For første gang på over 30 år er en kvinne kåret til «Årets idrettspersonlighet»

— Jenter overalt drømmer større på grunn av deg, skriver Michelle Obama til Serena Williams.

Publisert: Publisert:

Serena Williams har hatt et fantastisk år på tennisbanen. Her jubler hun med Wimbledon-trofeet (innfelt er forsiden av desemberutgaven av Sports Illustrated).

For første gang siden 1983, har magasinet Sports Illustrated kåret en kvinne til Årets idrettspersonlighet.

Tennisstjernen Serena Williams gikk til topps i kåringen for 2015, etter et fantastisk år på banen.

Hun fulgte opp fjorårets US Open-triumf med å vinne de tre første Grand Slam-turneringene, noe som gjorde at hun for annen gang i karrieren vant en såkalt «Serena-Slam».

I US Open tapte hun imidlertid i finalen, noe som nektet henne en historisk Super-Slam.

Likevel, ingen innen idrettsverden har vært bedre enn henne, mener det amerikanske magasinet.

— Dette året har vært spektakulært. At Sports Illustrated anerkjenner min dedikasjon, harde arbeid og besluttsomhet med denne prisen gir meg håp for å fortsette og gjøre det enda bedre. Som jeg pleier å si, det trengs en hel landsby, ikke bare én person. Dette er ikke bare en bragd bare for meg, men for hele laget og alle mine fans. Jeg er mer enn beæret, sier hun.Prisen settes pris på av mange.

— Jenter overalt drømmer større på grunn av deg, skriver blant annet USAs førstedame, Michelle Obama på Twitter.

Les også

Sensasjon i US Open: Vinci knuste Williams' Grand Slam-drøm

Grådig pokalsanking

Mary Decker gikk til topps i 1983 etter to VM-gull i friidrett. Johan Olav Koss er den eneste nordmannen som har vunnet kåringen. Han fikk prisen i 1994 etter tre OL-gull på skøyter under Lillehammer-OL.

Det er ikke bare juryen i den prestisjefulle kåringen som er imponert over Williams prestasjoner på tennisbanen dette året.

For noen år siden slet Williams med sykdom og skader, og mange trodde at storhetstiden hennes var over. Det har hun imidlertid motbevist til gangs. Nå er hun så godt som utilnærmelig.

Servene til Serena Williams er hennes varemerke. Foto: NTB Scanpix

— Vi blir jo veldig imponert over prestasjonene til en utøver som har vært med så lenge. Hun er en imponerende utøver, som det er ekstremt vanskelig å slå, sier Øivind Sørvald, Idrettssjef i Norges Tennisforbund.Han trekker frem serven og kraften i slagene som Williams gjør bedre enn alle andre. Siden 2012 har hun samarbeidet med treneren Patrick Mouratoglou. Grådigheten i pokalsankingen har vært stor siden den gang.

Les også

- Williams er allerede nummer én

Spår et mesterlig 2016

Sørvald forteller at det i tennismiljøet snakkes om at OL-året 2016 kan bli 34-åringens aller siste som profesjonell spiller. Williams har nå 21 Grand Slam-triumfer, noe som gjør at hun er en bak Steffi Graf som har flest i Open Era.

At tyskeren tangeres og passeres i 2016 tror Sørvald slettes ikke er umulig.— Hun har sikkert lyst til å prøve et nytt år med fire Grand Slams. Jeg tror hun kan klare det om hun holder seg skadefri. Det er sikkert det som er målet, sier han.

Les også

Serena Williams slo storesøster i US Open

Banebrytende på mange områder

I tillegg til sine sportslige prestasjoner er Williams blitt løftet frem som et forbilde – spesielt for afroamerikanske kvinner.

Flere kommentatorer har ment at hun gjennom karrieren har måttet tåle mye omtale som hvite menn aldri hadde fått. Måten hun har taklet det på har imponert.

— Når du opplever henne i New York, så er det ingen tvil om at det er en dame som har enormt mange beundrere. Hun fremstår som banebrytende på mange områder, sier Sørvald.

Afroamerikansk forbilde

Hun var også blant de første afroamerikanske superstjernene innen idretten.

— Det er en følelse blant afroamerikanere at de må jobbe hardere, være smartere og være bedre for å overvinne rasismen. Kun etter å ha gitt 150 prosent vil hvite amerikanere anerkjenne svart dyktighet for hva den er, skriver Claudia Rankine i artikkelen «The Meaning of Serena Williams» i New York Times.

SEIERSBRØL: Serena Williams var utilnærmelig mot Maria Sjarapova i Australian Open. Foto: AP Photo/Bernat Armangue/NTB scanpix

Legenden Chris Evert har sagt at hun er «et fenomen som kun oppstår en gang hver hundre år». John McEnroe har sagt at «jeg tror hun er den største spilleren som noen gang har levd».Likevel, Williams har måttet tåle mye negativ omtale av kroppen sin, og mye av det har spilt på rasistiske stereotyper om svarte kvinner, sier Rankine.

Hun mener Williams på en forbilledlig måte har nektet å godta at hun skal behandles annerledes på grunn av hudfargen.

William C Anderson mener Serena Williams er uvurderlig for det svarte Amerika, fordi hun i en tid med svært synlig sosial ulikhet bruker sine fantastiske ferdigheter til igjen og igjen vise at den banale rasismen som til stadighet dukker opp tar feil.

«Hennes forståelse av hvordan rase påvirker hennes profesjonelle karriere kommer ikke kun fra historiene hun har lest om afroamerikanske spillere og den rasismen de opplevde, det kommer også fra hennes opplevde erfaringer som svart kvinne i USA», skriver han i en kommentar i The Guardian.

Publisert: