Sogndals kollaps er Branns håp

Branns prestasjoner den siste tiden skulle tilsi at klubben er på vei ned i 1. divisjon. Håpet for Brann tre runder før slutt er at Sogndal synes å ha kollapset.

  • Tore Strand
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Med tapet mot Sarpsborg så har Branns muligheter til å sikre kontrakten etter den 30. serierunden blitt svekket. Skal Brann unngå nervepirrende kvalifikasjonskamper og det som verre er, må de starte med å slå Bodø/Glimt borte søndag. I så tilfelle ligger Brann tre poeng bak nordlendingene som tar turen til Åråsen, mens Brann får besøk av Sogndal i nest siste runde.

Jeg tror Brann sin mest realistiske mulighet til å overleve går via kvalikspill mot ett av 1. divisjonslagene. Ikke minst fordi Sogndal virker svake om dagen, og fremstår enda skralere enn det Brann har gjort i de siste kampene. For selv om Brann har vært urovekkende tafatte og handlingslammet i kampene mot Sandnes Ulf, Odd, Start og Sarpsborg, så har elendigheten vart i lang tid for Jonas Olsson sine elever.

Kommentator i Bergens Tidende, Tore Strand. Foto: BT

I går hadde de muligheten til å stikke fra Brann ytterligere da de møtte bunnlaget Sandnes Ulf borte, men i stedet for at Sogndal sørget for å legge Brann fire poeng bak seg, sørget et selvmål for at poengene ble igjen på Jæren, og Sandnes Ulf fikk nytt håp om å overleve. Eventuelt på Brann og Sogndal sin bekostning.Scoringen var på mange måter et bilde på situasjonen for Sogndal. Keeper Kenneth Udjus var på bærtur, og Bjørn Inge Utvik hadde ikke kontroll på situasjonen da sistnevnte headet over keeper og i mål. Det skjedde i en kamp der Sogndal ikke skapte en eneste reell målsjanse. Petter Strand sendte et fint skudd i nettveggen på feil side av stolpen, men ellers var det kun noen dødballer som skapte litt trøbbel for hjemmelaget.

I åpent spill skapte ikke Sogndal noe som helst, og dermed var det ikke noe å si på at Sandnes Ulf vant. Noe som igjen betyr at klubben har fått en viss effekt ut av trenerbyttet. Tom Nordlie har sakte, men sikkert gjort Sandnes Ulf til et lag det er vanskelig å beseire, noe både bunnkollegaene Brann og Sogndal har fått erfart den siste tiden.

Les også

Nå kan alt skje!

De to møtes i Bergen i nest siste runde, og der kommer Sogndal uten en seier på bortebane siden de slo Haugesund 3-0 27. april. Med kun seks poeng på fremmed gress er Sogndal det svakeste bortelaget av alle, men det tilsier selvfølgelig ikke at Brann kommer til duk og dekket bord. Er det en ting som er sikkert, så er det at Brann vil møte et hardt kjempende Sogndal-mannskap. Sogndal ga også i jernet i går, men hadde ikke kvalitetene til å beseire Sandnes Ulf, og med det står Sogndal med kun en seier – for øvrig også mot Haugesund – på de fjorten siste kampene.

For Brann sin del må de håpe at Molde våkner fra tornerosesøvnen etter seriegullet og presterer bedre borte mot Sogndal søndag, enn det som var tilfellet da de tapte mot Haugesund. Jostein Grindhaugs mannskap vant en fortjent seier mot et Molde-lag som spilte jålefotball, og ikke var i nærheten av sitt beste. Med det er Haugesund mer eller mindre sikret fornyet kontrakt, noe mange vil se på som en fordel i og med at Brann møter Haugesund borte i aller siste runde.

Les også

Drillo om Brann-fadesen: Kan ha vært uklokt å gå så høyt ut før sesongstart

Jeg er imidlertid ikke så sikker på at det er så mye til hjelp for Brann. Midt mellom storhetene Viking og Brann lever Haugesund et liv som en lillebror, og jeg tror et Brann-nedrykk ville krydret feiringen av ny kontrakt for Haugesund.

Spenning og nerver blir det masse av i innspurten, og med gårsdagens resultater er både Sandnes Ulf og Bodø/Glimt fortsatt involvert i nedrykksstriden.

Branns håp er rett og slett at de gjør grep som får dem ut av den svake trenden de er inne i. Etter ett poeng og med 3-9 i målforskjell på de fire siste kampene, så er det kun en snuoperasjon som kan berge høsten og kontrakten.

Det at selv styreformann Rolf Barmen har uttalt at klubben har gjort det som er mulig for å endre en svak trend, er for meg et dårlig signal. Det er et budskap om at Brann har tenkt å fortsette som i de siste kampene, og da kan det gå virkelig ille. Jeg klamrer meg imidlertid fortsatt til håpet om at det er krefter i klubben som kan påvirke situasjonen, og få til den endringen som er nødvendig for at det blir spill i eliteserien også neste sesong.

Bunnlagenes program:

Bodø/Glimt: Brann (h), Lillestrøm (b), Viking (h).

Sogndal: Molde (h), Brann (b), Stabæk (h)

Brann: Bodø/Glimt (b), Sogndal (h), Haugesund (b)

Sandnes Ulf: Rosenborg (b), Start (b), Aalesund (h)

Publisert
  1. Fotball
  2. Kommentar
  3. Sogndal
  4. SK Brann
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Slik svarer Bruun-Hanssen på tilropene

  2. Huseklepp ba om å få spille reservelagsfotball

  3. Brann-spiss ble vekket av tyver: - De løp, og da løp Pedersen etter

BT anbefaler

Hvis Jofrid ringer, kan du bli bedt om Vipps-logg og bankutskrift

Slik jobber smittesporerne.

LES SAKEN