Det perfekte kast <br/>- glem det!

Andreas Thorkildsen må ha full klaff for å vinne i morgen. Men han kan glemme det perfekte kastet. Det kommer kanskje aldri.

Publisert Publisert

82,33 i andre kast med feriefart og &quot;en arm på ryggen&quot;, var en grei kvalikdag på jobben for Andreas Thorkildsen.

Jan Zelezny har verdensrekorden i spyd med 98,48. Men det var ikke noe perfekt kast. Det var bare forholdene som var ekstremt bra den maidagen i Jena i 1996.Zeleznys gjorde sitt beste kast i Pietersburg i Sør-Afrika i 1993. Spydet fløt riktignok "bare" 95,54 — verdens tredje lengste (Zelezny har de fem lengste) - men det var måten det ble utført på som har gjort det til Åsmund Martinsens favorittfilm. Farten Zelezny beholdt inn i kastet, forakten for kroppens velvære, armen som kommer så raskt at den knapt ble oppfattet og det totale drivet. Vi er inne i en litt filosofisk samtale med Thorkildsens trener om en jernstang på 800 gram. Hvordan du skal få spydet til å flyte lengst mulig er nemlig ikke bare et spørsmål om å ta fart og hive. Det er mange spørsmål om å ta fart og hive.

Plukker fra alle.

Martinsen har sett Zeleznys kast i Sør-Afrika så mange ganger at han kan det utenat. Men han tar det frem av og til likevel. Det blir som når tante Magda ser Sound of Music for 25. gang. Det er så vakkert. Selv om jernstanga ikke er så pen som Julie Andrews.Martinsen og Thorkildsen liker å sitte å se på spyd som flyr langt gjennom luften. Det kan virke sært, men det er noe spesielt med spyd. Det var vel det første redskapet mennesket skaffet seg for å jakte? Kom i alle fall ikke å si at det var slegge!Så mens andre ser på pay-TV, sitter den uadskillelige norske duoen (åtte år sammen i jernbransjen) og betrakter armer, pådrag, kryssteg og utkast. Og andre detaljer som er forbeholdt spesielt interesserte.Å kopiere Zelezny høres ut som det enkleste, men det går ikke. Andreas greier ikke å rotere og hente spydet så langt bak som tsjekkeren gjorde. Han må gjøre det på sin måte.

Enkel oppskrift.

I utgangspunktet er spyd enkelt: Det handler om å treffe teknisk i stor fart. Omtrent så enkelt som å kaste en tennisball på en lyktestolpe mens du kjører forbi med bil i 80 km/t.Slik traff de i gårsdagens kvalifisering, de som kan vinne: Andreas Thorkildsen.Greide 85 meter i første, men tråkket over streken og fikk dødt. 82,33 i andre kast med feriefart og "en arm på ryggen". Vadims Vasilevskis.To dårlige kast da han prøvde å spare lysken. 87,37 i tredje omgang da han måtte, men hvor vondt fikk han? Breaux Greer. 86,78 i tredje forsøk - ellers hadde han vært ute. Er skadefri for første gang. Tero Fikk en solid nedtur og kom til finalen med 80,62 bare fordi det skulle være 12 mann der. Var skuffet over seg selv og bærer usikkerhet med seg inn i finalen.Ingen vil antagelig treffe hundre prosent i morgen, men hvem kommer nærmest? Martinsen tippet at grensen for finaleplass ville ligge på 79,90 - og bommet med 11 centimeter. VM-gullet tror han går på 91.20 - og han kan selvfølgelig ikke tro på andre enn Andreas Thorkildsen. Videoen av Jan Zelezny fra Sør-Afrika deltar ikke i konkurransen.

Publisert