Slik blir p-husene berørt av sykkel-VM

Se hva det betyr for deg.

Publisert Publisert

BERØRT: Flere parkeringshus i Bergen sentrum blir berørt av sykkel-VM. Foto: Arne Nilsen/Bjørn Erik Larsen/Paul S. Amundsen

 • Marianne Nilsen
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Under sykkel-VM vil det være store utfordringer for biltrafikken i Bergen. Flere parkeringshus blir også berørt av arrangementet.

Et av dem er Grieg Park med sine 413 parkeringsplasser. Parkeringshuset som befinner seg under Grieghallen i sentrum av Bergen, blir stengt fra 13.–24. september både for leiekunder og korttidsparkerende.

– Arrangøren og Bergen kommune skal benytte Grieghallen og Grieg Park som hovedkvarter og mediesenter under arrangementet. Vi beklager ulempen dette kan medføre, sier markedsdirektør i Q-Park AS Kjetil Bratseth.

Informasjon om stengingen vil også bli satt opp i parkeringshuset når det nærmer seg.

– Ingen andre av våre parkeringshus blir berørt. City-Park P-hus og Sentrum P-hus ligger i gul sone, men det skal være mulig å komme seg dit, sier Bratseth.

Kommunen har laget et kart over hvordan byområder blir berørt. Se en stor, interaktiv versjon av kartet her.

ENDRINGER: Det blir store endringer for parkerende i Bygarasjen. Foto: Bjørn Erik Larsen

Bygarasjen blir rammet

Bergen Parkering AS har blant annet ansvaret for Klostergarasjen og Bygarasjen. Sistnevnte, med sine 2205 plasser, blir mest påvirket av sykkel-VM.

 • Under sykkel-VM er det kun mulig å kjøre inn i Bygarasjen før klokken 8.30 og etter klokken 19.00. Ut kan man kjøre hele døgnet.
 • Utkjøringen i syd (mot AdO Arena, Store Lungegårdsvann) vil være stengt under hele perioden.
 • Det vil også være noen reserverte plasser for taxi, utrykningskjøretøy m.m.

Klostergarasjen vil være åpen for ut- og innkjøring hele døgnet. Her er det i utgangspunktet 940 tilgjengelige parkeringsplasser.

– Men her må folk være obs på at de må kjøre Gamle Nygårdsbro for å komme seg inn i parkeringshuset mellom kl. 8.30 og 19.00. I det tidsrommet er Puddefjordsbroen stengt, sier daglig leder for Bergen Parkering AS, Bjørg Hatlem.

Les også

Nå er det helt klart: Norge får med ni ryttere til VM i Bergen

–Skrekkblandet fryd

Hatlem forteller at de vil ha ekstra bemanning og beredskap på plass under hele sykkel-VM.

– Det er ingen som vet hvor mange som kommer til byen, hvor mange som tar bilen eller bruker kollektiv. Det er litt skrekkblandet fryd, men vi skal klare å takle det. Og så håper jeg at det skal bli et godt arrangement for byen, sier Hatlem.

Her kan du lese om hvilke områder som blir innesperret under sykkel-VM.

TAP: Driftsdirektør Carl-Erik Martinsen i Europark Norge sier de kommer til å gå med tap under sykkel-VM. Foto: Marthe Amanda Vannebo

–Går med dundrende tap

Det håper driftsdirektør Carl-Erik Martinsen i Europark Norge også at det blir, selv om flere av parkeringshusene deres blir berørt. Blant annet Birkebeinersenteret og Europark Rosenkrantz p-hus.

– Alle parkeringshusene våre er åpne som normalt. Men hvordan det blir når byen er stengt mellom 08.30–19.00, vet vi vet ikke effekten av ennå. Hvis ingen kommer seg inn, betyr det også ingen penger til oss, sier Martinsen.

Han sier at de har forståelse for at arrangementet er viktig for byen, og at de derfor har valgt å støtte det.

– Vi som alle andre operatører må betale våre oppdragsgivere, noe som betyr at vi går med dundrende tap. Det er ikke så morsomt. Men dette er noe som skjer veldig sjeldent, og våre folk er klar til å jobbe for folkefesten, sier han.

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. Her er det best å stå under sykkel-VM

 2. Får fri med full lønn for å stå vakt under sykkel-VM

 3. Vil halvere biltrafikken under sykkel-VM

 4. –Jeg er redd de tror de bare kan stille seg langs løypen slik de gjør under Tour de France

 1. Sykkel-VM
 2. Parkering
 3. Bergen