Når man har alt å tape

BLOGG: Hva har Brann egentlig å vinne på dagens treningskamp mot Åsane, spør Anders Pamer.

Rikard Norling og Brann spiller treningskamp mot Åsane i kveld, en kamp der Brann har alt å tape, mener BTs journalist Anders Pamer. Foto: NTB scanpix

  • Anders Pamer
Publisert Publisert

Anders Pamer, journalist i Bergens Tidende. Foto: Martin Eilertsen

icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Høsten 2002: Brann ligger på kvalikplass fire runder før slutt. De behøver selvtillit, og møter Hovding til treningskamp. 3. divisjonslaget fra nordre bydel er valgt ut etter ett kriterium: De er dårlige nok til at Brann skal kunne høvle over dem, vinne med fire-fem mål og slikt skaffe Branns spillere selvtillit.Tilsynelatende har ingen tenkt på hva som skjer hvis Brann ikke slår dem med fire-fem mål. Eller hva som skjer hvis Brann ikke slår dem i det hele tatt. Og det er akkurat hva som skjer. Pål-Inge Sæbø, på lån fra Brann, scorer Hovdings tredje mål like før slutt. Et toppet Brann-lag taper 2-3 hjemme mot Hovding på Brann Stadion. Det kommer flauseoverskrifter i avisene, og spillerne må igjen forklare hvordan i all verden de kan prestere så til de grader elendig. Kampen som skulle gi spillerne selvtillit foran innspurten, endte med å frata dem siste rest av tro på egne ferdigheter.

Resten husker de fleste. Det endte i kvalifisering mot Sandefjord, etter at Brann tapte tre av de fire siste kampene. Kvaliken gikk fint, og året etter begynte Mons Ivar Mjelde å stable stein.

I dag møter Brann Åsane til treningskamp på Leikvang, Hovdings hjemmebane. Eller vent litt — det er ikke treningskamp. Denne gang kaller man det «felles treningsøkt» og «å trene sammen». Kommunikasjon er viktig. Kampen, eller fellestreningen om du vil, er berammet til 2 x 30 minutter. Det kan det være logikk i.

Åsane er et helt annet lag enn Hovding anno 2002. Treneren er rett nok den samme, og han heter Kjetil Knutsen. Knutsen har ødelagt for Brann før, ikke minst da han ledet Fyllingen i cupkampen som i 2010 beseglet Steinar Nilsens skjebne som Brann-trener. Knutsen har nå ført Åsane til 1. divisjon, hvilket er divisjonen Brann er snublende nær å havne i neste sesong. Det er nok nivåforskjell på lagene Men et rødt mannskap med mange landslagsfravær, snikende manko på selvtro og ønske om å stille skadefri fredag kunne meget vel gått på en ny smell mot et lag «fra lavere divisjoner». Nå skal de visst bare øve sammen. Det gir Rikard Norling muligheten til å snakke opp gode prestasjoner og å bagatellisere et mulig nederlag. Men kan det komme noe godt ut av det? Det er jeg meget usikker på.

Nå skal det sies at jeg tenker akkurat det samme hver gang det offentliggjøres at Brann skal spille mot et 1., 2. eller 3. divisjonslag, eller et kelner-lag fra nivå 4 i Spania, for den saks skyld. Vinner Brann, er det ikke annet å vente. Uavgjort eller tap, fører lite godt med seg. Eller?

Treningskamp mellom Åsane og Brann kan du følge direkte her fra 17.30:

Publisert
  1. Anders Pamer
  2. Åsane Fotball
  3. SK Brann
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Politiet om manipulert video av lærer: – Vi har en navngitt mistenkt

Læreren er blitt nedringt av ungdom, ifølge rektor.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Nå settes andre dose på sykehjemmene

  2. Stenger E39 i Førde i seks timer i kveld

  3. Kondis­professor knuser fem myter om vekt og forbrenning

  4. Tror samme mann står bak flere tilfeller av blotting

  5. Her måtte 24 eldre i karantene etter at ny bebuar med covid-19 gjekk fritt rundt: – Vi blei heilt sjokkert

  6. Gry Miriam Olsen blir ikke NHO-direktør