Dopingjegere blir truet i Russland

Dopingjegere tilhørende Verdens Antidopingbyrå (WADA) blir regelmessig truet og forhindret fra å gjøre jobben sin i Russland.

WADA forteller i en ny rapport om hvordan dopingjegere motarbeides i Russland. Her er WADAs generalsekretær David Howman under et besøk i Norge. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Dopingjegere tilhørende Verdens Antidopingbyrå (WADA) blir regelmessig truet og forhindret fra å gjøre jobben sin i Russland, står det i en ny rapport.

Både russiske utøvere og den russiske sikkerhetstjenesten bidrar til å gjøre det ekstra vanskelig å gjennomføre planlagte dopingtester, opplyser WADA i den 23 sider lange rapporten. Det opplyses at hele 736 forsøk på å teste russiske utøvere i tiden 15. februar til 29. mai mislyktes, av ulike årsaker.

LES OGSÅ:

Les også

Blodposedom kan ryste idrettsverdenen: Nå skal Fuentes-blodet frigjøres

Les også

Sjarapova anker dopingdom

Les også

Syv nye russere dømt for doping

Den sjokkerende rapporten kommer bare to dager før styret i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) skal ta stilling til om russiske utøvere skal få delta i sommerens Rio-OL.

WADA opplyser at dopingkontrollører er forsøkt skremt vekk av representanter for den russiske sikkerhetstjenesten FSB, og at pakker inneholdende dopingprøver skal ha blitt tuklet med av tollmyndighetene i landet.

Utøvere skal også ha kommet med uriktige opplysninger om eget oppholdssted og ha motsatt seg dopingtesting. Ved et tilfelle skal en utøver ha forsøkt å avlegge falsk urinprøve ved å benytte «en beholder som var satt inn i kroppen».

Da den kvinnelige friidrettsutøveren ble avslørt, prøvde hun angivelig å bestikke dopingjegerne.

Utøvere oppgir ofte militære byer som sitt bosted, fordi det er vanskelig for utlendinger å ta seg dit. WADAs dopingjegere skal ha blitt truet av bevæpnede sikkerhetsfolk i sine forsøk på å teste utøvere i slike byer.

WADA hevder også å sitte på informasjon som viser at «et mobilt laboratorium. med blodsentrifuge og annet analyseutstyr» skal ha vært benyttet av utøvere under det nasjonale russiske mesterskapet i bryting. (©NTB)

BAKGRUNN OM RUSSISK FOTBALLVOLD:

Publisert
  1. Friidrett
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Rasisme og nynazisme brer om seg på russiske fotballtribuner

BT anbefaler

Dei gleda seg til faren skulle kome heim. Så blei han smitta av korona på sjukehuset.

Alt er annleis når det er eit koronadødsfall.