Stiller spørsmål ved Norlings kunnskap

Arne Sandstø lurer på hva som skjer med Brann når de innser at de virkelig befinner seg i et uføre.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Den tidligere Odd-treneren er betenkt på rødtrøyenes vegne. Han er usikker på klubbens evne til å finne en vei ut av uføret og bort fra tabellbunnen. Brann-kommentator Tore Strand tok etter kampen mot Odd til orde for en enklere og mer direkte stil. Hvis ikke er han redd det ender med nedrykk. Arne Sandstø er ikke ubetinget enig i Brann-kommentatorens analyse, men er klar på at treneren ikke bare har ansvar for å

Les også

Legg om eller rykk ned, Brann

innføre en stil og et spillmønster etter sitt hode, men også for å kapre poeng.

— Treneren må ha en kampplan som er tilpasset den neste kampen. Han må vite hva som skal til for å vinne. Hver fredag før kamp må treneren stille seg spørsmål. Er vi gode nok til å gjennomføre planen, eller må vi forenkle? sier Sandstø.

Dårlig forberedt

Og da tenker han ikke på en overordnet fotballfilosofisk plan, men på en plan som skal sørge for tre poeng i denne ene, spesifikke kampen.

— Man må vite hva det er man møter, og jeg stiller spørsmål ved kunnskapen om norsk fotball når det er mulig å dra til Sogndal og bli overrasket over hjemmelagets stil. Jeg er også overrasket over at det er mulig å bli rundspilt av Odd i en omgang. Odd har spilt på nøyaktig den samme måten siden 1999. Når man likevel lar seg rundspille, er man i mine øyne dårlig forberedt, sier Sandstø.

Den Skien-bosatte bergenseren mener ingen utenfra kan påvirke Branns skjebne. Det er de spillerne som er i klubben i dag, som også må redde klubben.

— Når jeg hører Rikard Norling trekke frem det positive og rose spillerne for innsatsen de legger ned, blir uføret vanskelig å komme ut av. Når jeg i tillegg hører snakk om å hente inn psykologhjelp, blir jeg enda mer betenkt. Da skaffer man seg enda en ting å beskytte seg bak, mener Sandstø.

Han beskriver rødtrøyenes hovedproblem slik:

Mangler ryddegutt

— Midtstopperne har for mye rom å dekke. De er altfor alene. Stephane Badjis desidert sterkeste side er det defensive. Han jobb burde være å ligge foran stopperne og drepe det rommet. Hvis ikke stopperne får den hjelpen, vil Brann fortsette å slippe inn mange mål, og da vil de være avhengige av å sette flere av de sjansene de tross alt produserer.

Arne Sandstø mener Brann-ledelsen på mange måter hentet et problem da de hentet Norling. I den forstand at de da spillestilmessig valgte noe helt nytt og annerledes.

— Da måtte Brann begynne på noe nytt i stedet for å bygge videre på noe som var kjent fra før. Bommer en på slike ting, blir en hengende etter. Se på Bodø/Glimt. De har ikke noe bedre mannskap enn Brann, men de har et spillmønster som er velkjent og godt innarbeidet, påpeker Sandstø.

Må variere

Ole Martin Årst er tilhenger av å tenke utvikling på lang sikt, men mener det må kombineres med det pragmatiske.

— Man må tåle at ting tar tid, men det må ikke gå på bekostning av plassen i eliteserien. Jeg regner med at Brann selv nå innser alvoret, tenker

Ole Martin Årst

resultat og poeng og blir mer kynisk i stilen.

I det legger den gamle storscoreren en omlegging til en litt mer direkte stil.

— Tidligere har Brann hatt bra suksess med å spille mer direkte. Å slå langt, er ett av virkemidlene i så måte, men det handler ikke bare om det. Det handler om å variere og ikke minst om å få det beste ut av mannskapet. Det har ikke Brann klart til nå, og så lenge laget ligger der det ligger, er det kritisk, sier Ole Martin Årst.

Slå langt til hvem?

Mini Jakobsen er glad i den holdningen Rikard Norling representerer. Hans positive inngang og offensive tilnærming til trenerjobben.

— Så kan man si at han kanskje har vært blåøyd, og synd er det iallfall at han ikke har fått til laget.

Mini Jakobsen.

Den gamle landslagsvingen tror det handler mer om individ enn om lag og struktur, og han er usikker på hva en omlegging til en enklere stil vil innebære.— Skal man gi ballen til Sævarsson og la ham klinke ballen frem? I så fall: mot hvem? Å slå langt, kan være OK hvis det finnes bakrom, men en spiller som Huseklepp vil jo knapt få en eneste ball å jobbe med hvis det skulle bli den gjeldende stilen, sier Mini Jakobsen.

Bataljonen har fortsatt tro

Roger Lillebøe-Hansen, leder i Brann-bataljonen, tror fortsatt på Norlings prosjekt. Han maner til tålmodighet og føler seg trygg på at han snakker på vegne av de aller fleste av den harde kjerne av supportere.

— Norling har startet et prosjekt som tilskuere, klubb og spillere står bak. Jeg tror det vil snu, men gavepakkene må bort, de personlige feilene må vi få gjort noe med. De har selvfølgelig sammenheng med spillestil, eller snarere med endringen av spillestil. Det gir usikkerhet, og usikkerhet gir feil, sier Lillebøe-Hansen.

Han er ikke imponert over Tore Strands analyse.

— Det Tore Strand skriver, er ikke noe nytt. Dette har han skrevet hele tiden. Jeg har sagt flere ganger at den fotballen Brann i perioder har vist i år, har vært noe av det beste vi har sett på mange år. Samtidig var åpningsomgangen torsdag topp tre av det aller dårligste jeg har sett. Så er det en floskel at det må bli galt før det kan bli bedre, men selvsagt er det grenser for hvor tålmodige vi kan være. Vi er ikke ved den grensen ennå, sier supporterlederen.

Publisert:

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt98102681825
2Brann9522189917
3Sarpsborg 088431106415
4Viking84221714314
5Tromsø842297214
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk