Svensk skilegende refser Northug

— Han tøyer strikken, gjør loven til sin egen og setter seg over den, sier Gunde Svan.

Publisert Publisert

LANGRENNSLEGENDE: Gunde Svan misliker sider ved noen av tidens største utøvere. Her foran Sveriges smøretrailer i 2008. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX

  • Reidar Løfaldli
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Gunde Svan er en av tidenes største langrennsløpere. Svensken, som nå har blitt 53 år, vant til sammen elleve gullmedaljer i OL og VM på 80— og starten av 90-tallet.

Med kun ti dager igjen til åpningen av ski-VM i svenske Falun, har Svan latt seg intervjue av Expressen. Der kritiserer han den manglende ydmykheten hos noen av dagens idrettsutøvere, blant annet Petter Northug og svenskenes egen fotballstjerne Zlatan Ibrahimovic.

Da Svan deltok på svenskenes idrettsgalla nylig kom han i snakk med gamle venner om Zlatan og hans prestasjoner. En kollega ville vite hva Svan mente om Zlatans uttalelse etter at han «bare» ble nummer to på avisen Dagens Nyheters liste over de 150 største svenske idrettsutøverne.

- På den listen er jeg nummer 1, 2, 3, 4 og 5, med all respekt for de andre, sa Ibrahimovic.

STORT EGO: Zlatan Ibrahimovic i kamp for Paris Saint-Germain.

— Det er så langt fra Ingemar Stenmarks ydmykhet man kan komme. Spørsmålet er hvor langt Zlatan kan tøye den strikken, sier Svan til Expressen.Alpinisten Stenmark er en av svenskenes aller største idrettshelter, med mange gullmedaljer i OL og VM på 70- og 80-tallet. Svan ble selv nummer åtte på kåringen til Dagens Nyheter.

Les også

Skal Northug gå i mål med grisemaske og svensk flagg?

— Han tøyer strikken

— Det er litt som med Petter Northugs fyllekjøring. Da rant det over for meg. Da forsto alle at han tøyer strikken, gjør loven til sin egen og setter seg over den, men det finnes intet tre som vokser inn i himmelen, sier Svan.

Journalisten spør deretter Svan om slik uttalelser er på grensen for hva folk vil akseptere.

— Det er ihvertfall helt på grensen, sier han.

- Mange mener det er bra med den type selvtillit?

— Men det er en annen sak, slår Svan fast.

NORTHUG-SHOW: Marcus Hellner var i god form under VM i Oslo i 2011, men måtte se seg slått på denne måten av Petter Northug på stafetten. Foto: Reuters

53-åringen fra Dalarna tror slike selvsikre idrettsutøvere kan påvirke kommende generasjoner på en negativ måte.— Det er en ny æra innenfor skisporten og det er fremfor alt Northugs fortjeneste. Jeg har hele tiden følt med Northug at han strekker grensene, også før han fyllekjørte. Det er én sak å tøye strikken, men en annen sak å gjøre det systematisk for å utnytte de andres gode vilje, til og med sine lagkamerater. Det synes jeg ikke...det smaker ikke bra, sier Svan.

Les også

To gullhåp – to veivalg

— Har ikke den samme moralske grensen

- Hvordan mener du at han utnytter andre?

— Når det gjelder «sportmanship». Se på hvor sur Martin Johnsrud Sundby var på Northug da han i NM bare lå bak og spurtslo hele gjengen. Northug gjorde ikke noe av jobben. Det er ingen som sier at man ikke kan gjøre slikt. Det er opp til din egen moral om du kan leve med å snyte de andre for triumfene på den måten - å aldri hjelpe til. Det handler om hvor man har den grensen hos seg selv, og jeg oppfatter det som om Northug ikke har den grensen som de andre, siden han vet at han er spurtsterk. Derfor over-utnytter han det, sier Svan.

Svan liker heller ikke at Northug psyker ut sine svenske motstandere med sine kontroversielle uttalelser. Langrennslegenden tror de svenske utøverne er mer opptatt av fair play enn Northug og de norske.

— Jeg tror vi har for stor moral og for mye «sportmanship» til å passe inn slik systemet nå er, sier Gunde Svan.

Manageren: Ikke behov for å kommentere

Northug er for øyeblikket på høydeopphold i Berninapasset i Sveits. Vi har imidlertid vært i kontakt med manager Are Sørum Langås på jakt etter en kommentar.

— Det er ikke behov for å kommentere dette, skriver Sørum Langås i en tekstmelding.

VM i Falun starter 18. februar, og første konkurransedag for de norske utøverne er 19. februar.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Northug skal sone med fotlenke

  2. Hellner om Northug-stunt: – Blir ikke skremt

  3. Northugs mor: - Det var flaks at ingen omkom

  4. Frode Estil om Northugs NM-sprell: - Det er nok ikke ondskapsfullt ment

  1. Zlatan Ibrahimovic
  2. Petter Northug