Norsk skøytesensasjon: Ida Njåtun utklasset verdenseliten i VM

– Jeg må utrope dette til det største, sier skøytepresident Rune Gerhardsen. – Mitt livs løp, sier Njåtun.

Publisert Publisert

KANONLØP: Ida Njåtun, her fra Vikingskipet tidligere denne sesongen, satte ny norsk rekord på 1500-meter. Foto: NTB scanpix

Ida Njåtun var raskest av alle på søndagens 1500 meter i allround-VM på skøyter i Calgary. 24-åringen knuste den norske rekorden da hun gikk inn til 1.52,71. * PS! Ida Njåtun sikret senere også bronsemedaljen i allround-VM. Les mer her.

Noe som er kun 0,92 sekunder svakere enn verdensrekorden til kanadiske Cindy Klassen fra Salt Lake City i 2005. Njåtun gikk karrierens kanskje beste løp da hun fosset inn til det som er norsk rekord på 1500-meter på den raske VM-isen i Canada søndag. Hun hadde også den tidligere rekorden på 1.54,09.

Ida Njåtun leverte det hun selv mener er hennes beste løp noen sinne i Calgary. Foto: NTB scanpix

Skøytepresidenten: — Helt utrolig24-åringen knuste alle konkurrentene på distansen. Nærmest var amerikanske Heather Richardson, 1,52 bak den norske jenta.

– Det er mitt livs løp. Jeg følte meg bra og trodde jeg skulle gå bra, men at det skulle holde til toppen og at jeg skulle senke den norske rekorden med nesten halvannet sekund, var helt utrolig, sier Njåtun til NTB.

Skøytepresident Rune Gerhardsen rangerer Njåtuns løp som det beste fra norsk skøytesport på kvinnesiden noen sinne.

– De som sitter på statistikk sier det er historiens femte beste løp på 1500-meter. Det er helt utrolig å se at Ida får en utløsning som dette, siden vi har sett hva som bor i henne i et par år. Helt fantastisk, sier Gerhardsen til Aftenposten.

IMPONERT: Tidligere skøyteløper og nåværende NRK-ekspert, Even Wetten, lot seg imponere av Njåtuns 1500-løp i Calgary. Foto: NTB scanpix

– Man skal være litt varsom med å sette ting i et historisk perspektiv, men selv tenkte jeg dette: Vi har hatt Laila Schou Nilsen, Bjørg Eva Jensen og flere andre som har levert fantastiske løp, men jeg må utrope Idas løp til det største. Og det er ikke for å undervurdere de andre, men fordi konkurransen en helt annen nå, sier skøytepresidenten.

NRK-ekspert: – Jeg er litt rørt

– Jeg har hatt mange gode stunder som skøytepresident, men dette nærmer seg noe av det flotteste, sier Gerhardsen.

NRKs ekspertkommentator og tidligere skøyteprofil Even Wetten lot nesten følelsene ta overhånd etter Njåtuns rekordløp.

– Det er helt sinnsykt. Haha. Hun tror det ikke selv. Det er så bra! Hvis ikke dette holder til pallen, er det bare å pakke sammen, for dette er det desidert beste skøyteløpet Ida Njåtun noen sinne har gått. Jeg er litt rørt selv, merker jeg, sa Wetten på direkten etter løpet.

– Hun leverer et av de aller beste 1500-meterløpene som noen sinne er gått av en kvinne, fortsatte han da seieren var et faktum.

Njåtun strålte etter seieren. Sesongen har vært preget av sykdom.

– Jeg følte at jeg trengte en opptur. Det har vært en litt trøblete sesong med mye sykdom. Det var helt vilt. Jeg gråt som bare det etter løpet og var helt ute av det. Det var en god følelse.

I sammendraget er Njåtun nummer fire, 13,76 bak ledende Richardson. Hun er drøye fem sekunder bak bronseplassen. Mesterskapet avsluttes med 5000 meter senere søndag.

– Nå skal jeg kose meg med denne følelsen. Jeg kjenner nok 1500-meteren i beina etterpå, men det tror jeg de andre gjør også, sa Njåtun.

Frida van Megen kom sist på 1500-meteren med 2.02,34. Hun endte sist i sammendraget, men kan glede seg over å ha satt personlig rekord i alle sine tre løp i VM-debuten.

– Det har vært kjempegøy, og jeg har prøvd å nyte alt. Jeg får med meg tre perser, sier hun til NTB.

Publisert