Han har lagt en plan for hvordan Northug skal slås

Se tipsene Sjur Røthe får fra Therese Johaug om hvordan han skal bli en gulløper.

Publisert Publisert

INSPIRERTE NÆRINGSLIVET: Sjur Røthe og Therese Johaug var i Bergen torsdag for å inspirere Skiforbundets hovedsponsor Sparebank1 og være med på et arrangement på festplassen. -Det er det samme i næringslivet som i ski. Det er mange som prøver seg, men det er en grunn til at de beste er de beste, sier Røthe. Foto: Odd E. Nerbø.

  • Øystein Vik
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

— Petter blir ikke yngre han heller, sier Sjur Røthe.

Gliset brer seg lett over ansiktet til vossingen når han snakker om sesongens store mål – femmilen i VM i Lahti i mars neste år – og hvordan regjerende verdensmester på distansen Petter Northug skal slås.

— Jeg har veldig stor respekt for Petter og det han kan gjøre når han lukter gull, sier Røthe, men:

— Jeg gikk fra Petter i Falun i fjor, og på trening ble han nettopp slått av Niklas Dyrhaug på rulleski. Det er muligheter, sier Røthe.

Les også

Northugs TV-kanal tatt opp på FIS-kongressen

Sammen i Bergen

Torsdag var Røthe i Bergen sammen med Therese Johaug der de to hadde foredrag for Skiforbundets hovedsponsor, Sparebank1. De to snakket om likhetstrekk mellom det å lykkes i næringslivet og toppidrett.

Slikt er det tid til når skiløperne er i sommermodus, men om knapt ni måneder har Røthe tenkt å bli verdensmester når det skal gås femmil i VM i Lahti. For at det skal være mulig må Northug overvinnes, trønderen som hadde en av de råeste avslutningene som er oppvist i skisporten da han vant femmilen i VM i Falun i fjor.

— Målet mitt er å kjempe om gullet på femmilen i Lahti. Det har jeg tro på at skal være mulig, sier Røthe. Han har vunnet en femmil i konkurranse med de beste før, da han sto øverst på pallen etter femmilen i Holmenkollen våren 2015. Da var han så vidt foran Dario Cologna i mål.

Les også

Ordføreren oppgiret og spent før VM-avgjørelsen

For at Røthe skal bli verdensmester om ni måneder må han unngå å spurte mot Northug.

— Taktikk betyr mer og mer. Jeg vil ikke ha Petter med i spurten. Det skal gå greit å lage en plan som gjør det mulig.

Den planen går blant annet ut på å ha så høy fart underveis at Northug blir parkert.

— Det kan fort bli slik at jeg styrer mye av femmilen i Lahti, i likhet med Martin (Johnsrud Sundby). Han kommer nok også til å være der fremme og gjøre mye av det samme som meg.

Røthe trener nå spesifikt for å bli bedre på femmil, og for å ha en sterkere avslutning. Det vet han er nødvendig for å bli verdensmester.

— Dario Cologna tror jeg blir veldig vanskelig å slå. Jeg setter Martin (Johnsrud Sundby) og Petter (Northug) høyt på femmilen, men jeg setter Dario aller høyest. Han er råsterk, sier Røthe.

Les også

Løfshus mener FIS-vedtak er veldig beklagelig

Johaugs tips

Enn så lenge er det Sundby som er langrennskongen og Johaug som er dronningen. Røthe mener han har en del å plukke opp av de to. Johaug peker på laget når hun skal forklare suksessen.

— På damelaget gjør vi nytte av alle sine beste sider. Jeg er god i noe, og andre er god i noe annet. Vi holder ikke på noen hemmeligheter. Denne filosofien gjør at vi har løftet laget år for år, sier Johaug.

Røthe kjenner dette igjen fra herrelaget.

— Martin Johnsrud Sundby er den jeg kjenner som er mest ivrig på å lære fra seg ting, sier Røthe.

Les også

Kritikk mot nye regler som skal hjelpe Bjørgen

Og hvordan tror Johaug at Røthe kan ta det siste steget helt opp i den absolutte toppen?

— Det handler om å lære av hverandre og å sette seg mål å jobbe mot. Det er mange som går fort og alle har mye å lære av hverandre.

Johaug sier de norske langrennsjentene er kjent for å være dårlige til å feire. Det er også en suksessfaktor, mener hun.

— Den dagen du er mett, klarer du ikke å utvikle deg mer og da står du ikke øverst på pallen lenger. Sulten er avgjørende for at vi har så mange medaljer, sier Johaug.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Skyss ringes ned av fortvilte kunder. Slik svarer busselskapet.

Når tar streiken slutt? Dekker Skyss taxi? Og får man penger hvis man har betalt for månedskort? Skyss svarer.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. – Motspillerne liker ikke den typen

  2. Venner av drapssiktet student: Han endret seg, ble mer isolert og fikk en mørk form for humor

  3. Thomas Seltzer dro til hjem­landet USA for å finne ut hva som skjedde med «the American dream». Han fant et mareritt.

  4. – Vestlandet kan få noe av det beste været i hele Europa

  5. – Jeg gleder meg til å bli Brann-spiller

  6. To nye smittet i Øygarden