om hun ikke er overrasket over at broren klarte å bestige Mount Everest, innrømmer hun tvil i forkant.

– Vi er litt sånn hallo… Hvor mange fjell har du besteget før? Og nå skal du til Mount Everest? Han skal liksom prøve på det vanskeligste.

Dialogen mellom søskenparet har ifølge Heidi Løke foregått gjennom sosiale medier og meldinger. Hun føler hun har fått tatt litt del av reisen gjennom bilder som er postet i sosiale medier underveis, og har særlig den siste uken fått mange henvendelser fra både kjente og ukjente.

– Det er mange som har fulgt med, og etter han mistet dekningen og sluttet å oppdatere har mange vært spente og nervøse, sier hun.

Haabeth mener dette har vært et mål for Løke i lang tid.

– Jeg har ikke snakke med Frank ennå, men slik jeg kjenner han er han helt sikkert ekstremt fornøyd nå. Dette har vært et av hans store mål, siden han la opp som håndballspiller, sier Torkjel Haabeth.

De opplyser samtidig om at alle lagmedlemmene nå er på vei tilbake til camp 4. Løke dro, ifølge innlegg på sin Instagram-profil, til Himalaya 17. april. Han har siden oppdatert følgerne sine med bilder underveis på turen opp til verdens høyeste fjell.

Mandag kunne ulike medier melde om at det de siste ukene har vært flere klatrere som hadde blitt coronasyke på vei opp Mount Everest. Der førte til at kinesiske myndigheter satte opp sperringer som skulle holde klatrere adskilt.

Heidi Løke er glad for at broren hadde erfarne fjellklatrere med seg på turen. Hun tror det fort hadde blitt farlig dersom broren fikk mer ansvar.

– Det har vært betryggende. Jeg tror det er bra at han ikke skulle bestemme alt selv. Han tar gjerne litt større risiko, ler hun.

Frank Løke har foreløpig ikke lagt ut noe på sin egen Instagram-profil etter å ha nådd toppen.

Torkjel Haabeth opplyser til VG kl 11.10 tirsdag at han nå har fått bekreftet at Frank Løke og laget hans er tilbake i Camp 4.

Publisert: