«Noe er i ferd med å gå alvorlig galt i VM. Brasil lever ikke opp til mytene»

Kommentar: Det er så mange myter om fotballen i dette landet, og dette kan bli mesterskapet som knuser flere av dem, skriver Kjetil Kroksæter.

Her bytter Fred ut og Jo inn i Brasils kamp mot Mexico tirsdag.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

RIO DE JANEIRO (adressa.no): En av mytene handler om alle de fantastiske spissene dette landet produserer.

KOMMENTATOR: Adresseavisens Kjetil Kroksæter.

Brasil pleier å ha VMs toppscorer og de har foret Europas toppklubber med Romario, Bebeto, Kaka, Ronaldo og Ronaldinho, for å nevne bare noen få.I år må Brasil stille med middelmådigheten Fred på topp. Den vanlige brasilianer har aldri hatt tro på Fred, og nå ser folket ut til å få rett.

Etter to kamper er det til å forstå at sjefen sjøl tok den lange reisen over det store havet for på overtale Diego Costa til å bli med hjem og aksle den gule trøya. Men Costa valgte Spanias røde og blir skjelt ut i sextermer straks han setter sin fot på en VM-arena.

Fred og Jo er kjedelige

Felipao Scolari har Neymar, og han er det ikke noe galt med, men fiksstjernen trenger en bedre partner på topp. Fred og Jo er like kjedelige som navnet tilsier.

Det er mye mer som halter i det brasilianske laget. Man trodde det var premierenervene som plaget dem i første kamp, men det ble ikke bedre. Snarere verre. Mexico spilte Brasil lave og vertskapet skal prise seg lykkelig at de mange skuddene som haglet rundt Brasil-målet ikke gikk innenfor stengene.

- Neymar er det ikke noe galt med, men fiksstjernen trenger en bedre partner på topp. Fred (med ryggen til) og Jo er like kjedelige som navnet tilsier, skriver Kjetil Kroksæter.

Backene er fortsatt et av Brasils beste angrepsvåpen, særlig når Oscar ramler ned på ordinært nivå igjen etter den strålende Kroatia-kampen. Ved pause var det backene som hadde flest pasninger på motstanders banehalvdel.Brasil kan skylde på Mexicos keeper som leverte en prestasjon vi vil huske en stund, men jeg tror de innser lagets begrensninger. Ikke skjønner jeg stort av det som blir sagt på tv, men det er mulig å dekode stemningen.

Kan få betydning for valget

Mexico-kampen endte 0-0 og Selecao ble festbremser i sitt eget party.

Dette resultatet er vel så nær sannheten om brasiliansk fotball, som den om scoringsorgiene. I nyere tid er det er bare i 1982 og 2002 at Brasil har klart et snitt på to mål pr kamp. Men vi husker det vi vil, og det er festfotballen til årgangene 1970 og 1982 som sitter spikret i minnet.

Fred fortviler etter en forspilt sjanse mot Mexico. Bak ser du Mexicos aller største helt for tiden, Guillermo Ochoa.

Det verste som kan skje brasilianerne er at Argentina vinner VM. Kikker de over landegrensen blir de bekymret, for her ser de flere spisser de kunne tenkt seg. Som Gonzalo Higuain, Sergio Aguero og Lionel Messi, for ikke å snakke om Luis Suarez og Edison Cavani i Uruguay.Men strengt tatt sliter alle de søramerikanske favorittene. På papiret har Argentina den mest målfarlige angrepsrekka, men det luktet ikke scoringer av dem heller, ikke før Lionel Messi dro i gang et kvarter med magi. Uruguay manglet også skarphet, og skylder på at de manglet Luis Suarez.

To formidable prestasjoner av Nederland og Tyskland indikerer at det er tid for å slå i hjel enda en myte, den om at europeiske lag ikke kan vinne VM på søramerikansk jord. Etter at fotballen ble globalisert spiller alle de beste i Europa uansett, og da blir skillet mellom verdensdelene visket ut.

Aller mest grunn til å være bekymret for landslaget er president Dilma Rousseff. Hvis ikke Brasil vinner VM, ligger hun tynt an ved valget til høsten. Såpass betydning har fotballen i dette landet.

Publisert: