Lege: – Økt risiko for hjertedød hos toppidrettsutøvere

<p>Toppidrettsutøvere har større sjanse for å få hjertestans enn folk flest, sier lege Gard Gjerdalen.</p>

STOCKHOLM, SVERIGE 20111016.Norges Alexander Dale Oen i aksjon på 100 m bryst under verdenscupen i svømming i Stockholm søndag. Foto: JESSICA GOW / Scanpix Gow, Jessica

– Man lever litt på grensen som toppidrettsutøver med bruk av kroppen sin nesten uavhengig av hvilke idrett man bedriver. Det øker risikoen for hjertedød om du har en medfødt lidelse sammenlignet med sjansen folk flest har, sier Gjerdalen til VG.

Gjerdalen har undersøkt hjertene til 700 fotballspillere fra eliteserien og 1. divisjon.

Han sier at det ofte er en kombinasjon av medfødte hjertefeil eller hjertesykdommer og aktivitet som er hovedårsaken til plutselig hjerterelatert død hos idrettsutøvere.

Også professor Eivind S.P. Myhre ved Universitetet i Tromsø sier hjertestans hos en idrettsutøver stort sett skyldes en underliggende hjertefeil eller hjertesykdom.

Grunnen til at OL-håpet Alexander Dale Oen fikk hjertestans og døde mandag, er foreløpig ikke kjent. Han ble obdusert tirsdag.

(©NTB)

(Artikkelen fortsetter)

svp://101873?view=ap

Sørger over Dale Oen VIDEO: Sørger over Alexander Dale Oen

Hvordan vil du minnes Alexander Dale Oen? Skriv gjerne et minneord i kommentarfeltet.

Fakta om Alexander Dale Oen

  • Alexander Dale Oen var en norsk svømmer i verdenstoppen i brystsvømming.
  • Han ble født 21.05.1985 i Øygarden og døde 30. april i Flagstaff i Arizona i USA.
  • Meritter: Blant annet VM-gull på 100 meter bryst i Shanghai 2011. Vant OL-sølv på 100 meter bryst i Beijing 2008 og ble med det første norske OL-medaljør i svømming. Europamester på 100 meter bryst langbane i 2008, sølv på 50 og 200 meter bryst. EM-sølv på 100 meter bryst i 2006. Dale Oen fikk i tillegg åtte kongepokaler.
  • Dale Oen ble i 2011 kåret av Det europeiske svømmeforbundet til Europas beste herresvømmer. Han ble i 2008 tildelt utøvernes pris på Idrettsgallaen. I 2011 fikk han prisen for beste mannlige utøver på samme arrangement.

Tildelt Aftenpostens gullmedalje og Sportsjournalistenes statuett i 2011.

(Kilder: Store norske leksikon, Wikipedia)