- Tennfjord ville vært riktig mann for Brann 

Styreleder i Ålesund Fotball AS gjennom syv år, Bjarne Haagensen, mener Kjell Tennfjord ville vært rett styreformann for Brann. 

Kjell Tennfjord (t.v.) og Bjarne Haagensen jobbet sammen i Aalesund i flere år. Haagensen mener Tennfjord ville passet godt som styreleder i Brann.
  • Pernille Ingebrigtsen
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

— Jeg mener det er rart at en så stor klubb som Brann skal rote så mye. Jeg tror Tennfjord hadde vært riktig mann for klubben, og at han hadde med seg riktige folk. Han er en flink fyr, sier Haagensen, som kjenner Tennfjord godt fra tiden da sistnevnte var styreleder i AaFK.

Det var onsdag kveld at det ble et høydramatisk årsmøte på Stadion i Bergen. Kjell Tennfjord fikk ikke det styret han ønsket seg – og trakk seg.

— Integritet har alltid vært et viktig begrep for meg. Lojalitet også. For meg handler det om å være lojal overfor min oppdragsgiver, det er valgkomiteen. Demokrati betyr også at en ikke alltid får viljen sin. Situasjonen er blitt vanskelig for meg. Jeg orienterer her og nå om at jeg trekker meg. Jeg har også mandat til å informere om at det gjelder følgende styremedlemmer: Arild Christiansen, Tom Georg Olsen og Liv Grete Skjelbreid, sa Kjell Tennfjord klokken 21.40 onsdag kveld.

- Det er litt sirkus

Da hadde Tennfjord vært styreleder i 75 minutter – og ble med det den kortest sittende styreformannen i Branns historie. Han trakk seg etter at supporterfavoritt Åshild Samnøy ble valgt inn i styret etter benkeforslag. Samnøy ble valgt inn mot Tennfjord og valgkomiteens anbefaling.

Les også

Dette er damen som skapte drama i Brann

I etterkant har Branns årsmøter blitt kalt for et sirkus av TV 2-profil Davy Wathne.

Kjell Tennfjord varte ikke lenger enn en drøy time som Brann-formann før han trakk seg.

— Det er riktig at det er litt sirkus, ja – når de først velger folk, og så trekker de seg igjen. Brann har hatt det vanskelig, og da burde de finne på noe nytt med nye folk, men det bør jo helst være folk som er enige.I AaFK har de en annen struktur enn i Brann, som kun er medlemsstyrt. De siste årene har stadig flere fotballklubber opprettet samarbeidende aksjeselskap som leier markedsrettighetene til klubben. AaFK drives av den såkalte dualmodellen hvor aksjeselskapet har ansvar for å drifte og finansiere klubbens elitesatsing.

Lykkelig med sin struktur

— Vi har en annen struktur enn Brann, som vi er veldig lykkelig med. Vi har et aksjeselskap, Ålesund Fotball AS (ÅFAS) som tar seg av all økonomien, mens Aalesunds Fotballklubb står for det idealistiske. For oss har det blant annet vært veldig vellykket å la ÅFAS, med personer som interesserer seg for økonomi, ha ansvar for økonomien.

Les også

Haagensen gir seg i ÅFAS - AaFK mister nok en toppleder

Også i Vålerenga har man et samarbeidende aksjeselskap. Styreleder i Vålerenga Invest Fotball, Henrik A. Christensen, kjenner ikke til alle detaljene fra årsmøtet Bergen onsdag, men synes det er synd at klubben ikke fikk orden på ting.

— Handler ikke om aksjeselskap eller ikke

Han forklarer at de i Vålerenga har en samarbeidsavtale mellom aksjeselskapet og klubben, der klubben tar beslutninger knyttet til trenere, spillere og så videre. Men uten penger vil klubben ikke kunne signere spillere, og pengene er det aksjeselskapet som har. Slik tvinges man til samarbeid.

— Samarbeidet mellom de medlemsvalgte og de aksjonærvalgte fungerer helt utmerket, men det viktigste i en klubb, og i de fleste virksomheter, er likevel å ha en flink daglig leder. Det er gjerne den viktigste posisjonen, sier Christensen.

Han mener problemet ikke ligger i hvorvidt man er en medlemsklubb med et samarbeidende aksjeselskap eller ikke.

— Utfordringene i dag er det økonomiske. Vi har fått en mer profesjonell liga, men inntektene har falt. Det er et trangere sponsormarked og færre tilskuere. TV-inntektene har økt, men det kompenserer ikke nok. Da må man selge spillere og få tilskudd fra aksjonærer, men aksjonærer vil jo ikke putte penger i en klubb de ikke tror vil gjøre det bra. Lønnsnivået er også for høyt, sier styrelederen, som er svært glad for de pengene klubben fikk inn da Vidar Örn Kjartansson ble solgt til Kina.

Publisert: