Les dette og bli optimist før Rosenborg-kampen!

Trønderoppladningen er ideell for Brann.

HEKTISK: Rosenborg spilte kamp torsdag kveld, landet i Trondheim natt til fredag og får bare to dagers hvile før kampen mot Brann. - Det er vanskelig å si om det er en fordel for oss, sier Rune Skarsfjord. Her er det Brann-stopperne Markus Jonsson og Simen Wangberg som rager høyest i en duell mot RBKs Per Verner Rønning.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Når Rosenborg kommer til Brann Stadion søndag, er det etter en lite optimal oppladning. Det innrømmer klubbens pressekontakt Harald Pedersen.

—  Det er et ekstremt tett program. Tidsplanen nå tilsier at man ikke rekker mye annet enn å restituere, sier han.

Torsdag kveld røk de ut av Europaligaen etter en tøff bortekamp mot St. Johnstone i Skottland.

Etter kampslutt tok de fatt på hjemreisen. Den foregikk med charterfly, og gikk alt etter planen landet de en gang mellom klokken to og tre natt til fredag. Med andre ord har søvnen neppe vært spesielt god.

Senere på fredagen, kanskje etter å ha sovet ut litt i sine egne senger, skal spillerne gjennom en individuell treningsøkt. Trening blir det også lørdag, før ferden går til Bergen søndag formiddag.

I det hele tatt et intenst opplegg. Men ifølge enkelte eksperter, er verken all reisingen eller eventuell mangel på nattesøvn Rosenborgs største problem før kampen mot Brann. Det er at laget bare får to dagers hvile mellom kampen i går og den på søndag.

— Det er vanskelig å si om det er en fordel for oss. På søndag er det nesten tre dager siden deres forrige kamp. Det pleier å være nok for en fotballspiller, sier Brann-trener Rune Skarsfjord.

Verheijen-rapporten

Men tall fra den fysiske treneren Raymond Verheijen – en omstridt nederlender som har jobbet med mange av verdens største klubber – sier noe annet. Før EM i fjor la han frem en avhandling der han dokumenterte at det er store forskjeller på prestasjonene til lag, ut fra hvor mange hviledager de har mellom kampene.

Tallene hans viste at et lag som har hvilt i tre dager, har hele 40 prosent større vinnersjanse når de møter lag med bare to hviledager bak seg. Etter å ha studert resultater fra mer en 27.000 toppfotballkamper, var konklusjonene som følger:

  • Alle lag vinner merkbart færre kamper enn normalt etter bare to hviledager.
  • Lag med to hviledager scorer 70 prosent færre mål i den siste halvtimen av kampen. Samtidig slipper de inn 75 prosent flere mål enn normalt.

- Blir nok litt påvirket

Skarsfjord er godt kjent med Verheijens forskningsarbeid, men tror altså ikke Brann drar store fordeler av Rosenborgs krumspring i Europa. Han begrunner det slik:

— Hadde det vært en rekke av slike tredagerssykluser, kunne det ha påvirket dem negativt. Så lenge de hadde fri en uke før kampen i Skottland, tror jeg ikke det har noe å si. Men det får vi jo se på søndag, sier han.

Brann-kaptein Markus Jonsson tror Rosenborg har en tropp som gjør dem i stand til å takle tette kamper bedre enn mange andre klubber.

- De har en stor og bred stall med mange bra spillere, som de kan bytte litt på. Men de blir nok litt påvirket av en slik oppladning. Ikke kjempemye, men litt, i hvert fall i annen omgang, sier han.

Martin Pusic er enig.

- Rosenborgs forberedelser kan være en fordel for oss, men vi kan ikke tenke på dem. Vi må konsentrere oss om oss selv, sier han.

Publisert:

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk