Her er laget som kan sende Brann ned

Alt du trenger å vite om Mjøndalen.

Mjøndalen har sikret seg plass i opprykksfinalen. BT har sett på Branns motstander i kvaliken.
 • Øystein Vik
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Søndag klokken 19 på Brann Stadion skjer det. Brann – Mjøndalen. Første kamp kvalifiseringsfinalen som skal avgjøre hvem som får spille i eliteserien neste år.

— Mjøndalen er kanskje det verste laget Brann kan møte. Kanskje også verre enn Sandefjord og Tromsø, som rykket direkte opp. Det er et ekkelt lag å spille mot, med bra trøkk og såpass mange erfarne spillere, sier Thomas Berntsen, som arbeider som ekspert på 1.-divisjon for TV 2. ## Livsfarlige dødballer

BT har snakket med et knippe eksperter på Branns kvalikmotstander Mjøndalen, for å kartlegge laget som er bortimot totalt ukjent for de fleste som har blikket festet på Brann og eliteserien.

Her er noen av lagets styrker og svakheter i kortform, ifølge ekspertene:

 • Mjøndalen er et lag med stor L. Kollektivt press og stort fokus på gjenvinning høyt i banen er et kjennemerke med laget.
 • Dødballer er de gode på. Venstreback Joachim Solberg Olsen har en silkefot som han gjerne bruker for å servere de høye midtstopperne på corner og frispark.
 • Midtstopperne er duellsterke, men trege. Brann bør satse på å spille seg gjennom i bakrommet.
 • Lagets beste spiller er venstrekanten Vamouti Diomande. Han kan gjøre det uventede, men har også en tendens til å forsvinne helt i enkelte kamper.
 • Spissen Sanel Kapidzic har scoret i annenhver kamp i år i snitt. I tillegg til å være målfarlig, er han viktig å Mjøndalens satsing på å vinne ballen høyt i banen.

Nøkkelen Huseklepp

— Mjøndalen er et lag med høy moral. Vegard Hansen (trener) har fått innprentet en tankegang og lojalitet til måten å spille på. De har vært ekstremt gode og aggressive i det kollektive presset. Det har vært et av suksesskriteriene i år. De har også utviklet den offensive fotballen de siste årene etter hvert som de har fått bedre spillere, sier Magne J. Nilsen, sportsjournalist i Drammens Tidende.

Han ser for seg Erik Huseklepp som en mulig nøkkel for Brann mot Mjøndalen.

— Han kan utfordre midtstopperne på fart. De trives svært dårlig hvis de blir utfordret i rom, sier Nilsen.

Brann-, Strømsgodset- og Mjøndalen-legende Odd Johnsen tror kontringer og dødballer blir Mjøndalens fremste våpen mot Brann.

— Brann må tro på det de kan. De må jobbe 110 prosent, for dette blir ikke noen lett match, og det tror jeg de skjønner selv. Det nytter ikke å tro at Mjøndalen er et dårlig fotballag. Det har de motbevist hele sesongen, sier Johnsen som ikke helt klarer å bestemme seg for hvem han håper at skal vinne.

Analysen hans er at Brann er bedre enn Mjøndalen, men at Mjøndalen spiller med minst press.

— Et lag som ligger 1.-divisjon har mer krefter enn eliteserielag. Det ligger i hodet ditt. Denne kampen er en boost for Mjøndalen, mens det ikke er det for Brann. Det kan gi uante krefter, og det må Brann være veldig forberedt på, sier Jonsen.

Må unngå krigekamp

Berntsen i TV 2 sier det blir viktig for Brann å unngå en «krigekamp».

— Nøkkelen til Brann kan bli det å stole på egne ferdigheter. Jeg er ganske sikker på at Norling og guttene har kontroll på hvordan de skal fremstå. Hvis det blir mye krig i de kampene, så tror jeg Mjøndalen har bedre muligheter for å vinne.

Mjøndalen har en stolt tradisjon og var gode både på 1970- og 1980-tallet. Men så rykket laget ned, og Mjøndalen lå en periode helt nede i 3.-divisjon. Tålmodig bygging av klubb, nytt stadion og administrasjon førte laget opp igjen, og under Vegard Hansens ledelse, og ved hjelp av flere tidligere Strømsgodset-spillere, har Mjøndalen kommet seg opp igjen i norsk toppfotball.

Nå har klubben et budsjett på 15 millioner kroner, over 100 millioner kroner mindre enn Brann. Inntil i fjor var topplønnen i Mjøndalen 220.000 kroner.

— Mens mange andre klubber har bygget ned, har Mjøndalen bygget opp, sakte, men sikkert. De har blant annet bygget nytt Stadion til 40 millioner kroner, og er klare for å spille i eliteserien, sier Nilsen.

Dommen over Mjøndalen

Slik vurderer Magne J. Nilsen, sportsjournalist i Drammens Tidende, Mjøndalens antatte startellever mot Brann. Laget spiller 4-4-2.

Keeper Ivar Andreas Forn (31): Kan være en levende vegg. God skuddstopper. Kortslutter, blir vill og gjør feil av og til.

Høyreback Karanveer Singh Grewal (21): Bedre offensivt enn defensivt. Kvikk og flink til å løpe begge veier. Ustrukturert defensivt.

Midtstopper Morten Sundli (24): Duellsterk midtstopper som spiller med pondus. Litt ofte involvert i baklengsmål, men har høyt toppnivå.

Midtstopper Ulrik Arneberg (27): Kaptein. Dyktig ledertype. Er den dyktigste i midtstopperparet og får det beste ut av Sundli.

Venstreback Joachim Solberg Olsen (25): Venstrefot som er et bra dødballvåpen. Var en tikkende bombe, men er blitt mer solid. Sliter med tempoet.

Høyreving Magnus Sylling Olsen (31): Lokal gutt fra distriktet. Hardtarbeidende og lojal. Egentlig spiss, men kan også spille på kant. Kan bli borte i kamper, men scoret to sist.

Sentral midtbane Stian Semb Aasmundsen (25): Kom fra 3. divisjon før fjorårssesongen. Fornuftig med ball. Orker mye og løper mye.

Sentral midtbane Erik Midtgarden (27): Har slitt litt med skade, men har avsluttet sesongen bedre enn han startet.

Venstreving Vamouti Diomande (23): Ut med skade sist, men blir trolig klar. Kanskje lagets beste spiller, og veldig god på kontringer. Kan gjøre det uventede.

Spiss Sanel Kapidzic (24): En av de bedre spissene i førstedivisjon. Klok relasjonsspiss. Gode allroundferdigheter med ball. God på det meste og viktig som førsteledd i det aggressive presset. 17 mål i år.

Spiss Stian Rasch (27): Kan spille alt fra hengespiss til kant og sentral midtbane. Behersker de fleste roller. Fleksibel i forhold til formasjon. Ikke veldig målfarlig. Men har god fotballforståelse og jobber hardt.

Publisert

Eliteserien

SVUTMP
1Molde18133238172142
2Lillestrøm17114232151737
3Bodø/Glimt17104344192534
4Rosenborg1787231201131
5Viking188553225729
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om dette temaet

 1. Skandaleagent vil selge Brann-stjerne i England

 2. Ingen fremgang for Leciejewski

 1. Eliteserien
 2. SK Brann
 3. Mjøndalen IF
BT anbefaler

Turister fra hele verden strømmer til den nedlagte bunkeren på Os

– Hvis noen hadde fortalt meg dette for 30 år siden, ville jeg ledd høyt, sier Tore Bratseth.

LES SAKEN