Coop-sjefen tror Northug har tøyd strikken for langt

Petter Northug slet tungt i Val di Fiemme. Selv sier han at den ekstreme høydetreningen skal fortsette.

NY TUNG DAG: Petter Northug gikk inn 17. plass på fellesstarten i Val di Fiemme, men beholder andreplassen i sammendraget.
  • Birger Løfaldli
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

VAL DI FIEMME: Martin Johnsrud Sundby var nok en gang sterkest under nest siste Tour de Ski-etappe i Val di Fiemme. På 15-kilometeren i VM-anlegget fra 2013 vant han sju sekunder foran Niklas Dyrhaug. Tydalingen fikk endelig klaff i årets Tour de Ski.

Alexej Poltoranin gikk inn til tredjeplass. Petter Northug slet hele veien og ble til slutt nummer 17. I sammendraget beholder imidlertid Northug andreplassen, men avstanden til dem bak har krympet.

Det spekuleres nå i hva som er årsak til at Northug ikke er i toppform. Tour de Ski er årets viktigste konkurranse. 30-åringen er sjanseløs på seieren og må kjempe knallhardt opp monsterbakken om han skal få en plass på pallen til slutt.

Les også

Suverene Sundby herjet med konkurrentene: Avgjorde Tour de Ski

Innrømmer gambling

Trener Stig Rune Kveen var etter fredagens etappe i Toblach klar på at Northug har gamblet med sitt ekstreme høydeopplegg denne sesongen. På tribunen i regnværet i Val di Fiemme lørdag sto Coop-sjef Geir Inge Stokke, lederen for den viktigste samarbeidspartneren til skistjernen.

SPONSOREN PÅ PLASS: Coop-sjef Geir Inge Stokke fulgte lørdagens 15-kilometer fra tribunen i Val di Fiemme.

— Dette har vært en sesong hvor han tester mer og har levd mer oppe i høyden. Han har dratt grensene både for seg selv og naturlovene litt mer enn det han har gjort tidligere. Dette har han gjort for å finne ut hvordan kroppen fungerer og hvordan han skal bli best. Den testingen og alt han gjør, klarer han å mestre inn mot mesterskapene, slik at det virkelig blir gull av det. Det er en ekstrem egenskap som er helt rå, sier Stokke til Adresseavisen.

Les også

Innrømmer å ha gamblet med Northugs opplegg

Han ankom Val di Fiemme fredag kveld og skal for første gang følge avslutningen av Tour de Ski.

Stokke poengterer at han ikke er noen langrennsekspert, men tror at testingen og den ekstreme høydetreningen kan være årsak til at Northug ikke har truffet helt med toppformen i årets Tour de Ski.

— Ikke helt innertier

— Han tester og prøver så hardt, og han vil så mye, at han drar den litt lengre for å lære dette året. Og så blir det ikke helt innertier, sier Stokke.

Sundby er suveren og går ut nesten tre minutter foran Northug på søndagens sisteetappe. Northug starter kun tre sekunder bak Poltoranin. Bak dem jager Sergej Ustiugov, Finn Hågen Krogh og Didrik Tønseth.

— Jeg tror verken jeg, Poltoranin eller Ustiugov har sjanse til å henge på Didrik Tønseth opp bakken. Vi vet hva han gjør i motbakkeløp. Når vi kommer i henget er vi for store til å holde hans frekvens og fart. Finn er kanskje en som kan henge på, mener Northug, som har til hensikt å fortsette med sitt høydeopplegg også foran neste års VM i Lahti.

Les også

Sundby før den brutale avslutningen: - Jeg forbereder meg på å se svart

Har tro på opplegget

— Jeg kjente veldig god effekt av det tidlig i sesongen. Det tar kanskje tre uker etter et slikt opphold før du får full nytte av det. Du merker at det gir en ekstra boost å bo høyere, forklarer han til Adresseavisen.

- Tror du at du kommer å kopiere det til et mesterskap?

— Ja. Type Bernina-høyde på 2300 meter er perfekt for meg. Forskjellen på Davos-høyde (1500 meter) og Bernina-høyde er at i Davos klarer du å akklimatisere deg til den høyden, men du får ikke noe effekt når du kommer hjem. Bor du på over 2000 meter, får du boosten ut etter at du kommer til lavlandet.

Les også

Northug røper hvem han stemte på som Årets trønder

— Bare å spekulere

Trener Stig Rune Kveen innser at han og Northug ikke har lyktes med å finne toppformen til Tour de Ski.

— Det er ikke så mye å si, annet enn at han så sliten ut. Da er det tøft å henge med.

Han vil ikke si så mye om dem som tror det ekstreme høydeopplegget ikke har gitt full uttelling i år.

— Det er bare å spekulere så mye dere vil. Vi vet at kroppen har fungert etter de oppholdene Petter har hatt, sier Kveen til Adresseavisen.

Opptur for Dyrhaug

Den trønderen som smilte aller bredest i dag var Niklas Dyrhaug. Andreplassen var en stor opptur etter mye stang ut så langt i Tour de Ski.

— Et av målene i dag var å hjelpe de norske løperne som kjemper for en pallplassering i sammendraget, sier han.

— Det er for langt frem til pallen i sammendraget, men for meg er det viktig å gjøre en god etappe i morgen, legger han til.

Dyrhaug ligger på 8. plass i sammendraget, drøyt fem minutter bak Sundby.

Publisert
  1. Petter Northug

Les mer om dette temaet

  1. Her klarer ikke Weng å holde tårene tilbake

  2. Mamma Weng etter triumfen: - Heidi har hatt det tøft

  3. Johaug: - For noe tull, sier nå bare jeg

BT anbefaler

Fikk tre og en halv times varsel

Frem med stoler, bord og QR-koder. Nå er det ikke mulig å bestille en øl i baren lenger.

LES SAKEN