Oppgitt Kaggestad freser over manglende dopingtester: - Det holder ikke

Utholdenhetsekspert Johan Kaggestad mener dopingtestingen i håndball-EM er for dårlig, og oppfordrer IOC til å ta tak.

Publisert Publisert

Johan Kaggestad er ikke spesielt imponert over antidopingarbeidet innen håndballen. - Det holder ikke, sier Kaggestad. Foto: NTB SCANPIX

  • Nicholas Bergh
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Tirsdag avslørte Adresseavisen at kun tre av de 17 spillerne på det norske laget har blitt testet i løpet av håndball-EM. Det antallet synes både landslagssjef Thorir Hergeirsson og landslagslege Nils Ivar Leraand er lavt.

Utholdenhetsekspert og TV 2-profil Johan Kaggestad mener at testtallene fra håndball-EM er et tegn på et stort problem i internasjonal idrett.

— Det er viktig at håndball ikke nyter godt av den håpløse praksisen, og fritt frem får organisere sitt eget antidopingarbeid. Det holder ikke, sier Kaggestad til Aftenposten.

— Internasjonal toppidrett har ikke klart å etablere et uniformt system. Det viser at det er en lang vei å gå i internasjonalt antidopingarbeid. Noen må ta tak, og sørge for å bidra med de nødvendige ressursene til å gjennomføre det.

Kaggestad mener altså at det er nødvendig at alle idretter følger de samme prosedyrene.— IOC bør ta tak i særforbundene, og innføre en felles praksis, for eksempel ved testing utenfor konkurranser. I enkelte nasjoner er det knapt testing. Et overstatlig organ bør ta ansvar.

Les også

Kun tre av 17 norske spillere doptestet hittil i EM

Bjørgen blir testet hver helg

Kontrasten fra håndball til langrenn er spesielt stor.

Mens Norges håndballstjerne Nora Mørk ikke har blitt testet så langt i mesterskapet, blir for eksempel Marit Bjørgen testet hver eneste helg, hvert fall så lenge 34-åringen fortsetter å dominere i skisporet.

I hvert verdenscuprenn blir nemlig de tre beste, i tillegg til flere vilkårlige løpere, trukket ut til dopingprøver. Det innebærer i praksis at utøvere som Marit Bjørgen og Martin Johnsrud Sundby allerede har blitt testet flere ganger denne sesongen.

Landslagssjef Vidar Løfshus forteller at langrennsløperne blir testet ofte. Foto: NTB SCANPIX

I sommer publiserte det internasjonale skiforbundet (FIS) en rapport der de opplyste om at det internasjonale antidopingbyrået WADA hadde analysert 6,439 prøver fra ski— og snowboardutøvere i løpet av 2013.- Frekvensen på testene er ganske høy. Det har nok med historikken til utholdenhetsidretter å gjøre, sier landslagssjef Vidar Løfshus til Aftenposten.

- Er du overrasket over at håndballjentene blir testet så sjelden?

- Det har jeg ikke formening om. De har nok sin egen politikk. Vi må passe på oss selv, og sørge for at vi har så vanntett system som mulig.

- Så mye slag og spark

Håndballjentenes lege Nils Ivar Leraand beskrev håndball som en idrett der det ikke «er så mye doping, og kanskje ikke den der det er mest å hente heller».

NRKs håndballekspert Øystein Havang understreket på sin side at doping kan ha en stor effekt i topphåndballen.

— Det er så mye slag, spark og bløtdelsskader, at restitusjon begynner å bli veldig avgjørende for å stille med det beste laget. Det er klart at tankene dit at noen ønsker å ta snarveier vil jo komme, sa han til Adresseavisen.

Kaggestad er enig med Havang.

Det er tøffe tak i håndball-EM. Her prøver Polens Katarzyna Janiszewska å rive seg løs fra Norges Pernille Wibe, som var med å snu mandagens oppgjør til Norges fordel, med strålende forsvarsspill etter pause. Foto: NTB SCANPIX

— Håndball er en mannekamp med styrke, spenst og hurtighet, de samme elementene som i friidrett. I tillegg er det et utholdenhetselement i håndball, fordi man må holde det gående i to ganger 30 minutter, sier Kaggestad, som riktignok ikke tror mange er dopet i kvinnenes håndball-EM.- Det er naivt å tro at det ikke er doping i håndball. Det er mye penger å hente, og det også er mange utøvere som ikke er født med sølvskje i munnen, som gjerne vil markere seg.

— Jeg tror ikke det er mye doping i kvinnehåndball, men jeg er ikke så sikker på herrehåndball. Der er det fritt frem for oksene, sier Kaggestad, med henvisning til nyansene i spillestil mellom herre- og kvinnehåndball, sier Kaggestad.

Roser sykkelsporten

Han har selv sterk tilknytning til sykkelsporten, gjennom sin mangeårige rolle som ekspertkommentator i under TV 2s Tour de France-sendinger.

Kaggestad skryter av sykkelsportens oppgjør med sin mørke dopinghistorie, og viser til at dopingekspertene i WADA «fremhever sykkelsporten som nummer én når det gjelder systematisk testing».

— Det har vært et kjempeløft i testsystemet i hvert eneste UCI-ritt. Sykkelsporten ligger langt foran opplegget man har i håndball, sier Kaggestad.

Landslagssjef for håndballjentene Thorir Hergeirsson understreket tirsdag at han håper lagets spillere blir testet oftere. Norges neste EM-kamp spilles onsdag, mot vertsnasjon Ungarn.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Dopinglag går fri: - Troverdigheten er svekket

  2. Tysklands regjering vil fengsle dopingdømte idrettsutøvere

BT anbefaler

Dette meiner Forsvaret gjekk gale då KNM «Helge Ingstad» havarerte

Det svikta i ei rekke ledd då milliardfregatten gjekk ned, mellom anna var mannskapet for uerfarne, konkluderer…

LES SAKEN
  1. Håndball