Hoseth vil vinne cupfinalen for kreftsyk samboer

Mens Magne Hoseth spiller cupfinale mot Rosenborg, kjemper samboeren Monica sin tøffeste kamp. Mot kreften.

Publisert Publisert

Magne Hoseth snakker ut om den vonde tida etter at samboeren fikk påvist lymfekreft for andre gang. Monica Eide Møster (t.v) er Magne Hoseths samboer. Sammen har de sønnen Gabriel som fyller to år i januar. Foto: PRIVAT / ERIK BIRKELAND

  • Trond Hustad
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

MOLDE (Rbnett): For Molde-veteranens viktigste timer i 2013 utspiller seg ikke på Ullevaal stadion søndag 24. november.

Den største utfordringa møter han på St. Olavs i Trondheim noen dager etterpå. Der skal hans nærmeste støttespiller gjennom en hestekur som forhåpentligvis gjør henne frisk etter et år med sjukdom og frykt.

– Jeg kan ikke tenke på Monica mens kampen pågår. Da er jeg nødt til å stenge følelsene helt ute. Men det blir sikkert veldig spesielt etterpå. Denne kampen blir garantert en positiv opplevelse, som jeg skulle ønske jeg kunne dele med henne.

Frisk i to måneder

Magne Hoseth (33) sitter i sofaen på Syd og snakker med Romsdals Budstikke om kreftsjukdommen til samboeren. Det gjorde han under treningsleiren i Spania i januar, også. Da var Monica Eide Møster (25) midt i den første runden med behandling for lymfekreften som ble oppdaget i september 2012. – 16. mai i år fikk vi vite at Monica var frisk. 22. juli fikk vi beskjed om at noe var galt. I to måneder hadde vi senket skuldrene. Men det viste seg at kreften var tilbake, og den var mer aggressiv enn første gang. Jeg trodde denne kampen var over. Men det ble noen tøffe ekstraomganger, sier Magne Hoseth.

Denne gangen er lymfekreften en enda tøffere motstander. Og behandlinga en desto større påkjenning.

– Jeg hadde ikke forestilt meg at det skulle bli så ille. Jeg merker på henne hvor dårlig hun er. Det er helt forferdelig å se at et menneske du elsker så høyt har det så vondt. Heldigvis er mor til Monica sammen med henne når hun er i Trondheim. Hun er der og passer på henne, mens jeg er hjemme med Gabriel. Vi gjør vårt beste, alle sammen, sier Hoseth.

Lovende prognoser

Behandlinga på St. Olavs startet i midten av september. Nå har samboeren gått gjennom tre av fire kurer med cellegift. Den siste starter i slutten av november. Da kommer også den største påkjenninga.

– De skal sprøyte inn igjen med beinmargen som er tatt ut. Hun skal ligge på isolat mens immunforsvaret bygger seg opp igjen, og da kan det komme noen kritiske dager. Jeg og gutten reiser til Trondheim etter cupfinalen for å være hos henne. Vi får sitte utafor rommet. Hun skal i alle fall vite at vi er der, sier Hoseth.

Prognosene er lovende. Det er derfor Hoseth nå orker å snakke om familiens vonde tid, og det er derfor samboeren er komfortabel med at han gjør det.

– Det ser bra ut. 60 prosent av kreften er allerede borte. Det er grunn til å tro at Monica skal bli helt frisk. Legene og kreftsjukepleierne er positive. Det er vi også. Kanskje kommer hun frisk hjem til Molde til jul. Da kan vi i hvert fall håpe på et godt nytt år.

– Jeg er ikke offeret

33-åringen har hatt nok dårlige dager de siste månedene. Men han er opptatt av at han selv ikke skal framstilles som et offer.

– Av og til blir jeg liggende på sofaen og synes synd på meg selv. Da tenker jeg: «Slutt å syte, Magne. Skjerp deg og kom deg opp!» Det er jo ikke jeg som er sjuk. Min jobb er å støtte hun som har det vondt og vanskelig, sier han til Romsdals Budstikke.

Hoseth blir beveget når han snakker om kjærestens tapre forsøk på å fungere i hverdagen. Han er full av beundring for viljestyrken hun viser.

– Jeg forstår ikke at hun klarer å være ei god mor midt oppe i all smerten. Men når hun ser at Gabriel trenger henne, klarer hun å løfte seg selv akkurat nok til å gi av seg selv. Jeg blir helt satt ut av å oppleve hvor sterk kjærligheten kan være mellom mor og barn.

– Hvordan klarer du å prestere på fotballbanen når dere står midt oppe i en slik situasjon?

– Jeg vet ikke. Fotball er min terapi akkurat nå. Der får jeg ut litt aggresjon. Samtidig har jeg opplevd en del i livet mitt. Det har tvunget meg til å skille mellom fotballen og privatlivet.

Ti år med «helvete»

Hoseth har, som han sier, «vært inn og ut av helvete de ti siste årene». Det begynte da han selv punkterte en lunge og var i livsfare midt under en Molde-trening i 2003. Så havnet broren Jan Erik i koma etter en motorsykkelulykke. Pappa Jan Magnar døde av kreft. Mamma Lisbeth fikk brystkreft, men overlevde. Sønnen Gabriel svevde mellom liv og død etter fødselen. Noen måneder seinere fikk samboeren kreftdiagnosen for første gang.

– Det har vært ti år med mye faenskap. Jeg har levd med kreft rundt meg i sju år nå. Når Bjørn Eidsvåg synger om å ønske seg «en problemfri time», så skjønner jeg jævlig godt hva han mener. Da Monica ble erklært frisk i mai, sa jeg til henne at jeg kunne tåle ti nye år hvis vi bare fikk ett års pause. Vi fikk bare to måneder. Så jeg lurer av og til på hva vi har gjort galt, som fortjener alt dette.

Samtidig har alle de tragiske hendelsene ført ham nærmere familie og gode venner.

– Vi hadde aldri klart dette uten min mamma Lisbeth, Monicas foreldre Unni og Jostein og Lilli-Marlen Morewood Øye.

Hoseth trekker også fram kompisen Anders Kristiansen og flere av lagkameratene i MFK som viktige støttespillere.

Tror på 2014

Magne Hoseth knyter skjerfet rundt halsen og går ut i høsten som blåser over kaia. Snakker om hvor vanskelig det er å være høyt oppe etter en fotballkamp. Komme hjem til en som er langt nede. Som etter semifinalen mot Lillestrøm.

– Jeg dro rett på sjukehuset, der Monica fikk behandling fordi immunforsvaret var dårlig etter en kur i Trondheim. Da kom jeg fort ned på jorda. Cupfinalen blir også vanskelig. I Oslo blir det en personlig opptur av en annen verden. I Trondheim ligger hun. I en helt annen verden.

– Men jeg har trua. Både på cupfinalen og på livet. 2014 skal bli et bra år, sier Magne Hoseth.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. – Livet mitt var i fare. KrF kjemper mot loven som kunne ha hjulpet meg.

  2. – Frå tid til anna prøver dei å få meg tilbake. Eg svarer det same kvar gong.

  3. – Slik burde vi heller reagert på korona

  4. Tilsette fortel om trakassering og fryktkultur – no er det oppretta varslingssak mot rådmannen

  5. Silikon-problemer, sa legene da hun fant en kul. Nå forbereder Waneska seg på å dø.

  6. Trafikkuhell på Trengereid

  1. Fotball-NM
  2. Molde FK
  3. Rosenborg BK