Norge satt på plass av Spania

Superkamp av Ørjan Nyland ikke nok mot eminente spanjoler.

Publisert Publisert

MAKTESLØS: Briljante Ørjan Håskjold Nyland kunne ikke gjøre noe med Spanias 1-0-mål. Foto: NTB SCANPIX

MATCHING: Markus Henriksen fikk måle seg mot Atletico Madrid-spilleren Koke. Foto: NTB SCANPIX

KLEMTE TIL: Det imponerende spanske laget samlet seg rundt Rodrigo etter 1-0-scoringen. Foto: NTB SCANPIX

BANENS GIGANT: Norge og Stefan Johansen klarte ikke å hindre at Isco dominerte semifinalen. Foto: NTB SCANPIX

VANSKELIG: Kampen mot Spania og Marc Bartra foregikk ikke på Marcus Pedersens premisser. Foto: NTB SCANPIX

SÅ RØDT: En skuffet Vegard Eggen Hedenstad begravde ansiktet i en spansk drakt ved kampslutt. Foto: NTB SCANPIX

SPANIA — NORGE 3-0:

Spania ble et nummer for store for Norges U21-gutter i EM-semifinalen lørdag.

Fantastisk keeperspill av Ørjan Håskjold Nyland gjorde at Norge lenge holdt følge med de spanske stjernene, men Rodrigo sikret spansk pauseledelse like før hvilen.

— Det var en veldig tøff første omgang. Da gikk det fort og vi slet med å henge sammen, sier U21-landslagssjef Tor Ole Skullerud til TV2 etter kampen.

- Det vi gjør etter pause er jeg stolt av. Jeg synes vi er klart bedre enn Spania frem til 2-0. Jeg synes gutta var modige og turte mye i andre omgang, oppsummerer Skullerud.

Kampens store spiller, Isco, og Alvaro Morata gjorde sluttresultatet mindre flatterende for Norge, med sine sene scoringer.

Skuffet keeperhelt

Ørjan Håskjold Nyland spilte seg inn i bevisstheten til tusenvis av fotballfans med en fantastisk første omgang.

— Jeg tror ikke det har kommet så mye rundt meg som jeg har klart å holde ute tidligere. Det er god timing å få til det i en semifinale. Men det kom jo tre til slutt, og jeg er skuffet over at vi taper, sier Nyland.

- Et eventyr

Nyland er en av mange på U21-landslaget som tilsynelatende har en lys fremtid foran seg. Tor Ole Skullerud er optimistisk med tanke på fremtiden.

— Det ser lyst ut for norsk fotball med dette fantastiske kullet. Det kommer til å gi oss mye glede fremover, sier Skullerud.

Dette var den siste kampen laget spilte sammen, da bare noen av U21-gutta er unge nok til å delta i kvalifiseringen til Tsjekkia-EM om to år. Men Skullerud er takknemmelig for reisen han og laget har vært med på.

— Dette har vært et eventyr og det har vært fantastisk, sier Skullerud.

Komfortable spanjoler

Spania hadde sett veldig komfortable ut i gruppespillet, og startet Norge-kampen i sedvanelig stil. Med største selvfølgelighet dyttet de ballen rundt hardtkjempende nordmenn, som følgelig slet med å etablere eget spill.

Det norske U21-laget har velfortjent fått et rykte som mer spillende enn Drillos, men innledningsvis virket det som at langpasningen måtte dyrkes - enten de ville eller ikke.

Det var ikke bare balltrilling spanjolene underholdt de fremmøtte i Netanya med, Isco og Cristian Tello bød også på farligheter i innledningen.

Det var også de to som kombinerte etter et kvarter, da Tello fant Isco inn i boksen. Isco la ballen til rette med en nydelig vending, før en solid Ørjan Håskjold Nyland-inngripen var det eneste som stoppet han i å sende en suser i krysset.

Nyland hyllet for keeperbragder

Den inngripenen skulle Nyland overgå drøye fem minutter senere. Først fikk han hånden på en kanon fra Thiago Alcantara. Rodrigo var først på returen, men nok en Nyland refleks hindret ballen å snirkle seg inn i hjørnet.

I den neste perioden skapte Spania sjanse på sjanse med sitt nydelige pasningspill. Men Nyland leverte keeperbragder på løpende bånd.

Mens kampen pågikk ble Nyland oversvømt av hyllest på Twitter, blant annet fra Liverpool-legenden Kenny Dalglish' sønn Paul:

- Hvis Liverpool ser etter en ny keeper, ser denne unge keeperen fra Norge ut som et talent i toppklassen i dagens kamp, skrev Dalglish.

Rufsete ledermål

Spania skulle imidlertid få scoringen, men den kom på usymptomatisk vis etter klabb og babb i boksen.

Stefan Strandberg mislykkes to ganger med å klarere en corner. Når ballen falt ned for andre gang var Rodrigos venstretupp først ute, og den førte ballen ned i venstrehjørnet.

Det var det siste som skjedde i første omgangen, og Spania hadde dermed fått gjennombruddet på værst tenkelige tidspunkt sett med norske øyne.

Norge viste vilje

Norge måtte gjøre noe for å få et ord med i laget i semifinalen, og Tor Ole Skullerud valgte å erstatte Joshua King med Håvard Nielsen på venstrekanten.

Spania brukte en velkjent strategi for å trygge ledelsen. De prøvde å begrense nordmennenes tid med ballen til det minimale, ved å dyrke pasninger med lav risiko for balltap.

Men Skulleruds U21-gutter har blitt berømmet for sitt unike samhold, og virket fast bestemte på å holde kampen innenfor rekkevidde.

Rundt midten av andre omgang hadde Norge sin beste periode i kampen, og virket plutselig bortimot like farlige som spanjolene som tidvis hadde spilt ball-i-hatt med dem før hvilen.

På en corner fikk Stefan Strandberg en brukbar mulighet, men RBK-spilleren klarte ikke å styre headingen på mål.

Kunne utlignet

Norges midtbane forandret seg i løpet av andre omgangen. Håvard Nordtveit og Valon Berisha erstattet ballfordelerne Magnus Wolff Eikrem og Stefan Johansen.

Dermed kunne det virke som at Skullerud håpet at fysikk og friske ben kunne gi Norge den muligheten de trengte.

Mot slutten av kampen spilte Norge seg til noen dødballer i farlig posisjon. Det passet bra, da Norge besitter Vegard Eggen Hedenstads presise høyrefot.

Takket være en bra Hedenstad-dødball falt ballen ned til Strandberg inne i feltet. Stopperen rappet til, men ballen gikk hårfint over.

Isco-show

På dette tidspunktet fløt ikke det spanske pasningspillet på samme måte, men en enkeltmannsprestasjon skulle fastslå kvalitetsforskjellen mellom lagene.

Både Nordtveit og Strandberg ble lurt av en en flott skuddfinte fra Isco. Det ga Malaga-spilleren muligheten til å forsere inn i feltet, og tuppe ballen opp i krysset.

Det var en praktfull scoring fra kampens store spiller, og interessen fra bortimot alle Europas største klubber vil ikke akkurat avta etter lørdagens kamp.

Vondt ble verre for Norge da Real Madrid-spilleren Alvaro Morata fastsatte sluttresultatet til 3-0 fra nærmest død vinkel på overtid. Morata er turneringens toppscorer med fire mål.

Dermed møter Spania enten Nederland eller Italia i finalen, mens Norges U21-gutter må reise hjem, riktignok med hodet hevet.

Publisert