Sykkelfavoritten van Vleuten trodde hun vant OL-gull

TOKYO (VG) Den nederlandske sykkelfavoritten Annemiek van Vleuten (38) vant spurten i hovedfeltet og feiret OL-gull. Det var bare ett problem.

SMAKEN AV GULL: Her tror Annemiek van Vleuten at hun har vunnet OL-gull i landeveissykling.
 • Jens Friberg, VG
 • Simon Zetlitz Nessler, VG
 • Sebastian Melsom Johansen, VG
 • Ole Kristian Strøm, VG
Publisert Publisert

Den østerrikske amatørsyklisten Anna Kiesenhofer (30) var allerede i mål, mer enn minuttet tidligere.

– Jeg visste det ikke. Jeg tok feil. Jeg visste det ikke, sier van Vleuten etter rittet, og bekrefter ifølge den nederlandske sykkeljournalisten José Been at hun trodde hun tok OL-gull.

I cirka 45 sekunder trodde hun at hun var den nye olympiske mesteren i landeveissykling.

Hun var ikke alene; flere av de andre i hovedfeltet har også blitt intervjuet etter målgang - og sagt at de trodde van Vleuten vant.

For fem år siden trodde alle at hun var den nye olympiske mesteren, da hun suste nedover bakkene i Brasil i ensom majestet. Men ti kilometer før mål mistet hun kontrollen på sykkelen, deiset inn i grøftekanten og endte opp på sykehus etter en aldeles grusom velt.

Et lite plaster på såret var VM-gullet året etter.

Van Vleuten var den soleklare favoritten i kvinnenes landveissykkelritt søndag, men Anna Kiesenhofer fra Østerrike sjokkerte hele feltet.

Luken hun opparbeidet seg var ikke til å tette og i mål var avstanden hele 1.15 ned til sølvvinner van Vleuten. Så stor var forskjellen at van Vleuten trodde hun var først over mål.

Elisa Longo Borghini fra Italia tok bronsen. Heller ikke Borghini visste at det var en rytter foran hovedfeltet. Lagene har ikke radiokontakt i OL-ritt.

Gullvinner Kiesenhofer kommer fra Niederösterreich, er matematiker fra prestisjefylte Cambridge, kjører ikke for noe profesjonelt lag til daglig og syklet alene i 41 kilometer av OLs fellesstart.

– Vi undervurderte Kiesenhofers styrke, sier den nederlandske stjernen Marianne Vos, som ble nummer fem.

PALLEN: Annemiek van Vleuten (til venstre), Anna Kiesenhofer (i midten) og Elisa Longo Borghini (til høyre) tok medaljene under kvinnenes landeveisritt.

Dette er Østerrikes første OL-gull i sykling på 125 år - de første moderne sommerleker i Athen i 1896 (Adolf Schmal på bane). Østerrike har ikke tatt gull i sommer-OL siden 2004.

167 centimeter høye Kiesenhofer var profesjonell i bare én sesong - i 2017. Før Tokyo-lekene uttalte Kiesenhofer at proffsykling var for stor belastning for henne, både fysisk og mentalt. – Jeg ville heller ha sykling som hobby, uttrykte hun, ifølge oe24.at.

Hun har tidligere markert seg mest som en god temporytter.

De norske damene var sjanseløse i medaljekampen i dag. Katrine Aalerud syklet inn til 37.-plass, syv minutter etter vinneren. Stine Borgli måtte dessverre bryte. Begge de norske slapp feltet ca. seks mil før mål.

PS! Onsdag skal både kvinnene og herrene ut i temporittet i OL. Kvinnene starter kl. 04:30 og herrene kl. 07:00. Begge rittene ser du på Eurosport Norge.

Publisert
 1. OL 2021
 2. Annemiek van Vleuten
 3. Sykkel
 4. Katrine Aalerud
 5. Stine Borgli
BT anbefaler

– En dyktig og godt likt medarbeider

Mandag mistet kvinnen i 50-årene livet. Kollegaene omtaler henne med varme ord.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Her er Bergen sin nye ordførar

 2. «Et historisk høyt fall»

 3. Her blir det endelig mobildekning

 4. Han håpet låten skulle bli spilt 10.000 ganger. Nå har den nådd åtte millioner.

 5. FHI vil at disse 14.000 dosene kastes. Bergen gjør noe annet.

 6. Simba-samba sendte Brann videre