Nå må trenerne bremse det nye norske stjerneskuddet

– Nå skal vi ikke forspise oss på Johannes Høsflot Klæbos ressurser, sier trener Arild Monsen.

Publisert: Publisert:

Norsk langrenns nye juvel blir godt passet på både av trenerne og mediesjef for langrenn, Gro Eide. Trenerne må bremse mannen som for tiden vinner alt han stiller opp i. Foto: JON OLAV NESVOLD, BILDBYRÅN NORWAY

LILLEHAMMER: Arild Monsen kom med et aldri så lite gledeshyl på skistadion. Nok en gang hadde norsk langrenns nye store helt vist ryggen til konkurrentene. Johannes Høsflot Klæbo tok sin fjerde verdenscupseier for sesongen. Men nå sørger sprinttrener Monsen og morfar Kåre Høsflot for at det blir tråkket lett på bremsen.

– Nå skal vi ikke forspise oss på hans ressurser. Vi må være fornuftig, sier Arild Monsen.

Les også

Her bukker Johannes Høsflot Klæbo til publikum etter ny imponerende sprintseier

Går alt han får lov til å gå

Dermed får ikke 21-åringen fra Trondheim gå renn så ofte som han kunne tenke seg.

– Jeg kan gå både Tour de Ski og verdenscup i Toblach før jul. Jeg har lyst til å gå skirenn, så hvis de lar meg gå, så går jeg, sier Klæbo.

Men det er helt på det rene at de to trenerne, Arild Monsen som er sjef for sprintlandslaget, og hans morfar og personlige trener Kåre Høsflot legger opp til pauser både her og der. Det er de to sprintene i OL som er sesongens store mål. Da hjelper det lite at løperen selv er ung og ivrig og full av virkelyst.

– Jeg har lyst til å gå mange skirenn, men her må vi være litt smarte. De siste årene har vi erfart at jeg ikke kan så mange renn, derfor er det greit å ha både morfar og Arild som passer på litt ekstra.

Neste helg er det verdenscup i Davos. Da kommer Norges nye langrennsyndling bare til å dukke opp for å gå lørdagens sprintrenn.

– Jeg sa tidlig ifra om at det ikke ble aktuelt å gå søndagens 15 kilometer i fri teknikk.

Les også

Falla herjet med verdenseliten på hjemmebane

Avgjørelse om en uke

Etter Davos-helgen blir det avgjort hvordan det videre programmet utover vinteren kommer til å bli. Da gjenstår det en verdenscuphelg før jul i Toblach. Neste konkurranse blir Tour de Ski starter i romjulen.

– Vi vurderer flere scenarioer. Det kan bli Toblach og overhodet ingen renn i Tour de Ski. Det kan bli deltagelse i Toblach og fire etapper i Tour de Ski, sier Arild Monsen som vil matche sin gullgutt på best mulig måte frem til det som skal skje 13. februar. Då går Johannes Høsflot Klæbo garantert sprint i OL.

Og til tross for egne antydninger om at han kanskje vil gå flere renn enn det trenerne legger opp til, så bedyrer han at det hele foregår i fred og fordragelighet.

– Vi er stort sett ganske enig i det meste når vi snakker sammen, sa han etter oppvisningen i Birkebeineren skistadion en tidlig lørdag ettermiddag.

Les også

«Petter Northug kjemper en kamp mot alderen, med motivasjonen og mot yngre løpere som flytter grenser»

Russerne kommer

Etter oppvisningen på sprinten i Ruka forrige helg, var han selvfølgelig storfavoritt til å vinne. Da stakk han av fra de fem andre finalistene allerede på de første hundre meterne.

Det fikk han ikke lov til denne gangen. Sergej Ustjugov og Aleksander Bolsjunov gikk ut i et drepende tempo og hadde føringen i store deler av sprinten. Dermed ble det et helt annet løp enn forrige helg.

– Det ble gått hardt, men det er litt lettere bak. Du får litt dragsug og det hjelper, fortalte han etter løpet.

Han har nå den gule ledertrøyen i verdenscupen og den vil han beholde også etter søndagens renn uansett hvordan det måtte gå. Men å vinne verdenscupen er ikke noe mål.

– Jeg tror ikke jeg kommer til å bry meg så mye om den gule ledertrøyen. Hovedmålet er og blir OL. Det har jeg sagt fra dag én.

Petter Northug tok på seg skiene umiddelbart etter fiaskoprologen på Lillehammer og stakk til skogs uten å si ett eneste ord til mediene. Senere forsvant han like lydløst fra skistadion i ventende bil. Foto: Mariann Dybdahl

Northugs nedtur

Mens Klæbo kunne triumfere, forsvant Petter Northug fra stadion i all stillhet og uten å si et eneste ord.

Petter Northug klarte ikke å gå videre fra prologen. Han slet og lå langt bak prologvinner Johannes Høsflot Klæbo midtveis.

31-åringen gikk i mål som nummer 29. Da franske Maurice Manificat like etter gikk i mål, var Northug på 30. og sisteplass av dem som går videre til utslagsrundene. Da Steinkjer-løper Pål Trøan Aune gikk i mål til åttendeplass var Northug utslått av dagens øvelse. Han ble til slutt nummer 32 på prologen.

Etterpå gikk Northug rett forbi pressekorpset uten å si noe. Deretter gikk han ut i Lillehammer-løypene for å restituere.

Etter en time med uvisshet ble han hentet i serviceområdet kl. 11.45 av sin hjelpetrener og sjåfør Vidar Undebakke.

– Det er Petter i et nøtteskall det. Han er vel sikkert misfornøyd med det han viste, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

Landslagstrener Tor Arne Hetland hadde heller ikke fått Northug i tale rett etter løpet.

Les også

Northugs mareritt har vart i ett år: – Kroppen hadde fått nok for en periode

Nye muligheter

Landslagssjef Vidar Løfshus ville ikke bruke mye krefter på Northugs prestasjon.

– Det var et viktig skirenn, men det var ikke godt nok i dag. Det var 12 andre sprintere som gikk fort, så nå må vi konsentrere oss om dem, sier Løfshus til Adresseavisen.

Dersom Northug ikke presterer i helgens to distanser på Lillehammer, kan OL-deltagelsen henge i en tynn tråd. Northug risikerer å bli vraket på nytt fra de kommende verdenscuphelgene, slik han ble til åpningen i Kuusamo.

– Folk har gått dårligere prologer før, men det blir ny dag og nye muligheter i morgen, sa Løfshus.

Søndag går herrene 30 km på Lillehammer. Der skal etter planen både Høsflot Klæbo og Petter Northug stille.

Publisert: