Reisen fra 3. divisjon til Brann

— Det var en resignasjon i området her, sier treneren som har gjenreist Mjøndalen.

Mjøndalen-trener Vegard Hansen (t.h.) jubler sammen med keepertrener Erlend Madsen og assistenttrener Hans Erik Ødegaard. FOTO: terje Bendiksby/NTB Scanpix
  • Mads Bøyum
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Da Vegard Hansen tok over som Mjøndalen-trener i 2006, hadde klubbens fall vært langt og stygt.

I 1987 slo de Werder Bremen på bortebane i Europacupen. I 2006 spilte de på fjerde nivå i Norge.

Med Hansen kom opprykkene. Fra 3. divisjon til 2. divisjon, fra 2. divisjon til 1. divisjon, fra 1. divisjon til ... ja, kanskje klarer de det også. Onsdag kan Mjøndalen bytte plasse med Brann i seriesystemet.

— Det var en klubb som drømte tilbake til storhetstiden, men som ikke greide å komme dit. Det var en resignasjon i området her, sier Vegard Hansen om klubbens situasjon midt i forrige tiår.

Enorm interesse - til slutt

Treneren sier han aldri har måttet kjempe mot konservative krefter med ønsker om at alt skal gjøres sånn det ble gjort i gamle dager, da Mjøndalen var gode.

Men Hansen har merket at publikum kanskje er litt bedre vant, etter gammelt, enn andre steder i landet.

— Folk her sammenligner med den forrige storhetstiden. Derfor har vi ikke sett den enorme interessen vi har rundt oss nå, før vi begynte å kjempe i toppen av 1. divisjon. Det var ikke nok å rykke opp, vi måtte gjøre det bra også.

De siste årene har Mjøndalen vært en gjenganger i eliteseriekvaliken. Da de slo Brann ut av cupen i fjor vår, lå de langt nede på tabellen, men de fikk en opptur utover sommeren og høsten. Den oppturen fortsatte i 2014, der optimistmen var på plass før seriestart.

— Vi hadde et håp om å ta en av de to første plassene og hadde et uttalt mål om å ta en kvalikplass. Vi følte vi hadde et bedre lag enn i fjor og at vi kunne gjøre det bedre enn 6.-plassen vi tok da.

I eliten innimellom

- Hvor stabilt gode kan Mjøndalen realistisk sett bli?

— Mjøndalen kommer ikke til å være fem år på rad i eliteserien, men et år innimellom kan vi klare. Vi har enormt lyst nå og kommer ikke til å gi oss før vi har oppnådd det.

Klarer ikke Hansen og hans menn å sende Brann ned, vil de forsøke å ta det siste steget tilbake til toppen neste år. Ambisjonen er å jobbe i samme spor, ta stadige steg mot profesjonalisering.

Vegard Hansen trekker frem fire verdier som avgjørende for gjennreisningen av Mjøndalen som toppfotballklubb.

— Kontinuitet. Tålmodighet. Måtehold. Kompetanse. Da vi begynte var det ingenting her, det var et ålreit 3.-divisjonslag. Vi har fått lov å bygge opp klubben som vi ønsket.

Klubbsjef Kenneth Karlsen vektlegger også tålmodighet.

— Vi har tenkt langsiktig hele veien. Alt i 2006 ble det et mål å komme dit vi er nå, og siden da har vi bygget stein på stein. Nå tyder alt på at vi skal kunne overleve ganske lenge. Vi er lite sårbare for de tingene store deler av Fotball-Norge sliter med, sier Karlsen.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Han kan tjene en million på Mjøndalen-kampen

  2. «Gulroten som ble en belastning»

  3. Branns returkamp får status som høyrisikokamp

  1. Fotball 1. div
BT anbefaler

Alenefar siktet for grov mishandling av gutt (7)

En mann i 30-årene er fengslet og siktet for grov mishandling av sin sønn.

LES SAKEN