En cupfinale som fort blir glemt

KOMMENTAR: Grei skuring. En halvtimes bra Rosenborg-spill var nok, skriver Ola Bernhus.

Rosenborg hylles som cupmester i 2015.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

ROSENBORG — SARPSBORG 2-0

Sarpsborg 08 spilte en av sine svakere kamper akkurat da behovet var det motsatte. Noen grundige analyser av hvorfor det ble slik, er ikke nødvendig. For å si som tidligere landslagstrener Tor Røste Fossen etter en kamp da analysene gikk helt over styr. «Det hender at et lag taper fordi de andre er bedre».

Aftenpostens sportskommentator, Ola Bernhus.

Så enkelt var det i denne kampen. Rosenborg ble drevet tilbake i et drøyt kvarter, før de slo tilbake med godt spill og to mål i resten av omgangen. Så kunne de bade seg gjennom annen omgang mot et Sarpsborg som hadde mistet all selvtillit. Til og med lagledelsen resignerte hos Sarpsborg. Det ble ikke tatt noen grep før kampen var nesten slutt, og er det noe sarpingene bør diskutere videre, så er det nettopp det.

Les også

Cuptørken endelig over: Rosenborg valset over Sarpsborg i cupfinalen

Fortjent, fortjent!

Det er bare å hylle Rosenborg for dobbeltseieren i 2015. Ingen kan påstå at den er ufortjent.

De gangene vi opplever cupoverraskelser, må det som regel tre forutsetninger til hos det laget som skal slå nedenfra. En passe porsjon flaks, innsats over normalen av hver enkelt spiller og en ideell kamputvikling.

Ingenting av dette klaffet for Sarpsborg.

Jo, innsatsen var vel god nok. Men kamputviklingen ble slik den absolutt ikke burde bli. Og de to målene som ga Rosenborg-ledelse, kom i situasjoner der ballen ble presset inn gjennom møljer av blå/hvite spillere. Uflaks for Sarpsborg, selv om det var bra utført av målscorerne.

Les også

Se blinkskuddene fra cupfinalen

Så greit var det

Martin Wiig hadde Sarpsborgs største sjanse i kampen.

Rosenborg hadde neppe planlagt at Sarpsborg skulle styre spillet i den første halve omgangen. Det ligger ikke for trøndere å bli trykket bakover av et norsk lag. Men trener Kåre Ingebrigtsen var neppe så misfornøyd likevel.Hvor mange ganger har ikke han – og vi andre – sett hvordan et lag etter hvert visner bort når presset ikke gir mål. Rosenborgs tid ville komme. Som den gjorde midt i omgangen. I tett trafikk fant Pål André Helland en åpning. Og så rant det på med en serie Rosenborg-angrep.

Mike Jensens skudd som ga 2-0, var hardt og plassert, samtidig som det nesten var merkelig hvordan det kunne finne veien mellom åtte sarpeben.

Spørsmål uten svar

Foran andreomgangen var det mest et spørsmål om Sarpsborg hadde krefter igjen. Fysisk var det nok ikke noe som manglet, men hjernen må henge med også. Er det i det hele tatt mulig for et norsk lag – i dette året – å tro at Rosenborg kan beseires når stillingen ved pause er 0-2?

Sarpsborg snakket om å gjenta åpningen fra første omgang, det vil si styre spillet og denne gangen få det målet som kunne gi håp om utligning. Men det var neppe noen på Ullevaal eller foran fjernsynsapparatet som trodde det kunne gå. Kanskje ikke 08-spillerne heller. Typisk nok var keeper Dwayne Kerr den eneste på S-08 som holdt nivået.

En finale å glemme

Slik ruslet kampen mot sin slutt, og vi tenkte at de 28.000 som frøs på tribunen, hadde fortjent noe mer spennende enn dette. I RBK-svingen holdt de i hvert fall varmen, for trøndere hopper gjerne for sine idrettshelter. I Sarpsborg-svingen var det helt stille. Også der forsto de hvor landet lå.

Foran kampen spurte jeg om mennene ville klare å følge opp kvinnefinalen fra lørdag. Den var spennende til siste minutt, en ordentlig cupfinale. Denne gangen var det liten grunn til å sitre.

Så kan man velge talemåte. Rosenborg var for gode, eller Sarpsborg var for dårlige.

Publisert: