Stjernen stilte opp for Obama. Men nå vil han bryte gammel, amerikansk tradisjon.

Basketballspiller Stephen Curry vil vise at han ikke aksepterer Donald Trumps handlinger.

Publisert:

Stephen Curry har ikke lyst til å møte Donald Trump det hvite hus. Foto: NTB scanpix

Barack Obama fikk åtte år som amerikansk president. I hvert av de åtte årene kom de regjerende NBA-mesterne til det hvite hus for å hilse på Obama. Det er i tråd med en årelang amerikansk tradisjon.

Nå spøker det imidlertid for president Donald Trumps første basketballmøte.

I juni vant Golden State Warriors fra California NBA-finalen - etter 4–1 i kamper over Cleveland Cavaliers. Men lagets store stjerne, skarpskytteren Stephen Curry, ønsker å benytte muligheten til å protestere mot Trump.

– Jeg har ikke lyst til å dra, sier Curry på en pressekonferanse ifølge The Guardian.

Curry, som er én av de mest populære idrettsutøverne i USA, har flere ganger tidligere vært kritisk til Trump-administrasjonen. Sist gang Golden State Warriors var regjerende mestere, møtte Curry & Co Barack Obama i det hvite hus i 2016.

Les også

Nord-Korea og svakt billettsalg bekymrer før OL. Nå har IOC snakket med Donald Trump.

– Tingene han har sagt

Currys uttalelser har vakt oppsikt i USA. Lørdag ettermiddag kommenterte Donald Trump saken på sin Twitter-konto.

Dermed ser det altså ikke ut til Golden State Warriors kommer til å besøke det hvite hus med det første.

Så hvorfor ønsker Stephen Curry at laget skal boikotte Trump?

– For å vise at vi ikke aksepterer det presidenten vår har... tingene han har sagt og tingene han ikke har sagt på de rette tidspunktene. Det handler om å vise at vi ikke aksepterer det, forklarer Curry.

Det er tradisjon at NBA-mesterne møter den amerikanske presidenten. Her avbildes Los Angeles Lakers-stjernen Kobe Bryant med Barack Obama i 2009. Foto: NTB Scanpix

– Og ved å handle og ikke dra, kan vi forhåpentligvis inspirere litt endring når det kommer til hva vi tolerer i dette landet, hva som er akseptert og når vi vil se gjennom fingrene.

Curry understreker at han ikke tror en boikott vil føre til «mirakuløse» endringer i det amerikanske samfunnet, men at dette er hans mulighet til å ta et standpunkt.

Les også

Bjørn Dæhlie forteller om kostbar pakt med Vegard Ulvang: – Det var den største tabben i livet mitt

Respekterer ikke Trump

Curry følger i fotsporene til lagkamerat Kevin Durant. I august uttalte Durant at han ikke ville besøke det hvite hus fordi han «ikke respekterer den som har makten».

Både Chicago Cubs, som vant World Series i baseball, og Superbowl-vinnerne New England Patriots har besøkt Trump i det hvite hus i år.

Allerede etter NBA-seieren i sommer kom imidlertid ryktene om at Golden State Warriors hadde bestemt seg for å droppe det hvite hus.

Før Trumps Twitter-melding lørdag, fortalte imidlertid hovedtrener Steve Kerr at de ikke imidlertid ikke bestemt seg ennå. Overfor CBS Sports sa Kerr at NBA-organisasjonen ikke skulle få påvirke beslutningen, men at det ville være opp til lagets spillere.

– Jeg vil si min mening, men spillerne, de som vant NBA-finalen, de som gjorde alt arbeidet, det er de som vil være ansvarlige for alt vi gjør. Vi som støtteapparat vil prøve å veilede dem på parketten, sa Kerr.

NBA-sesongen starter 17. oktober.

Er sykkel-VM i Bergen et VM i bergensk selvgodhet eller en sykkelfest? Og hva er det Ronny Deila gjør galt i Vålerenga? Hør Aftenpodden Sport her nå:

Publisert: