Jansrud sikret karrierens femte NM-gull

Kjetil Jansrud er fartskongen framfor noen internasjonalt i år. Han vant verdenscupene både i utfor og super-G. Nå kan han også føye to NM-gull til samlingen.

Kjetil Jansrud (midten) vant fredagens super-G i alpin-NM. Leif Kristian Haugen (t.v.) tok sølvet, mens bronsen gikk til Stian Saugestad.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Vinstra-gutten sikret NM-gullet i utfor onsdag. Det var forresten første gangen han ble norgesmester i den øvelsen. Fredag ble det også seier i super-G, og etter de sterke internasjonale prestasjonene hans i fartsøvelsene i år, var ikke det uventet.

Men Jansrud er ingen stor NM-grossist. Før helgens mesterskap på Hemsedal hadde han bare vunnet tre gullmedaljer i NM, den forrige var i 2011. Ett av de tre gullene er kommet i super-G, mens de to siste er fra storslalåm, Jansruds gamle paradegren.

Seieren fredag var knepen. Han var ikke mer enn sju hundredeler foran Lommedalens Leif Kristian Haugen, som er spesialist i storslalåm og slalåm.

— Jeg må kommentere Mina (Fürst Holtmann) som forteller om alle de unge som prøver å ta fra henne NM-gullet. Da blir jeg en dinosaur i forhold. Det er alltid tett på resultatlisten i NM, men jeg klarte å få med meg et NM-gull, heldigvis. Alle ønsker å slå meg i NM. Det er både gøy, men også litt kjipt, sa Jansrud.

Jevnt

Stian Saugestad fra Grong kjørte litt overraskende inn til bronsemedaljen. Han var ikke mer enn 13 hundredeler bak Jansrud. Det viser at det ble et jevnt og tett renn på Hemsedal fredag.

Bjørnar Neteland, som også har fått kjøre verdenscup i år, tok fjerdeplassen. Han ble slått av Jansrud med 35 hundredeler, og var betraktelig nærmere verdenscupvinneren i disiplinen nå enn hva som var tilfelle da de to møttes i verdenscuprennet i Kvitfjell.

Marcus Monsen, som overrasket med sølv i utforrennet, var ikke like heldig og rask fredag, for da måtte han ta til takke med sjetteplassen. Henrik Røa fra Oslo-klubben Heming kjørte inn som nummer fem. Og heller ikke han var veldig langt bak Jansrud. Avstanden fram var bare drøye halvsekundet.

Holtmann på topp

Mina Fürst Holtmann er i ferd med å vokse seg stor. Hun har tatt et godt steg inn i voksenverdenen den siste tiden, og fredag tok hun sitt andre strake NM-gull på Hemsedal. Etter at hun gikk til topps i utforrennet fredag, fikk hun bevis for at formen var god, og den vissheten utnyttet hun til også å ta NM-gullet i super-G.

— Veldig fornøyd med kjøringa, og det er alltid gøy med gode plasseringer. Det er digg med NM-gull igjen. I dag måtte jeg stå på ekstra, og måtte gi full gass for å få med meg dette gullet. Jeg var ute og «syklet» noen ganger underveis, og det tyder på at det går fort. Dette er min beste sesong så langt og gir inspirasjon videre.

VM-deltaker Maria Tviberg tok sølvet, mens bronsen gikk til Maren Skjøld. De beste jentene på verdenscupnivå, som Ragnhild Mowinckel og Lotte Smiseth Sejersted, kjørte ikke. De sliter begge to med skader og kommer ikke tilbake før neste sesong, som tradisjonen tro starter med storslalåm på isbreen Rettenbach ved Sölden i Østerrike siste helgen i oktober. (©NTB)

Publisert