Nå får Brann mer penger for Vindheim

Malmös avansement i Europa var viktig også for Brann.

Overgangen til Malmö kan vise seg verdifull for Brann, men Andreas Vindheim (20) har så langt ikke hatt suksess i Sverige. Likevel vil han trolig være involvert når svenskene møter resten av Europaeliten utover høsten.
  • Lars Eivind Måseide
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

For da Andreas Vindheim forlot Brann i vinter, sørget klubben for at et eventuelt Europa-eventyr for Malmö ville øke overgangssummen for høyrebacken. Det har vist seg å være et lurt grep.

Da Malmö slo Red Bull Salzburg denne uken, betydde det at en klausul i Vindheim-handelen ble utløst, slik at Brann fikk utbetalt penger. Dersom Malmö tar seg til mesterligaens gruppespill, ved å slå Celtic, kommer enda en sum til Bergen. Etter det BT erfarer er det snakk om rundt en halv million kroner.

Les også

Hareide møter Deila i Champions League-playoff

— Ingen kommentar

Sportssjef Rune Soltvedt svarer kryptisk når BT spør ham om Branns økonomiske gevinster i Vindheim-avtalen.

— Jeg har ikke lyst å kommentere innholdet i den avtalen. Det er mellom Brann og Malmö, sier han.

Den opprinnelige overgangssummen var på litt under tre millioner kroner, men kan vokse til rundt fire millioner kroner totalt. Det endelige beløpet avhenger foruten Malmös prestasjoner i Europa, av hvor mye Vindheim bidrar på banen.

I tillegg har Brann sikret seg en prosentandel av et eventuelt videresalg.

Mesterliga øker utbetalingen

Det kan hjelpe en klubb med anstrengt økonomi.

— Vi var fornøyd med avtalen slik den ble gjennomført i vinter, og slik det har utviklet seg kan dette vise seg å være en enda bedre avtale, sier Soltvedt, som mener det ikke er noe automatikk at de nye midlene skal brukes på overgangsmarkedet.

Forskjellen på beløpene Brann mottar med og uten Malmö i gruppespillet, vurderes som betydelig.

— Det er en forskjell på om Malmö kommer til Europaligaen eller Champions League. Ut ifra den opprinnelige avtalen er det en betydelig forskjell, forteller sportssjefen, som ikke vil kommentere størrelsen på beløpet.

- Tenker bare på Brann

Soltvedt legger imidlertid ikke skjul på at noen svenske kroner inn på konto kan komme godt med.

— Klubben har vært i en situasjon der vi har måttet snudd på kronestykkene. Disse pengene er ikke avgjørende, men viktig i en vanskelig situasjon for Brann.

Malmö møter Celtic til den siste kvalifiseringskampen til Champions League den 18. eller 19. august, med returoppgjør uken etter.

Det blir et oppgjør flere bergensere trolig vil følge ekstra nøye.

Andreas Vindheim nøt tillit i Brann, men har slitt med spilletid etter overgangen til Malmö.

— Håper du på Malmö-seier, Soltvedt? - Jeg tenker bare på Brann, sier sportssjefen og ler.

Selv om resultatet i den siste kvalifiseringsrunden har noe å si for Branns økonomi, har det nok enda mer betydning for de involverte lagene.

Et gruppespill i Champions League vil gi Malmö minst 12 millioner euro, eller rundt 110 millioner kroner.

Har slitt med spilletid

Vindheim har så langt slitt etter overgangen til Allsvenskan, og har kun startet tre kamper i årets sesong. I debuten fra start ble han sågar byttet ut i pausen.

Under Rikard Norling var han derimot så godt som fast, og det var flere som i mars ytret misnøye med at Brann ville selge arvesølvet.

— Kritikk må vi tåle, men slik situasjonen var i vinter var en slik overgang det beste for alle parter. Det at Andreas nå er garantert spill i Europa og har muligheter for Champions League er utrolig gledelig, og det er bra at Brann kan utvikle spillere som kan spille på et slikt nivå, sier Soltvedt.

Så spørs det om bergenseren klarer å overbevise Hareide om plass på laget i de europeiske turneringene.

På onsdag ledet Jo Inge Berget de lyseblå til en sterk 3-0-seier med én mann mindre hjemme mot Red Bull Salzburg. Dermed ble det 3–2 sammenlagt og avansement som altså garanterer gruppespill i enten Europa League eller Champions League.

Publisert: