Kabran sikret Start enormt viktige poeng i bunnstriden

SKIEN (VG) (Odd – Start 1–2) Start klamrer seg til håpet om spill i Eliteserien også neste år. Endelig vinner de bortekamper – takket være en svenske - som har fått sur kritikk for manglende målteft.

 • Bjørn Arne Johannessen, VG
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Åtte minutter før slutt banket Kevin Kabran inn seiersmålet. På sin egen 27-årsdag. Svensken som har slitt med målskrekk - har nå scoret to - og blitt matchvinner i to kamper på rad (Sarpsborg også i forrige runde).

Men det tok godt over 20 kamper før det løsnet skikkelig.

MATCHVINNER: Kevin Kabran er den nye Start-helten. Men svensken har vært utskjelt. Her blir han intervjuet av avisen Fædrelandsvennen.

– Det var en bra bursdagsgave, og vi vinner fordi vi fortjener det, sier Kevin Kabran til VG.

Han bekrefter at det har vært «mye kommentarer». Det gikk 23 ligakamper før han scoret for Start. Men trener Joey Hardarson har likevel gitt ham tillit i kamp etter kamp.

– Det er ulike grunner til at jeg ikke har scoret før. Men når laget fungerer, så fungerer også jeg. Det er klart det er folk som kommenterer. Men jeg vil jo selvsagt ha mål, sier Kabran.

Start tok sin første trepoenger på bortebane i år mot Odd i Skien søndag kveld. Det startet med at Eirik Schulze hadde sendt sørlendingene i ledelsen etter 51 minutter. 13 minutter etter utlignet Joshua Kitolano etter et skudd fra Espen Ruud som traff kroppen hans. Men sørlendingene kjempet seg tilbake, og vant for andre match på rad.

Det tok 12. serierunder før Start vant første seriekamp – med 3–0 over Mjøndalen – på Sør Arena. Siden har de slått Vålerenga, Aalesund, Haugesund og Sarpsborg i Kristiansand. Men problemet er at de nesten ikke kaprer poeng på bortebane.

De hadde ikke vunnet på fremmed gress i årets liga. Tre poeng – tre avgjorte matcher – viste regnskapet. Og i Skien hadde de ikke vunnet siden 2013 (1–0). Sist de fikk poeng mot Odd var for fem år siden (3–3). Helt til Kabran gjorde jobben.

Og det var mer som føltes som seier for Start. Nesten alle lagene rundt dem i bunnstriden tapte. Ikke rart Joey Hardarson smilte etter bataljen i Skien. Om Kabran sier han - med lattermild stemme - at spissen har «øvd ekstremt mye».

– Nå får han betalt for prestasjonene sine. Han har jobbet knallhardt hele tiden for seg selv og laget. Det er utrolig deilig at det løsner for Kevin, sier Hardarson.

At kritikerne har latt sin vrede gå ut over Kabran har Start-treneren fått med seg. Nå tror han de har fått en «på kjeften».

– Man blir påvirket av resultatene, og dette handler om å vinne. Nå har vi vunnet vår første borte, og har to på rad i ligaen. Klart det er deilig, sier Hardarson.

Det var surt og kaldt i Skien søndag kveld. Spillet varmet ikke akkurat. 1. omgang var syltynne greier. En sjanse til begge lagene var alt. Odds Mushaga Bakenga skjøt utenfor, og Starts Eman Markovic chippet ballen over.

Det ble straks bedre sjansemessige etter sidebytte. Mohamed El Makrini skjøt fra distanse, via Filip Jørgensen, og ballen suste i tverrliggeren. Keeper-debuten Egil Selvik var utspilt, og Schulze kunne enkelt plassere ballen i mål.

Men Odd – som ikke hadde tapt hjemme siden 1. juli (4–0 for Bodø/Glimt) – svarte temmelig raskt. Espen Ruud traff på et herlig volleyskudd som stusset innom Joshua Kitolano før det gikk inn bak Jonas Deumeland.

– Vi har vært gode her hjemme, men nå har vi en nedadgående kurve. Det er skuffende. Akkurat nå har tredje- og fjerdeplassen som kan få oss ut i Europa forsvunnet litt for oss. Vi må snu det, selv om det blir tøft, sier Espen Ruud.

Publisert

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt28178354233159
2Molde28175665362956
3Viking2815675546951
4Lillestrøm2813694437745
5Rosenborg28128853391444
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk
 1. Eliteserien
 2. Odd
 3. IK Start
 4. Fotball
BT anbefaler

Brann har åtte nye spillere siden sommeren. Bare én var i Hornelands øyne en klar forsterkning.

Brann rustet opp til høsten med åtte nye spillere, men Horneland er usikker på om laget ble forsterket.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. – Krevende å slå ned

 2. De smittede kom til Norge 20. november. Avdeling i barnehage blant nærkontaktene.

 3. Kvinne varslet om blotter i Fjellveien: – Hun løp vekk

 4. Nå blir dette skipet et vanlig syn i Bergen: – Vi gleder oss til å vise det frem

 5. – Forstår at det kan virke skremmende

 6. – Det er ein vemodig jobb å rydde etter eit liv