De glemte komiprisen

<p>Det har vært mange prisutdelinger i norsk fotball de siste dagene. Komiprisen kom aldri, selv om det var historisk mange kandidater, skriver Aftenpostens sportsleder Bertil Valderhaug i denne kommentaren.</p>

Publisert Publisert

Bertil Valderhaug kommentar Foto: Aftenposten

 • 100% Sport
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

EIGHT OUT, six to go. Who's next?

Denne gangen går det faktisk an å bruke engelsk språk og terminologi fra spillverdenen når det skal settes ord på det som skjer i norske toppklubber. Av de 14 trenerne som startet sesongen med blanke ark og store forhåpninger, er åtte borte.

Uwe Rösler ble i går den siste i den altfor lange rekken av trenere som er blitt stemplet som feil mann.

Spørsmålet er hvem som blir den neste som må gå. For hoderullingen fortsetter vel nå som sesongen er over og syndebukkene skal pekes ut og bort.

"The Åråsen blindvei"

Nå er det bare Knut Torbjørn Eggen, Tor Thodesen, Arne Sandstø, Mons Ivar Mjelde, Henning Berg og Jan Jönsson av topptrenerne som fortsatt har den samme jobben som de hadde da ballen begynte å rulle i april.

Åråsen, 2. juni 2004: Selv om Arne Erlandsen fortsatt var trener for Lillestrøm ut sesongen, ble en ny trio presentert som Lillestrøms nye team foran et stort kobbel av pressefolk. Med Jan Åge Fjørtoft som manager, trenersyltappen Uwe Rösler som hovedtrener og den gamle klubbkjempen Gunnar Halle som tyskerens assistent, skulle kanarifuglene fly tilbake helt i norsktoppen via "The Åråsen Way", som Fjørtoft så pent sa det.

Åråsen stadion i går: To fjerdeplasser, én tapt cupfinale og ett finaletap i Royal League senere var det tydelig at den nye Åråsen-veien av sportslig utvalg ble betegnet som en blindvei. Ett år før kontraktens utløp var det over og ut for Rösler og Halle. Tilbake satt Jan Åge Fjørtoft med følgende kontante svar da han fikk spørsmål om han var giret på å fortsette i Lillestrøm: "Godt spørsmål!".

Viser fingeren

Inne i Lillestrøm-korridorene henger det mange bilder i svart-hvitt som forteller en forgylt historie. Klubben har ikke vunnet noe som helst siden 1989, og det er nettopp denne lengselen alle i klubben gjør sitt ytterste for å stoppe. Ikke minst Uwe Rösler, som på Lillestrøms årskalender pryder november måned med en tommel i været. I går følte han sikkert for å vise ledelsen en helt annen finger.

37-åringen ble etter to brukbare år sparket av de samme personene som sa at de ville gi ham tid til å vokse som trener.

Stemningen på pressekonferansen på Åråsen i går var rar og litt amper. Først satt daglig leder Frank Grønlund og styreleder Per Mathisen der. Så kom manager Jan Åge Fjørtoft inn. Tydelig oppgitt.

Det er sannelig ikke lett å lese mellom linjene når ordene serveres muntlig, men ansiktsuttrykkene kan fortelle mye. Det virket som om alle tre helst hadde sett at Rösler fortsatt var ansatt på Åråsen.

Perfekt for Nordlie

Luker vi bort Grønlund og Mathisen, er det bare to mann igjen i klubbens sportslige utvalg: Investor Per Berg og LSK-guden Tom Lund.

Berg gikk i forrige uke gikk ut i Romerikes Blad med flengende kritikk av Rösler. På den bakgrunn kan det ikke være særlig tvil om hvem som presset hardest på for å få et trenerskifte. Klarere signal på at det er pengene som styrer, går det nesten ikke an å få.

Nå gjenstår det vel bare for Lillestrøm å ansette bysbarnet Tom Nordlie, som har et nært og kjært forhold til Tom Lund. Bedre mann kan de neppe få, selv om Nordlie er blitt stemplet som udugelig både av Start og Vålerenga.

Er ringen sluttet da? Neppe.

Respektløst

For i norsk fotball er det tydeligvis blitt slik at man sparker en trener og lar ham vandre videre. Til dobbel lønn — og kanskje også til latter for folk som vet å behandle ansatte med respekt.

I det norske toppfotballriket er trenerrespekt noe man bare har så lenge det er strålende fotball, stang inn, fulle tribuner og stormende jubel.

Problemet er imidlertid at det bare er ett lag som kan bli seriemester. Mange har tydeligvis ikke helt lyst til å skjønne det.

Publisert

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt12111043152834
2Molde13101239132631
3Odd127142014622
4Vålerenga126421615122
5Kristiansund124622316718
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk
BT anbefaler

«Da alt var over, spilte Lars Arne Nilsen til 10 på børsen. Sjefene hans, derimot ...»

Lars Arne Nilsen avsluttet raust, ydmykt og med storsinn.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

 1. Her er Sara blitt stoppet av UP på E39: – Håpet de med vestene var fiskere

 2. Folgefonnas hemmelig­heter er avslørt. – Ukjent for alle, og mye mer dramatisk enn vi trodde.

 3. Oppkast på bussen ikke fjernet etter tre dager: – En smittekilde på hjul

 4. Økende smittetrend i flere byer: – Befinner oss på et vippepunkt

 5. – Fremtiden ser mørk ut for norsk skole

 6. Her kommer Brann-sjefen fra Trondheim – har vært i kontakt om Kåre Ingebrigtsen

 1. Eliteserien